AKTS Formuna Git

ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ SİVİL HAVACILIK YÜKSEKOKULU

                  PİLOTAJ BÖLÜMÜ DERS BİLGİ PAKETİ

1)Programın dili 

Türkçe.

2)Programın süresi (Yıl)

  1. (dört) yıl.

3)Programın azami süresi (Yıl)

Öğrenciler, kaydolduğu programa ilişkin derslerin verildiği yarıyıldan başlamak üzere, her yarıyıl için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın azami 7 (yedi) yıl içinde programı tamamlamak zorundadır.

4)Bölüm başkanı

Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Oraj HÜSEYNİKLİOĞLU.

5)Tarihçe

SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) Onaylı Eğitim Kuruluşu (ATO) olan Antalya Bilim Üniversitesi, Praxis Havacılık ve Uzay Programları tarafından, EASA PART-FCL/ SHGM SHT-FCL mevzuatına uygun olarak hazırlanan “Eğitim El Kitabı”nı (TM), 15.05.2018 tarihinde SHGM tarafından onaylanmasını takiben, Pilotaj Programı 2019-2020 akademik yılında eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamıştır.

6)Kazanılan derece

    1.  Pilotaj Lisans diploması.

    2. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) onaylı, uluslararası denkliği olan, ATPL (Frozen) CPL/IR(A) Milli Lisansı.

7)Kabul ve kayıt koşulları

    1. Sivil Havacılık Talimatı SHT-1T (Öğrenci Pilot Seçiminde Kullanılacak Test Talimatı) gereği, Praxis Havacılık ve Uzay Programları tarafından uygulanan PXTP-Praxis Test Protokolü uygulamasında başarılı olmak.

    2. Sivil Havacılık Talimatı SHT-MED (Havacılık Sağlık Talimatı) gereği, SHGM tarafından yetkilendirilmiş bir hastaneden alınacak 1.sınıf sağlık sertifikasına sahip olmak.

    3. İlk yalnız uçuş öncesi en az 16 yaşında olmak.

    4. ÖSYM tarafından düzenlenen merkezî yerleştirme sınavları sonucunda, üniversitenin Pilotaj programına yerleştirilmiş olmak

    5. SHGM’nin koyduğu ilave şartlar (SHY-1 Md.16) başlığı altında yer alan suç ve cezaları, işlememiş ve almamış olmak.

    6. İhtiyaç duyulması halinde ilave kabul koşullarının uygulanması, SHGM Onaylı Eğitim Kuruluşu (ATO) Antalya Bilim Üniversitesi Praxis Havacılık ve Uzay Programları tasarrufundadır.

8)Önceki öğrenmenin tanınması hakkında kurallar

Bir Yükseköğretim Üniversitesi’ne kesin kayıt yaptıran öğrenciler ilk hafta içinde başvurdukları takdirde, kredi ve not transfer talepleri, ilgili öğretim birimi yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek bütün öğrenimini kapsayacak şekilde ve bir defaya mahsus olmak üzere karara bağlanabilir. Bununla birlikte, Üniversiteler arası yapılacak transferlerde, SHGM’nin değerlendirmesine tabi olan pilot lisansının kazanımına yönelik derslerin, başka bir ATO tarafından sayılması ve kabulü SHGM’nin onayına tabidir.    

9)Sınavlar, ölçme ve değerlendirme

Eğitim- öğretim, YÖK onaylı diploma ve SHGM onaylı Pilot Lisansı alımına yönelik olmak üzere iki farklı koldan yürütülmektedir. Pilot Lisansı almaya hak kazanamayan öğrencilerin mezun olmaları, diploma almaları söz konusu değildir.

Akademik program içindeki Pilot Lisansı alımına yönelik dersler, SHGM’nin yetkilendirdiği ATO mahiyetinde, ATO Öğretmenleri ve SHGM dokümanları referans alınarak hazırlanmış, SHGM tarafından onaylanmış ATO eğitim el kitapları üzerinden yapılır. ATO bünyesinde verilen eğitimin değerlendirilmesi neticesinde başarılı olan öğrenciler SHGM sınavlarına girmeye hak kazanırlar.

a.Akademik Sınavlar

Akademik; zorunlu, ortak ve seçmeli derslerden geçme notu, “Lisans ve Ön Lisans Eğitim ve Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” hükümlerine tabidir.

b.ATO Sınavları

i.Akademik program içinde yer alan sertifika dersleri ise ATO’nun SHGM tarafından onaylanmış Eğitim El Kitabı (TM) hükümlerince değerlendirilmektedir.  Bu değerlendirmeler sonucu başarılı olan öğrenciler SHGM’nin sınav merkezlerinde sınava tabi tutulacaklardır.

1.Adayın; becerisi, gerçek veya benzetilmiş koşullar altında ders alt başlıklarında açıklanan görevi yerine getirmesindeki performansıyla; bilgisi, sözlü veya yazılı sınavlarla, tutum ve davranışları ise gerçek veya benzetilmiş koşullar altındaki yaklaşım performans gözlemleri ile değerlendirilir.

2.Eğitim kurumunda yapılan (ATO) sınavlardan geçme notu 100 tam puan üzerinden en az 85 puandır.

ii.SHGM Onaylı Eğitim Kuruluşu (ATO) Antalya Bilim Üniversitesi Praxis Havacılık ve Uzay Programları tarafından EASA PART-FCL/ SHGM SHT-FCL mevzuatına uygun olarak hazırlanan ve SHGM tarafından onaylanan “Eğitim El Kitabı” (TM) 'nda belirtildiği şekilde eğitimlerini gerçekleştirir.

iii.Pilotaj eğitimi, EASA PART-FCL/ SHGM SHT-FCL’te belirtilen teorik ve uygulamalı eğitimlerin ve sınavların kapsamından daha az içerikte ve sürede olamaz.

iv.Eğitimler, geçerli lisansa sahip, TBÖ (Teorik Bilgi Öğretmenleri), FI (Uçuş Öğretmenleri) ve SHGM tarafından uygun görülen eğitmenler tarafından verilir ve değerlendirilir.

  1. SHGM sınavları

      1. Pilotaj lisans sınavları, SHGM tarafından her takvim yılı için; sınav tarihleri, başvuru tarihleri ve sınav yerleri, o yılın Ocak ayı içerisinde SHGM internet sayfasından yayınlanır.

