ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER BÖLÜMÜ DİYALİZ PROGRAMI

DERS BİLGİ PAKETİ

 

1.Programın Dili 

Türkçe.

2.Programın Süresi (Yıl)

2 (iki) yıl.

3.Programın Azami Süresi (Yıl)

Öğrenciler,  kaydolduğu programa ilişkin derslerin verildiği yarıyıldan başlamak üzere, her yarıyıl için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın azami 4 (dört) yıl içinde programı tamamlamak zorundadır.

4.Bölüm Başkanı

5. Tarihçe

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan Diyaliz Programı,2020-2021 akademik yılından bu yana öğrenci kabul etmektedir.

6.Kazanılan Derece

Diyaliz Programı ön lisans diploması.

7.Kabul ve Kayıt Koşulları

Öğrenciler Diyaliz Programına, ÖSYM’nin her yıl düzenlediği üniversiteye giriş sınavları kapsamında TYT puan türünden bir önceki yılın taban puanları esas alınarak tercih yapmak suretiyle kabul edilmektedir.

8. Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

ÖSYM tarafından yapılan merkezî yerleştirme, başarı koşulu ile yurtiçi ve yurtdışı kurumlar arası yatay geçiş, merkezî yerleştirme puanı ile kurumlar arası ve kurum içi yatay geçiş ile programımıza öğrenci kabul edilmektedir.

  Diyaliz Programına kabul edilen öğrenciler,  kayıt yaptırmadan önce kayıtlı oldukları lisans veya ön lisans programlarından başarılı oldukları derslerin programımız ders müfredatına intibak ettirilmesini talep edebilirler. Bu talep, öğrencinin öğrenim görmeye başlayacağı akademik yılın başında Sağlık Meslek Yüksek Okulu’na yazacağı bir dilekçe ile yapılır. Talepte bulunan öğrencinin, dilekçesine onaylı bir not döküm (transkript) belgesinin aslını eklemesi gereklidir. İntibak işlemi, Sağlık Meslek Yüksek Okulu Yönetim Kurulunun ve görevlendireceği komisyonların belirlediği esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir. İntibak işlemlerinde ders içerikleri ve AKTS yükü gözetilir.

9.Sınavlar, ölçme ve değerlendirme

Üniversitemizde sınavlar, ara sınav, final sınavı, mazeret sınavı, muafiyet sınavı, ek sınav ve tek ders sınavından oluşur. Sınavlar Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu tarafından hazırlanan ve ilan edilen programa göre yapılır. Sınavlara girmek için öğrenci kimlik kartlarının ibrazı zorunludur. Üniversitemizde bütünleme sınavı uygulaması bulunmayıp, yaz okulu programı mevcuttur.

Letter Grade

A+

A

A-

B+

B

B-

C+

C

C-

D+

D

F

Value

4.00

4.00

3.70

3.30

3.00

2.70

2.40

2.20

2.00

1.70

1.50

0.00

Total Points

-

95-100

85-94

80-84

75-79

65-74

60-64

55-59

50-54

45-49

40-44

0-39

Ara sınav, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulunun ön lisans programı müfredatında bulunan bir dersin verildiği yarıyıl içinde yapılan sınavdır. Her dersin bir yarıyılda en az bir ara sınavı yapılır veya ders içerisinde yapılan ödev, proje ve benzeri çalışmalar, dersin öğretim üyesi takdirinde, bir ara sınav yerine kullanılabilir. Final sınavı ise, dersin okutulduğu yarıyıl sonunda akademik takvimde belirtilen tarihler içinde yapılan sınavdır. Final sınavlarına katılabilmek için derslere %70 devam mecburiyetinin tamamlanması gerekmektedir. Öğrencilerin dersten başarılı sayılmaları için belirlenen not aralıkları aşağıdaki şekildedir:

 

Öğrencilerimizin akademik yeterliği her yarıyıl sonunda not ortalamaları hesaplanarak belirlenir. İkinci yarıyılın sonundan itibaren genel not ortalaması 2,00 ve üzeri olan öğrencilerin durumu başarılı; 1,99 ve altındaki öğrencilerin durumu ise akademik olarak yetersiz kabul edilir. Program müfredatında bulunan bir dersten başarısız olan öğrenciler bu dersin verildiği ilk yarıyılda dersi tekrar almak zorundadır. Başarısız olunan dersler tamamlanmadan geri kalan tüm mezuniyet koşulları gerçekleşmiş olsa da öğrenci mezuniyete hak kazanamaz.