      2. Sınavlar, SHGM tarafından oluşturulan sınav komisyonu tarafından yürütülür.

      3. Sınav soruları, sınav komisyonu tarafından EASA/SHGM soru bankasından seçilir.

      4. Sınavlarda, öğrencilerin eğitim notlarını kullanmasına izin verilmez.

      5. Sınav soruları, PPL bitirme sınavı için tercihli İngilizce ya da Türkçe, ATPL Teorik sınavları için İngilizce olarak sorulur.

      6. PPL Teorik bitirme sınavda adaylara, çoktan seçmeli 120 soru, ATPL teorik sınavlarında ise 14 dersten dersin ağırlığına göre SHGM sınav talimatındaki miktarlar kadar soru sorulur.

      7.  Adayların sınavlarda başarılı kabul edilebilmeleri için 100 tam puan üzerinden en az 75 puan almaları gerekir.

      8. Teorik sınavda başarılı olamayan adaylar uygulamalı uçuş sınavına giremez.

      9. Öğrenci, PPL teorik bitirme sınavında, en fazla 4 (dört) oturumda, 14 ATPL dersinin tamamını ise en fazla 6 (altı) oturumda ve her bir ders için en fazla 4 (dört) oturum hakkıyla başarılı olmalıdır. Girmiş olduğu sınavlarda belirtilen oturum haklarında başarılı olamayan öğrenciler, SHGM Sınav Talimatında belirtilen süre kadar telafi eğitimi almadan yeniden sınavlara giremezler.

10)Mezuniyet Koşulları

Eğitim-öğretim, YÖK onaylı diploma ve SHGM onaylı Pilotaj lisansı alımına yönelik olmak üzere iki farklı koldan yürütülmektedir. Pilotaj lisansı almaya hak kazanamayan öğrencilerin mezun olmaları, diploma almaları söz konusu değildir. 

11)Çift Ana Dal

Yan dal öğrenimine ilişkin usul ve esaslar YÖK’ün “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine göre ve “Antalya Bilim Üniversitesi Çift Ana Dal ve Yan Dal Yönergesi” çerçevesinde yapılır.

12)Yan Dal

Yan dal öğrenimine ilişkin usul ve esaslar YÖK’ün “Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine göre ve “Antalya Bilim Üniversitesi Çift Ana Dal ve Yan Dal Yönergesi” çerçevesinde yapılır.

13)Mezun İstihdam Olanakları

Günümüzde, dünyada ve ülkemizde hızla büyüyen havacılık sektöründe, insan ve kargo taşımacılığının karadan, havaya yönelmesi ile uçak üretim sayıları da artmış ve buna bağlı olarak, nitelikli pilot ihtiyacı da artmıştır. SHGM ve diğer sektör takip kuruluşlarında raporlarına göre, ülkemizde üretilen pilot sayısı yıllık toplamda 450-500 iken, ihtiyaç sayısı ise 1000 pilot civarındadır.

Üniversitemiz Pilotaj Programı, havacılık sektöründe faaliyet gösteren kamu işletmeleri, özel havacılık işletmeleri ile havayollarının pilot ihtiyacına yönelik, tüm dünyada geçerliliği bulunan akredite Pilot lisansına sahip pilotlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. İstihdam imkânları, tüm dünyada gelişen havayolları sektörünün büyümesi ile doğru orantılıdır.

14)Üst Derece Programlara Geçiş

Pilotaj Bölümü mezunları, lisans derecesi almaya hak kazandıktan sonra, lisansüstü eğitimlerini sürdürmek istediklerinde, buna yönelik programlara başvurmak için her enstitünün belirlediği genel not ortalaması, yabancı dil seviyesi, ALES ve diğer sınav yeterliliklerini yerine getirdikleri takdirde lisansüstü eğitime devam edebilirler.

15)Program Yeterlilikleri (Çıktıları)

    1. Havacılıkta kullanılan, fizik, matematik ve akışkanlar mekaniği/dinamiği konusunda bilgi sahibi olmak.

    1. Temel Sistem Bilgisi, Acil Usuller Davranışı konularında bilgi sahibi olmak.

    2. Havacılık tarihi ve hava aracı tasarım bilgisi hakkında bilgi sahibi olmak.

    1. Temel hukuk ve Havacılık hukuku hakkında bilgi sahibi olmak.

    1. Uçak temel ve detaylı yapısı hakkında bilgi sahibi olmak.

    2. Uçak ağırlık ve denge konusunda, uçuş performansı ve uçuşun takibi konularında bilgi sahibi olmak.

    3. Atmosfer yapısının, insan fizyolojisine etkileri hakkında bilgi sahibi olmak.

    4. Meteorolojik olayların uçuşa etkileri ve kaçınmaları hakkında bilgi sahibi olmak.

    5. Genel (Hesabi) ve Radyo seyrüsefer konularında bilgi sahibi olmak ve uygulamak.

    6. Hava aracının işletilmesi usulleri ile ilgili bilgi sahibi olmak.

    7. Uçak ve uçuş aerodinamiği konusunda bilgi sahibi olmak.

    8. Havacılıkta kullanılan, haberleşme sistemlerini ve IFR-VFR frezyoloji usullerini bilmek.

    9. Hava trafik yönetimi konusunda bilgi sahibi olmak.

    1. Havacılıkta emniyetin önemine hâkim olmak.

    1. PPL (Hususi Pilot Lisansı) becerilerini kazanmak.

    1. Gece uçuşu yetkisi becerisini kazanmak.

    1. PIC uçuşları ile lisans becerilerini pekiştirmek.

    2. IR (Aletli Uçuş) yetkisi becerisini kazanmak.

    3. CPL (Ticari Pilot Lisansı) becerilerini kazanmak.

    4. ME (Çok motor-pistonlu) yetkisi becerilerini kazanmak.

    5. SHGM tarafından onanmış uluslararası geçerliliği olan akredite ATPL (Frozen) CPL/IR(A) pilot lisansına sahip olmak.

16)Program Müfredatı

SİVİL HAVACILIK YÜKSEKOKULU PİLOTAJ BÖLÜMÜ DETAYLI MÜFREDATI

1. YIL 1. DÖNEM (GÜZ)

ZORUNLU / SEÇMELİ

TEORİK

UYGULAMA

AKTS

SİS 101

TEMEL SİSTEM BİLGİSİ

Z

1

0

1

KKR 101

ACİL USULLER DAVRANIŞ (KKR)

Z

1

0

1

MTF 101

TEMEL MATEMATİK ve HAVACILIK İÇİN FİZİK

Z

2

0

2

HTT 101

HAVACILIK TARİHİ ve TEMEL HAVA ARACI TASARIM BİLGİSİ

Z

2

0

2

HKK 101

TEMEL HUKUK VE ULUSLARARASI HUKUK GİRİŞ

Z

1

0

1

TCH 101

TEMEL COĞRAFYA VE HARİTA BİLGİSİ

Z

1

0

2

PLT 101

HAVA HUKUKU (PPL)

Z

2

0

2

PLT 102

UÇAK GENEL BİLGİSİ (PPL)

Z

2

0

2

PLT 103

UÇUŞ PERFORMANS VE PLANLAMA(PPL)

Z

1

0

2

PLT 104

İNSAN PERFORMANSI VE LİMİTLERİ (PPL)

Z

1

0

2

PLT 105

METEOROLOJİ (PPL)

Z

2

0

2

PLT 106

SEYRÜSEFER (PPL)

Z

2

0

2

PLT 107

İŞLETME USULLERİ (PPL)

Z

1

0

2

PLT 108

UÇUŞ PRENSİPLERİ (PPL)

Z

2

0

2

PLT 109

VFR HABERLEŞME (PPL)

Z

1

0

2

EMN 101

EMNİYET YÖNETİMİ

Z

1

0

1

KKR 102

VFR SOP

Z

1

0

2

TOPLAM

24

0

30

1. YIL 2. DÖNEM (BAHAR)

ZORUNLU / SEÇMELİ

TEORİK

UYGULAMA

AKTS

İNG 101

AKADEMİK İNGİLİZCE-I

Z

4

0

4

HIST 102

ATATÜRK İLKE VE İNKİLAPLARI-II

Z

1

0

2

İNG 102

AKADEMİK İNGİLİZCE-II

Z

3

0

4

İLT 101

ALGI – İLETİŞİM

Z

1

0

4

HVC 102

GENEL HAVACILIK-SPORTİF HAVACILIK BİLGİSİ

Z

1

0

3

PLT 110

PPL UÇUŞ UYGULAMALARI

 Z

0

10

10

PLT 1XX

SEÇMELİ DERSLER (Son tabloda)

S

1

0

1

 TOPLAM 

11

10

28

2. YIL 1. DÖNEM (GÜZ)

ZORUNLU / SEÇMELİ

TEORİK

UYGULAMA

AKTS

HIST 101

ATATÜRK İLKE VE İNKİLAPLARI-I

Z

1

0

2

KKR 201

ACİL USULLER VE UPRT

Z

2

0

3

PLT 211

GARMIN 1000

Z

3

1

4

EMN 201

EMNİYET YÖNETİMİ

Z

1

0

2

İNG 401

HAVACILIK İNGİLİZCESİ – I

 Z

5

0

5

HVC 202

VFR SEYRÜSEFER PLANLAMA VE UÇUŞ PLANI

Z

3

0

4

HVC 203

UZAY TAŞIMACILIĞI

Z

1

0

2

PLT 206

PIC UÇUŞ UYGULAMALARI-I

Z

 0

10

10

TOPLAM

16

11

32

2. YIL 2. DÖNEM (BAHAR)

ZORUNLU / SEÇMELİ

TEORİK

UYGULAMA

AKTS

HVC 201

HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI VE HAVA İŞLERİ BİLGİSİ

Z

1

0

1

İNG 402

HAVACILIK İNGİLİZCESİ – II

Z

4

0

5

PLT 205

SİMÜLATÖR UYGULAMASI

Z

0

1

2

İLT 201

İLETİŞİM

Z

1

0

1

PLT 212

PIC UÇUŞ UYGULAMALARI-II

Z

10

10

PLT 213

GECE UÇUŞU UYGULAMALARI

Z

5

5

10

PLT 2XX

SEÇMELİ DERSLER (Son tabloda)

S

1

0

1

TOPLAM

12

16

30

 

3. YIL 1. DÖNEM (GÜZ)

ZORUNLU / SEÇMELİ

TEORİK

UYGULAMA

AKTS

PLT 201

HAVA HUKUKU VE ATC UYGULAMALARI (010)

Z

5

0

5

PLT 202

UÇAK GENEL BİLGİSİ-GÖVDE, MOTOR  (021)

Z

5

0

5

PLT 203

METEOROLOJİ (050)

Z

5

0

5

PLT 204

UÇUŞ PRENSİPLERİ (081)

Z

5

0

5

PLT 208

GENEL SEYRÜSEFER (061)

Z

5

0

5

PLT 207

UÇAK GENEL BİLGİSİ-ELEKTRİK, ELEKTRONİK (022)

Z

5

0

5

TOPLAM

30

0

30

3. YIL 2. DÖNEM (BAHAR)

ZORUNLU / SEÇMELİ

TEORİK

UYGULAMA

AKTS

PLT 209

RADYO SEYRÜSEFER (062)

Z

4

0

4

PLT 210

İNSAN PERFORMANSI VE LİMİTLERİ (040)

Z

4

0

4

PLT 301

KÜTLE-DENGE (031)

 Z

4

0

4

PLT 302

UÇUŞ PERFORMANSI (032)

 Z

4

0

4

PLT 303

İŞLETME USULLERİ (070)

 Z

4

0

4

PLT 304

UÇUŞ PLANLAMA VE TAKİP (033)

 Z

4

0

4

PLT 305

VFR İLETİŞİM (091)

 Z

2

0

2

PLT 306

IFR İLETİŞİM (092)

 Z

2

0

2

PLT 311

PIC UÇUŞ UYGULAMALARI-III

 Z

0

2

2

TOPLAM

28

2

30

 

4. YIL 1. DÖNEM (GÜZ)

ZORUNLU / SEÇMELİ

TEORİK

UYGULAMA

AKTS

TURK 101

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI-I

Z

2

0

2

PLT 308

IR TEORİK EĞİTİMİ

Z

1

0

1

PLT 309

IR SİMÜLATÖR UYGULAMALARI

Z

0

8

8

PLT 310

IR UÇUŞ UYGULAMALARI

Z

0

7

7

TMD 401

DGR (TEHLİKELİ MADDELER)

Z

2

0

2

EKY 401

CRM (EKİP KAYNAK YÖNETİMİ)