 

10.Mezuniyet Koşulları

Üniversitemiz  Lisans ve Ön lisans Eğitim ve Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 40’ıncı maddesi uyarınca, ilgili öğrencinin, kayıtlı olduğu programın müfredatında yer alan tüm dersleri başarı ile tamamlaması, genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 ve tamamladığı toplam kredinin en az 120 AKTS olması durumunda öğrenci, ilgili programdan ön lisans diploması almaya hak kazanır.

 

 

11. Çift Ana Dal Programı

Çift ana dal öğrenimine ilişkin usul ve esaslar YÖK’ün “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine göre ve “Antalya Bilim Üniversitesi Çift Ana Dal ve Yan Dal Yönergesi” çerçevesinde yapılır.

12.Yan Dal

Yan dal öğrenimine ilişkin usul ve esaslar YÖK’ün “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine göre ve “Antalya Bilim Üniversitesi Çift Ana Dal ve Yan Dal Yönergesi” çerçevesinde yapılır.

13.Mezun İstihdam Olanakları

Diyaliz Programı mezunlarımızın özel ya da kamu sağlık kuruluşlarındaki Diyaliz Merkezlerinde istihdam olanakları bulunmaktadır.

14. Üst Derece Programlara Geçiş

Diyaliz Programından mezun olan öğrencilerin dikey geçiş sınavı ile ÖSYM tarafından duyurulan lisans programlarına geçiş yapabilme imkanları bulunmaktadır.

15. Program Yeterlilikleri (Çıktıları)

Bu programın başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

1. Diyaliz sağlık teknikeri mesleğinin yetki ve sorumluluklarını bilir, mesleki etik ve ahlak kavramlarını uygular.

2. Üriner sistem ile ilgili hastalıklar, özellikle kronik böbrek yetmezliğinin tanı ve tedavi yöntemleri, hemodiyaliz, periton diyalizi ve böbrek nakli hakkında bilgi sahibi olur.

3. Hemodiyaliz makinalarını tanır, kullanır ve bakımı hakkında bilgi sahibidir.

4. Su arıtımının temel ilkeleri, uygulama yöntemleri ve arıtılmış su denetimi hakkında uygulayıcı olma boyutunda bilgi ve beceriye sahiptir.

5. Kronik böbrek yetmezliği nedenleri ve tedavileri hakkında bilgi sahibi olur. Diyaliz tedavi yöntemleri ve çeşitleri hakkında bilgi sahibidir. Diyalizin temel fiziksel ilkeleri hakkında bilgi sahibi olur, Uygulama esnasında bu bilgilerinden pratikte yararlanır.

6. Damar erişim yolları hakkında bilgi sahibi olur, hastanın sahip olduğu damar yolunun uygulamada en hijyenik koşullarda kullanır, Ev hemodiyalizi hastalarını kendi damar yoluna kendi girişim yapacak düzeyde eğitilmesi konusunda gerekli bilgi ve donanıma sahiptir.

7. Uzun dönemde diyaliz hastalarında ortaya çıkabilecek sorunlar hakkında hastaları bilgi sahibi olur, bu sorunların asgari düzeye inmesi için hastanın uyması gereken önlemler konusunda hastayı eğitecek düzeyde bilgi ve donanıma sahiptir.

8. Diyaliz hastalarının takibi esnasında periyodik olarak yapılan tetkiklerin nelerden ibaret olduğunu, patolojik durumlarının anlamları hakkında bilgi sahibi olur. Bu tetkikler için örnek alınmasındaki ilkelere dikkat edecek bilgi ve beceriye sahiptir.

9. Mikrobiyoloji hakkında, bulaşıcı hastalıklar ve genel enfeksiyon hastalıkları konusunda bilgi sahibi olur, özellikle virüs hepatitleri gibi kan yoluyla bulaşan hastalıklar hakkında bu hastalıklardan korunma konusunda önlem alabilecek ve hastaları eğitecek düzeyde bilgi sahibi olur.

10. Genel olarak ilaçlar doz, yan etki, toksik etki, ilaçların veriliş yolları konularında bilgi sahip olur, böbrek yetmezliği hastalarının kullandığı ilaçlar hakkında geniş bilgiye sahip olur, hastaların bu ilaçları kullanmasında uyumu sağlamak üzere eğitecek düzeyde bilgi ve donanıma sahiptir.