Z

2

0

2

CEİ 401

MCC (ÇOKLU EKİP İŞBİRLİĞİ)

Z

1

1

2

PRJ 401

PROJE UYGULAMASI

Z

1

2

3

İLT 401

İLETİŞİM

Z

1

0

1

TOPLAM

10

18

28

4. YIL 2. DÖNEM (BAHAR)

ZORUNLU / SEÇMELİ

TEORİK

UYGULAMA

AKTS

TURK 102

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI-II

Z

2

0

2

PLT 401

PIC UÇUŞ UYGULAMALARI-IV

Z

0

9

9

PLT 402

CPL UÇUŞ UYGULAMALARI

Z

0

10

9

PLT 403

ME (ÇİFT MOTORLU UÇAK) TEORİK EĞİTİMİ

Z

3

0

3

PLT 404

ME (ÇİFT MOTORLU UÇAK) UÇUŞ UYGULAMALARI

Z

0

10

9

TOPLAM

5

29

32

 

 

KODU

SEÇMELİ DERS HAVUZU

ZORUNLU / SEÇMELİ

TEORİK

UYGULAMA

AKTS

PLT 111

İHA EĞİTİMİ-I

S

1

0

1

PLT 112

UZAY TEKNOLOJİLERİ-I

S

1

0

1

PLT 214

İHA EĞİTİMİ-II

S

1

1

1

PLT 215

UZAY TEKNOLOJİLERİ-II

S

1

0

1

PLT 216

AKROBASİ

S

1

1

1

17)Ders İçerikleri

Ders Adı

Ders İçeriği

SİS 101

Temel Sistem Bilgisi

Temel Sistem Bilgisi, bütün doğal ve yapay sistemlerin işleyiş ve koşullarının belirlendiği, bunların esas kurallarının belletildiği ve özellikle havacılık-uçuş kapsamında, makine-insan sistematiği konularının, sistemin hız ve ömür süreçleri üzerinden ifade edildiği anlatımlar gurubudur.

KKR 101

Acil Usuller Davranış

Acil Usuller Davranış dersi, havacılık ortamında son derece önemli olan stres altında çalışma şartlarının tanıtıldığı ve özellikle hava ortamında acil durumların gelişmesi durumunda gelişen davranış ve bunların düzenlenmesini içeren derslerdir.

MTF 101

Temel Matematik ve Havacılık İçin Fizik

Temel Matematik – Havacılık için Fizik, Temel Matematik - Temel Fizik Bilgisi ve Uygulamaları.

HTT 101

Havacılık Tarihi ve Tasarım Bilgisi

Bu dersin içeriğinde, insanoğlunun uçma tutkusunun evrilmesi,  kontrollü uçuşa geçiş süreci ve sonrası ile hava araçlarının tasarım süreçleri ve modellemenin anlamları ele alınır

HKK 101

Temel Hukuk ve Uluslararası Hukuk Giriş

Bu ders kapsamında hukuk kuralları ve diğer kurallar arasındaki fark, hukuk kurallarının unsurları, hukukun kaynakları ve dalları, hak, hukuki olay, hukuki ilişki, hukuki işlem gibi kavramların yanı sıra devlet yapısına ilişkin idare ve yargı kavramları incelenecektir.

TCH 101

Temel Coğrafya ve Harita Bilgisi

Dünya gezegeni temel coğrafi kavramları ve harita bilgisini içerir.

PLT 101

Hava Hukuku (PPL)

Bu dersin içeriğinde, uluslararası havacılık anlaşmaları, havacılık kuralları, havacılıkta kullanılan sinyal usulleri, lisans türleri ve süreleri, havaalanları ve hava trafik usulleri ele alınır.

PLT 102

Uçak Genel Bilgisi (PPL)

Bu dersin içeriğinde, uçak bileşenleri, bileşenlerin yapıları ve görevleri, bileşenlerin işlevleri ve çalışma prensipleri ele alınır.

PLT 103

Uçuş Performans ve Planlama (PPL)

Bu dersin içeriğinde, uçağın yerde ve havada, ağırlık ve denge hesaplamaları, ağırlık ve dengenin uçuş performansına etkileri, uçuş öncesi yapılan planlamanın, uçuş sırasında takibi ele alınır.

PLT 104

İnsan Performansı ve Limitleri (PPL)

Bu dersin içeriğinde, atmosferin ve uçuştaki değişkenlerin, insan fizyolojisi ve psikolojisi üzerine etkileri ve alınacak önlemler ele alınır.

PLT 105

Meteoroloji (PPL)

Bu dersin içeriğinde, atmosferin katmanları, havacılık için; meteorolojik oluşumlar ve sistemler, meteorolojik olaylar ve etkileri, tahmin süreçlerinin takibi, meteorolojik raporların okuması ve yorumlanması ele alınır.

PLT 106

Seyrüsefer (PPL)

Bu dersin içeriğinde, seyrüsefer uçuşu öncesi hazırlık usulleri, seyrüsefer hesaplamaları, planın oluşturulması, ihtiyaç duyulacak bilgilerin toplanması, uçulacak bölgenin değerlendirilmesi, ilgili meydanların incelenmesi, ortaya çıkabilecek olumsuz durumların alternatiflerinin üretilmesi ele alınır.

PLT 107

İşletme Usulleri (PPL)

Bu dersin içeriğinde, uçak işletmeciliğinin yapısı, yetkilendirme usulleri, uçucuların görev ve sorumlulukları, uçuşa karar verme gereklilikleri, uçakta bulunması gereken teçhizat konuları ele alınır.

PLT 108

Uçuş Prensipleri (PPL)

Bu dersin içeriğinde, uçaklara uçuş sırasında etki eden kuvvetler, kuvvetleri dengeleyen bileşenler ve fonksiyonları, uçuşu sağlayan elemanların yapıları ve oluşum prensipleri, Bernolli, Newton teoremleri ele alınır.

PLT 109

VFR Haberleşme (PPL)

Bu dersin içeriğinde, yerde ve havada haberleşme usulleri içerinde kullanılan frekans aralıkları, freyzyoloji, haberleşme cihazlarının kullanım teknik ve usulleri ele alınır.

EMN101

Emniyet Yönetimi

Ulusal ve Uluslararası havacılık otoritelerinin belirlediği kurallar çerçevesinde havacılık faaliyetinin emniyetli şekilde sürdürülebilmesi için hazırlanmış ICAO Annex 19 Safety Management ve DOC.9859 Safety Management Manual, Safety Management System (SMS) / Emniyet Yönetimi konusunda hazırlanmış en kapsamlı dokümandır. Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) üye devletlerinin havacılık emniyet risklerinin yönetiminde sözleşme ile belirlenmiş yükümlülüklerini yerine getirmelerine destek olmak için tasarlanmıştır. Annex 19 ve Doc.9859, emniyet performansını iyileştirmek için proaktif bir stratejinin devam eden evrimini desteklemektedir. Bu proaktif emniyet stratejisinin temeli, emniyet risklerini sistematik olarak ele almak ve hizmet sağlayıcıların Emniyet Yönetim Sistemlerini (SMS) uygulamaları ve Devlet Emniyet Programlarının (SSP) hazırlanmasına dayanmaktadır. Derslerde teorik ve pratik olarak bu sistemin temelleri anlatılmaktadır.

KKR 102

VFR-SOP

Görerek Uçuş Kurgusu – Standart Harekat Uygulamaları.

 

 

ING101

Yabancı Dil I (İngilizce)

Temel gramer kuralları, kelime bilgisi, okuduğunu anlama, paragraf yazma konularını içermektedir.

HIST102

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II

Siyasal Alanda Yapılan İnkılâplar, Hukuk Alanında Yapılan İnkılâplar, Eğitim ve Kültür Alanında Yapılan İnkılâplar, İktisâdi Alanda Yapılan İnkılâplar, Sosyal Alanda Yapılan İnkılâplar, Atatürk İlkeleri, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası, İkinci Dünya Savaşı Yıllarında Türkiye, 1950 -1960 Yılları Arası Türkiye konularını içerir.

ING102

Yabancı Dil II (İngilizce)

Temel gramer kuralları, kelime bilgisi, okuduğunu anlama, paragraf yazma konularını içermektedir.

İLT 101

Algı-İletişim

İletişimin tanımı,  iletişimin türleri, masif iletişim tanımı, iletişim sürecinin unsurları, iletişim türleri, iletişimin temel unsurları, temaslar(ses teması, görsel temas, hareket teması), temel iletişim modelleri algı ve iletişim arasındaki bağlantı,  resepsiyon            , desepsiyon, intersepsiyon, kontrasepsiyon, insepsiyon, konsepsiyon, antesepsiyon, gibi kavram ve konuları ele alır.

HVC 102

Genel – Sportif Havacılık Bilgisi

Bu dersin içeriğinde, Genel Havacılık olarak bilinen ve hava yolu taşımacılığı tanım ve tasarımı içinde olmayan hertürlü havacılık faaliyeti ve bununla birlikte spor amaçlı havacılık-hava aracı kullanımı bilgi ve prensipleri ele alınır.

PLT 110

PPL Uçuş Uygulamaları

Görerek Uçuş Kurgusunda, Standart Harekat Uygulamalarının tamamının uçak ve simülatör üzerinde uygulanması ve mevzuata göre düzenlenmiş silsilenin takibini içerir.

HIST101

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

Siyasal Alanda Yapılan İnkılâplar, Hukuk Alanında Yapılan İnkılâplar, Eğitim ve Kültür Alanında Yapılan İnkılâplar, İktisâdi Alanda Yapılan İnkılâplar, Sosyal Alanda Yapılan İnkılâplar, Atatürk İlkeleri, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası, İkinci Dünya Savaşı Yıllarında Türkiye, 1950 -1960 Yılları Arası Türkiye konularını içerir.

KKR 201

Acil Usuller ve UPRT

Hava aracının anormal durumlara girmesi halinde, bu durumdan kurtarmak için gerekli davranışları içerir.

PLT 211

Garmin 1000

Bu dersin içeriğinde, gelişmiş ve anolog unsurları bulunmayan uçak tiplerinde kullanılan Garmin 1000 sistemi tanıtılır.

EMN 201

Emniyet Yönetimi

Ulusal ve Uluslararası havacılık otoritelerinin belirlediği kurallar çerçevesinde havacılık faaliyetinin emniyetli şekilde sürdürülebilmesi için hazırlanmış ICAO Annex 19 Safety Management ve DOC.9859 Safety Management Manual, Safety Management System (SMS) / Emniyet Yönetimi konusunda hazırlanmış en kapsamlı dokümandır. Annex 19 ve Doc.9859, emniyet performansını iyileştirmek için proaktif bir stratejinin devam eden evrimini desteklemektedir. Bu proaktif emniyet stratejisinin temeli, emniyet risklerini sistematik olarak ele almak ve hizmet sağlayıcıların Emniyet Yönetim Sistemlerini (SMS) uygulamaları ve Devlet Emniyet Programlarının (SSP) hazırlanmasına dayanmaktadır. Derslerde teorik ve pratik olarak bu sistemin temelleri anlatılmaktadır.

İNG 401

Havacılık İngilizcesi 1

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (International Civil Aviation Organization) İngilizce yeterlilik seviyelerini 1’den 6’ya kadar sıralamıştır. Ulusal ve Uluslararası havacılık otoritelerinin belirlediği kurallar çerçevesinde temel olarak pilotlara İngilizce iletişim becerileri kazandırmak için oluşturulmuş bir sistemdir.

HVC 202

VFR Seyrüsefer Planlama ve Uçuş Planı

Temel olarak bu ders, PLT 106 dersinin bir genel hatırlatması olmakla birlikte, PLT 106 ve PLT 101-107 bilgileri arasında ilişki kuran, öğrenciyi uygulama sahasında görecekleriyle tanıştıran bir bilgi ortamıdır.

HVC 203

Uzay Taşımacılığı

Atmosfer dışı ve uzak yörünge uçuşlarında değişik amaçlara göre kurgulanımların belirtilmesi.

PLT 206

PIC Uçuş Uygulamaları -I

Görerek Uçuş Kurgusunda Standart Harekat Uygulamalarının tamamının tüm sorumluluk ve planlama öğrenciye ait olacak şekilde uçak üzerinde uygulanması ve mevzuata göre düzenlenmiş silsilenin takibini içerir.