11. Diyaliz hastasının sosyal ve psikolojik sorunları hakkında bilinçli olur ve hastalara bu anlamda yardımcı olabilecek bilgi donanıma sahip olur.

12. Sağlıklı beslenme, hastalıklarda genel beslenme, böbrek hastalıklarının nedenleri ve beslenme ile ilişkisi ve böbrek hastalıklarında beslenme ilkelerini bilir.

13. İç hastalıklarının endokrinoloji, gastroenteroloji, kardiyoloji, hematoloji, romatoloji, onkoloji yan dalları ve kardiyoloji ile ilgili hastalıklar hakkında genel olarak bilgi sahibi olur, özellikle diyaliz hastalarında görülebilecek sorunlar konusunda bu hastalıklardan korunma ve mücadelede hasta uyumunu sağlamak üzere hastaları eğitebilecek düzeyde bilgi sahibi olur.

14. Hemşire bakımı ilkeleri, uygulama yöntemleri hakkında uygulama düzeyinde bilgi ve beceri sahibidir.

15. Türkiye’de hemodiyaliz, periton diyalizi, organ nakli, diyaliz hizmetleri işletme mevzuatını bilir ve uygulamada bu ilkelere uyar.

 

 

 

 

 

16. Program Müfredatı

BİRİNCİ SINIF DÖNEM I.

GÜZ DÖNEMİ

DERSİN KODU

DERSİN ADI

Z/S

T

U/L

YK

AKTS

TAF101

TEMEL ANATOMİ ve FİZYOLOJİ

Z

3

0

3

4

DYZ101

DİYALİZDE TEMEL MİKROBİYOLOJİ

Z

2

0

2

3

DYZ103

HASTA BAKIM İLKELERİ

Z

2

2

3

6

DYZ105

TEMEL FARMAKOLOJİ

Z

2

0

2

2

DYZ107

BİYOKİMYA

Z

2

0

2

2

DYZ109

SAĞLIK HİZMETLERİNDE İLETİŞİM

Z

2

0

2

3

DYZ111

TIBBİ TERMİNOLOJİ

Z

2

0

2

2

ING101

İNGİLİZCE-I

Z

3

0

3

4

HIST101

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ-I

Z

2

0

2

2

TURK101

TÜRK DİLİ-I

 

2

0

2

2

TOPLAM

 

 

22

2

23

30

 

 

 

 

 

 

 

BİRİNCİ SINIF DÖNEM II.

BAHAR DÖNEMİ

DERSİN KODU

DERSİN ADI

Z/S

T

U/L

YK

AKTS

DYZ102

DİYALİZ EKİPMANLARININ KULLANIMI VE BAKIMI

Z

2

2

3

6

DYZ104

DİYALİZ-I

Z

2

2

3

6

DYZ106

NEFROLOJİ

Z

3

0

3

6

DYZ108

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ

Z

2

0

2

4

TURK102

TÜRK DİLİ-II

Z

2

0

2

2

ING102

İNGİLİZCE-II

Z

3

0

3

4

HIST102

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ-II

Z

2

0

2

2

TOPLAM

 

 

16

4

18

30

 

 

 

 

 

 

 

İKİNCİ SINIF DÖNEM III.

 GÜZ DÖNEMİ

DERSİN KODU

DERSİN ADI

Z/S

T

U/L

YK

AKTS

DYZ201

HASTALIKLAR BİLGİSİ

Z

3

0

3

5

DYZ203

DİYALİZ-II

Z

2

16

10

16

DYZ200

YAZ STAJI

Z

0

0

0

9

TOPLAM

 

 

5

16

13

30

 

 

 

 

 

 

 

İKİNCİ SINIF DÖNEM VI.

 BAHAR DÖNEMİ

DERSİN KODU

DERSİN ADI

Z/S

T

U/L

YK

AKTS

DYZ202

DİYALİZ HASTALARINDA REHABİLİTASYON

Z

2

0

2

4

DYZ204

DİYALİZ-III

Z

0

16

8

17

DYZ206

İLK YARDIM

Z

2

0

2

3

DYZ208

SAĞLIK HUKUKU

Z

2

0

2

3

DYZ210

MESLEK ETİĞİ

Z

2

0

2

3

TOPLAM

 

 

8

16

16

30