HVC 201

Havayolu Taşımacılığı ve Hava İşleri Bilgisi

Bu dersin içeriğinde, Havayolu Taşımacılığı olarak bilinen ve hava yolu taşımacılığı tanım ve tasarımı içinde olan her türlü havacılık faaliyeti ve bununla birlikte diğer hava işleri amaçlı havacılık-hava aracı kullanımı bilgi ve prensipleri ele alınır

İNG 402

Havacılık İngilizcesi-2

Öğrencilere Havacılık ile ilgili senaryolar üzerinden kelime bilgisi ve iletişim becerileri kazandırma bilgisini içerir.

PLT 205

Simülatör Uygulaması

Bu ders, birden fazla programlı dersin; uygulama, gösterme, izleme gibi parçalarını tamamlamak ve ayrıca, uçuş yapılacak hava aracının tam kapsamlı şekil ve prosedürlerini belirlemek amacıyla kullanılan, sabit, tam hareketli ve/veya sadece prosedür ortamlı araç ve gerecin kullanımıdır.

İLT 201

İletişim

İletişimin türleri, masif iletişimin kullanım alanları, havacılıkta iletişim kazaları, iletişim sürecinin unsurları, kokpitte iletişim temasları (ses teması, görsel temas, hareket teması), temel iletişim modellerinin havacılık sektöründe doğru seçimi, yazılı iletişim tanımı, yazılı iletişim tarihçesi, yazılı iletişimin önündeki engeller, yazılı iletişimin kuralları, havacılıkta emniyet kavramı ve iletişim kavramı.

PLT 212

PIC Uçuş Uygulamaları-II

Görerek Uçuş Kurgusunda Standart Harekat Uygulamalarının tamamının tüm sorumluluk ve planlama öğrenciye ait olacak şekilde uçak üzerinde uygulanması ve mevzuata göre düzenlenmiş silsilenin takibini içerir.

PLT 213

Gece Uçuş Uygulaması

Gece şartlarında, uçuş ortamını tanımak ve uçuş gerçekleştirmek.

PLT 201

Hava Hukuku ve ATC Uygulamaları (010)

Bu dersin içeriğinde, uluslararası havacılık anlaşmaları, uçabilirlik, milliyet tescil işaretleri, havacılık kuralları, seyrüsefer hizmetleri, hava trafik hizmetleri, lisanslandırma, havaalanları, arama-kurtarma, güvenlik ve uçak kaza inceleme usulleri ele alınır.

PLT 202

Uçak Genel Bilgisi-Gövde, Motor (021)

Bu dersin içeriğinde, uçağın bileşenleri, bileşenlerin yapıları ve fonksiyonları, bileşenlerin ayrıntıları ve çalışma prensipleri ele alınır.

PLT 203

Meteoroloji (050)

Bu dersin içeriğinde, atmosferin katmanları, rüzgarın oluşumu ve türleri, termodinamik, havacılık için; meteorolojik oluşumlar ve sistemler, meteorolojik olaylar ve uçuşa etkileri, klimatoloji, tahmin süreçlerinin takibi, meteorolojik raporların okuması ve yorumlanması ele alınır.

PLT 204

Uçuş Prensipleri (081)

Bu dersin içeriğinde, sesaltı ve yüksek hız aerodinamikleri, uçuşta hava aracının kararlılığını ve bozan nedenleri, kontrol unsurları, limitler ve uçuş mekaniği ile pervane yapıları ele alınır.

PLT 208

Genel Seyrüsefer (061)

Bu dersin içeriğinde, Temel seyrüseferin ilkeleri, seyrüsefer sırasında kullanılacak manyetik pusulalar ve manyetizmanın etkileri, seyrüseferin planlanması ve uygulanması sırasında kullanılacak haritalar ve chartların türleri, kullanma usulleri,  Dead Reckoning Seyrüsefer (DR) uygulamaları ve uçuşta seyrüsefer uygulamaları ele alınır.

PLT 207

Uçak Genel Bilgisi-Elektrik, Elektronik (022)

Bu dersin içeriğinde, uçağın elektrik-elektronik bileşenlerinden olan, sensörler, ölçüm cihazları, oto kontrol sistem yapıları ve fonksiyonları, bileşenlerin ayrıntıları ve çalışma prensipleri ele alınır.

PLT 209

Radyo Seyrüsefer (062)

Bu dersin içeriğinde, radyonun temel yayın teorisi, radyo seyrüsefer yardımcıları, radarların çalışma prensipleri ve kullanımı, (RNAV) Alan seyrüseferi ve FMS ile uygulaması, Global Seyrüsefer uydu sistemlerinin kullanımı ele alınır

PLT 210

İnsan Performansı ve Limitleri (040)

Bu dersin içeriğinde, havacılıkta insan faktörü, uçuş fizyolojisinin temelleri, çevre uyaranları, sağlığın korunması ve hijyen, bilginin işlenmesi, insan davranışları, kokpit otomasyonun etkileri ele alınır.

PLT 301

Kütle-Denge (031)

Bu dersin içeriğinde, kütle ve ağırlık merkezi limitleri, kütle, momentum ve kuvvet hesaplamaları, uçağın ağırlık tanımlamaları, CG pozisyonunun belirlenmesi ve limitleri, ağırlık ve denge dokümanının içeriği, yükleme ve düzeltme formunun doldurulması ele alınır.

PLT 302

Uçuş Performansı (032)

Bu dersin içeriğinde; operasyon düzenlemeleri, tanımlar, kavramlar, sınıf B performansında tek ve çok motor uçaklar, bunların kalkış, rota boyu, iniş safhaları ve bu safhalarda ortaya çıkan performans değişkenlerinin etkileri, sadece CS 25 altında sertifikalanmış sınıf A performans uçakların, uçuş safhalarındaki performansı ve performans verilerinin kullanımı, yol boyunda tek motor arızasında performans etkileri ele alınır.

PLT 303

İşletme Usulleri (070)

Bu dersin içeriğinde, ICAO Annex 6 gereklilikleri,  operasyon el kitabı içeriği ve kullanımı, buzlanma ve kuş çarpma konularında yapılacak işlemler, gürültü azaltma prosedürleri, yangın, kabin basıncı kaybı, wind shear, microburst, emercensi, ihtiyatlı iniş gibi anormal durumlarda yapılacak uygulamalar ile tehlikeli madde taşınması gibi özel uçuşlarla ilgili konular ele alınır.

 

 

PLT 304

Uçuş Planlama ve Takip (033)

Bu dersin içeriğinde, VFR ve IFR seyrüsefer planlama, ticari uçuşlar için uçuş öncesi yakıt planlaması, özel yakıt hesaplama uygulamaları, NOTAM ve Meteoroloji brifingi, PET, PSR hesaplamaları, ICAO uçuş planının doldurulması ve çekilmesi, uçuşta takibi ve uçuşta yeniden planlama usulleri ele alınır.

PLT 305

VFR İletişim (091)

Bu dersin içeriğinde, özel terimlerin anlam ve kullanımı,  hava trafik kısaltmaları, Q kodları, harf, rakam, zaman ifadeleri ve kullanım teknikleri, frezyoloji kullanımı, mesajlar, acil durum bildirimleri, VHF hava bandı tahsis ilkeleri ele alınır.

PLT 306

IFR İletişim (092)

Bu dersin içeriğinde, özel terimlerin anlam ve kullanımı,  hava trafik kısaltmaları, Q kodları, harf, rakam, zaman ifadeleri ve kullanım teknikleri, IFR frezyoloji kullanımı, mesajlar, acil durum bildirimleri (PAN Medical), VHF hava bandı tahsis ilkeleri, mors kodlaması ele alınır.

PLT 311

PIC Uçuş Uygulamaları-III

Görerek Uçuş Kurgusunda Standart Harekat Uygulamalarının tamamının tüm sorumluluk ve planlama öğrenciye ait olacak şekilde uçak üzerinde uygulanması ve mevzuata göre düzenlenmiş silsilenin takibini içerir.

TURK101

Türk Dili ve Edebiyatı-I

Dil ve dilin özellikleri, dil-düşünce ilişkisi, dilin gücü, ana dili-yerel dil-millet dili-devlet dili- eğitim dili-kültür dili- uluslararası dil, dil-kültür ilişkisi, dil aileleri-dil grupları, Türkçe'nin dünya dilleri arasındaki yeri, Türk Dilinin tarihi dönemleri ve gelişmesi, dil bilgisi ve bölümleri, Türkçede sesler ve özellikleri, sözcük çeşitleri-kök-ek, cümle ve cümlenin öğeleri, yazım kuralları ve uygulaması, noktalama işaretleri ve noktalama işaretlerinin kullanımı konularını içermektedir.

PLT 308

IR Teorik

Bu dersin içeriğinde, seyrüsefer yardımcıları ve aletli uçuş usulleri, VDF çalışma usulleri, NDB/ADF, VOR-DME ve ILS çalışma prensipleri ve kullanım usulleri ele alınır.

PLT 309

IR Simülatör Uygulamaları

Bu dersin içeriğinde, uluslararası ve ulusal otoriteler (SHGM) tarafından onaylı FNPT-II tipi simülatör kullanılarak, IFR (Aletli Uçuş Kuralları) çerçevesinde seyrüsefer yardımcıları kullanılarak yapılan uygulamalar ele alınır.

PLT 310

IR Uçuş Uygulamaları

Bu dersin içeriğinde, uluslararası ve ulusal otoriteler (SHGM) tarafından onaylı IFR eğitim uçağı ile IFR (Aletli Uçuş Kuralları) çerçevesinde seyrüsefer yardımcıları kullanılarak beceri uygulamaları yapılır.

TMD 401

DGR Tehlikeli Maddeler

Bu dersin içeriğinde; taşınması sırasında sağlığa, emniyete, diğer varlıklara ve çevreye zarar verme riski taşıyan madde veya nesnelerin, emniyetle taşınması kuralları ve usulleri ele alınır.

EKY 401

CRM (Ekip Kaynak Yönetimi)

Bu dersin içeriğinde; Ekip kaynak yönetimi ve riskler belirlenerek, uluslararası ve ulusal sivil havacılık emniyeti için gerekli olan SHELL modeli ele alınır.

 

 

CEİ 401

MCC (Çoklu Ekip İşbirliği)

Bu dersin içeriğinde; insan faktörü, iletişim, karar verme metotları, durum değerlendirme, stres yükü, liderlik, tutum bozukları ve uygulamaları, hata önleme, ekip işbirliği usulleri, kokpit düzeni, havayolu eğitim el kitabı, çeklist kullanımı konuları ele alınır.

PRJ 401

Proje Uygulaması

 

Bu dersin içeriğinde, Kaza Kırım incelemelerinde temel yöntemler,  Kaza Kırım olaylarına sebep olan faktörler, kazalarda insan faktörü, Kaza Kırım analizleri, raporları ve yorumlar ele alınır.

İLT 401

İletişim

İletişimin türleri, masif iletişimin kullanım alanları, iletişim sürecinin unsurları, kokpitte iletişim temasları (ses teması, görsel temas, hareket teması), havacılık sektöründe CV hazırlama ve başvuru teknikleri, havacılıkta emniyet kavramı ve iletişim kavramı.

TURK101

Türk Dili ve Edebiyatı-II

Dil ve dilin özellikleri, dil-düşünce ilişkisi, dilin gücü, ana dili-yerel dil-millet dili-devlet dili- eğitim dili-kültür dili- uluslararası dil, dil-kültür ilişkisi, dil aileleri-dil grupları, Türkçe'nin dünya dilleri arasındaki yeri, Türk Dilinin tarihi dönemleri ve gelişmesi, dil bilgisi ve bölümleri, Türkçede sesler ve özellikleri, sözcük çeşitleri-kök-ek, cümle ve cümlenin öğeleri, yazım kuralları ve uygulaması, noktalama işaretleri ve noktalama işaretlerinin kullanımı konularını içermektedir.

PLT 401

PIC Uçuş Uygulamaları -IV

Görerek Uçuş Kurgusunda Standart Harekat Uygulamalarının tamamının tüm sorumluluk ve planlama öğrenciye ait olacak şekilde uçak üzerinde uygulanması ve mevzuata göre düzenlenmiş silsilenin takibini içerir.

PLT 402

CPL Uçuş Uygulamaları

05:00 saati complex uçakta olmak üzere, toplam 15:00 saat uçuş eğitimini içerir.

PLT 403 ME (Çok Motorlu Uçak) Teorik Eğitimi

Çok motorlu ve piston motorlu tek pilota sertifiyeli bir uçağın; yapısı ve yüklü ekipmanı, limitleri, performansı, ağırlık ve denge çözümlemeleri ile 200 ft'den (60 m) daha düşük karar irtifalarına kadar aletli yaklaşma yapabilmek amacıyla, tip yetkisinin genişletilmesi için özel gereklilikleri içerir

PLT 404

ME (Çok Motorlu Uçak)

Uçuş Uygulamaları

Çok motorlu ve piston motorlu tek pilota sertifiyeli bir uçakta, 06:00 saati ME/CR, 06:00 saati ME/IR (6 saatin en fazla 3 saati FNPT-II yetkili simülatörde yapılabilir) olmak üzere, toplam 11:00 saat uçuş eğitimini içerir.

 

AKTS Ders Tanıtım Formları

PLT-6 SIS 101 TEMEL SİSTEM BİLGİSİ AKTS Planı

PLT-3 KKR 101 ACİL USULLER AKTS Planı

PLT-4 MTF 101 TEMEL MATEMATİK VE HAVACILIK İÇİN FİZİK AKTS Planı

PLT-2 HTT 101 HAVACILIK TARİHİ ve TASARIM BİLGİSİ AKTS Planı

PLT-1 HKK 101 TEMEL HUKUK Dersi AKTS Planı

PLT-7 TCH 101 TEMEL COĞRAFYA VE HARİTA BİLGİSİ AKTS Planı

PLT-5 PLT 101 HAVA HUKUKU AKTS Planı

PLT-9 PLT 102 UÇAK GENEL BİLGİSİ AKTS Planı

PLT-10 PLT 103 UÇUŞ PERFORMANS AKTS Planı

PLT -11 PLT 104 İNSAN PERFORMANSI AKTS Planı

PLT -12 PLT 105 METEOROLOJİ AKTS Planı

PLT -13 PLT 106 SEYRÜSEFER

PLT-14 PLT 107 İŞLETME USÜLLERİ

PLT -15 PLT 108 UÇUŞ PRENSİPLERİ

PLT -16 PLT 109 VFR HABERLEŞME AKTS Planı

PLT-17 EMN 101 EMNİYET YÖNETİMİ AKTS Formu

PLT-8 KKR 102 VFR SOP AKTS Planı

PLT-18 ILT 101 ALGI İLETİŞİM AKTS Planı

PLT-19 HVC 102 GENEL SPORTİF HAVACILIK Dersi AKTS Planı

PLT-20 PLT 110 PPL UÇUŞ UYGULAMALARI AKTS Planı

PLT-21 PLT 112 UZAY TEKNOLOJİLERİ AKTS Planı

PLT-23 KKR 201 ACİL USULLER ve UPRT AKTS Planı

PLT-27 PLT 211 GARMİN 1000 AKTS Planı

PLT-22 EMN 201 EMNİYET YÖNETİMİ AKTS Formu

PLT-28 ING 401 HAVACILIK İNGİLİZCESİ 1 Dersi AKTS Planı

PLT-24 HVC 202 VFR UÇUŞ PLANLAMA AKTS Planı

PLT-25 HVC 203 UZAY TAŞIMACILIĞI AKTS Planı

PLT-26 PLT 206 PIC-I UÇUŞ UYGULAMALARI AKTS Planı

PLT-29 HVC 201 HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI AKTS Planı

PLT-35 ING 402 HAVACILIK İNGİLİZCESİ 2 Dersi AKTS Planı

PLT-31 PLT 205 SİMÜLATÖR UYGULAMALARI AKTS Planı

PLT-30 İLT 201 İLETİŞİM AKTS Planı

PLT-32 PLT 212 PIC-II UÇUŞ UYGULAMALARI AKTS Planı

PLT-33 PLT 213 GECE UÇUŞ UYGULAMALARI AKTS Planı

PLT-34 PLT 215 UZAY TEKNOLOJİLERİ AKTS Planı

PLT-36 PLT 201 HAVA HUKUKU ve ATC UYGULAMALARI (010) AKTS Planı

PLT-37 PLT 202 UÇAK GENEL BİLGİSİ-MOTOR-GÖVDE (021) AKTS Planı

PLT-38 PLT 203 METEOROLOJİ (050) AKTS Planı

PLT-39 PLT 204 UÇUŞ PRENSİPLERİ (081) AKTS Planı

PLT-41 PLT 208 GENEL SEYRÜSEFER (061) AKTS Planı

PLT-40 PLT 207 UÇAK GENEL BİLGİSİ-ELEKTRİK-ELEKTRONİK (022) AKTS Planı

PLT-42 PLT 209 RADYO SEYRÜSEFER (062) AKTS Planı

PLT-43 PLT 210 İNSAN PERFORMANSI VE LİMİTLERİ (040) AKTS Planı

PLT-44 PLT 301 KÜTLE-DENGE (031) AKTS Planı

PLT-45 PLT 302 UÇUŞ PERFORMANSI (032) AKTS Planı

PLT-46 PLT 303 İŞLETME USÜLLERİ (070) AKTS Planı

PLT-47 PLT 304 UÇUŞ PLANLAMA VE TAKİP (033) AKTS Planı

PLT-48 PLT 305 VFR İLETİŞİM (091) AKTS Planı

PLT-49 PLT 306 IFR İLETİŞİM (092) AKTS Planı

PLT-50 PLT 311 PIC-III UÇUŞ UYGULAMALARI AKTS Planı

PLT-51 PLT 308 IR TEORİ EĞİTİMİ AKTS Planı

PLT-52 PLT 309 IR SİMÜLATÖR UYGULAMALARI AKTS Planı

PLT-53 PLT 310 IR UÇUŞ UYGULAMALARI AKTS Planı

PLT-58 TMD 401 DGR (Tehlikeli Maddeler) AKTS Planı

PLT-55 EKY 401 CRM (Ekip Kaynak Yönetimi) AKTS Planı

PLT-54 CEİ 401 MCC (Çoklu Ekip İşbirliği) AKTS Planı

PLT-57 PRJ 401 PROJE UYGULAMASI AKTS Planı

PLT-56 ILT 401 İLETİŞİM AKTS Planı

PLT-59 PLT 401 PIC-IV UÇUŞ UYGULAMALARI AKTS Planı

PLT-60 PLT 402 CPL UÇUŞ UYGULAMALARI AKTS Planı

PLT-61 PLT 403 ME (ÇOK MOTORLU UÇAK) TEORİK EĞİTİMİ AKTS Planı

PLT-62 PLT 404 ME (ÇOK MOTORLU UÇAK) UÇUŞ UYGULAMALARI AKTS Planı