1.Programın dili
Türkçe
2.Programın süresi (Yıl)
2 Yıl
3.Programın azami süresi (Yıl)
2 yıl
4.Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Ayça TERZİOĞLU
5.Tarihçe
SHGM Onaylı Eğitim Kuruluşu (OEO/ATO) olan Antalya Bilim Üniversitesi Praxis Havacılık ve Uzay Programları tarafından, ICAO Doc. 7192-AN/857 PART D-3 eklerine uygun olarak düzenlenmiş Dispeçer Eğitim El Kitabı (DEEK) 2020 tarihinde SHGM tarafından onaylanması müteakiben, Uçuş Harekât Yöneticiliği Programı 2020-2021 akademik yılında eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamıştır.
6. Kazanılan derece
YÖK Akışı Uçuş Harekât Yöneticisi (UHY) diploması.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) düzeni uluslararası Uçuş Harekât Uzmanı (UHU) / (Dispeçer) Sertifikası/Lisansı.
7.Kabul ve kayıt koşulları
SHGM tarafından UHU sertifikası almak isteyen adaylarda Sivil Havacılık Yönetmeliği (SHY) Uçuş Harekât Uzmanlığı (UHU) md.19 gereklilikleri aşağıdaki özellikleri aranır:
21 yaşındaydı.
En az ön lisans programlarının birinden mezun olmak.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Seçimi tarafından yapılan veya denkliği kaydedilen İngilizce sınavlarının birinden en az 50 veya eş değeri puan alır.
Genel Müdürlük tarafından yetkilendirilmiş klinik muayene yapılan muayene sonucu, uçuş harekât uzmanının uygulayabildiği yerine engel teşkil edebilen herhangi bir fiziksel ya da akli düzgünlüğe sahip olmaması, merkezi sinir sisteminin normal olması, gözlüksüz ya da gözlüksüz en az 6/9 görme keskinliğine sahip olması, Yeterli işitme kaybının olup olmadığı, kulak, burun ve boğaz kapasitesinin normal olduğunu belgeleyen sağlık kaydına sahip olmak.
SHGM'nin koyduğu ilave koşullar (SHY-1 Md.16) başlığı altında yer alan suç ve cezaları, işlememiş ve almamış olmak.
İhtiyaç duyulması durumunda ilave koşulların kabulünün, SHGM Onaylı Eğitim Kuruluşu (OEO/ATO) Antalya Bilim Üniversitesi Praxis Havacılık ve Uzay Programları Tasarrufundadır.
8.Önceki öğrenmenin bilgi hakkında kuralları
Üniversiteler arası yapılacak transferlerde SHGM'nin değerlendirmesine tabi olan sertifika sertifikasına yönelik derslern, başka bir ATO tarafından söylenmesi, kabulü SHGM'nin onayına tabidir.
Kazanılmış Tecrübelerin Kredilendirilmesi (SHY-UHU Md.21)
Genel Müdürlük tarafından bu Yönetmelik kapsamında yetkilendirilmiş veya ICAO Doc. 7192-AN/857 BÖLÜM D–3 belgede belirtilen uçuş harekât uzmanı temel eğitim için gerekli eğitim programı (müfredatını) uygulayan üniversitelerin sivil ayrıntıları ile ilgili lisans veya ön lisans derecesi ile mezun olanların asgari teorik eğitimi tamamladıkları kabul edilir ve teorik ve uygulama sınavına kabul edilirler.
Asgari CPL lisansı sahibi olan pilotlar veya geçerli hava trafik kontrolörü sistemlerina sahip olanlar için taleplerin olması durumunda, uçuş harekât uzmanı eğitim uygulamaları yetkili kuruluş tarafından, ICAO Doc. 7192-AN/857 BÖLÜM D–3 belgede belirtilen önceden deneyim olanlara yönelik teorik ve uygulamalı eğitim programları uygulanır.
Görev yaptığı uçuşların uçuş harekât biriminde, yine aynı işletmede görevli FDI gözetiminde asgari 2 yıl boyunca çalışan adaylar için talepte bulunulması durumunda, uçuş harekât uzman eğitimi için yetkili kuruluş tarafından ICAO Doc. 7192-AN/857 BÖLÜM D–3 belgede belirtilen önceden deneyim olanlara yönelik teorik ve uygulamalı eğitim programları uygulanır.
Meteoroloji eğitimi veren üniversitelerin en az ön lisans programlarından mezun olanlar için talepte bulunmaları durumunda, uçuş harekât uzmanı eğitimlerinin yetkili kuruluş tarafından, ICAO Doc. 7192-AN/857 BÖLÜM D–3 belgede belirtilen önceden deneyim olanlara yönelik teorik ve uygulamalı eğitim programları uygulanır.
Sivil havacılık alanında eğitim veren üniversite ve yüksek okulların ilgili dönemlerinden mezun olmuş adaylar için talepte bulunulması durumunda, uçuş harekât uzmanı eğitimlerinin yetkili kuruluş tarafından, ICAO Doc. 7192-AN/857 BÖLÜM D–3 belgede belirtilen önceden deneyim olanlara yönelik teorik ve uygulamalı eğitim programları uygulanır.
Yukarıdaki kredilendirmelerin geçerli olması için, başvuru sahibi adayın, aktif deneyimin yazılı olarak kanıtlanması gerekir. Adayların deneyimlerini gösterir, Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlıdır veya ek belgeler talep edilir.
2 yıl ve daha fazla süreli uçuş harekât uzmanlığı görevini üstlenen kişilerin mevcut lisansları bozulur. Uçuş harekât uzmanı bileşenlerinin yeniden geçerlilik kazanabilmesi için, eğitim sistemlerinde veya kendi uçuş harekât uzman personeli için eğitim hizmetlerinin yetkili kılınmış konaklama işletmesinde, ICAO Doc. 7192-AN/857 BÖLÜM D–3 belgede belirtilen önceden deneyimlenenlere yönelik teorik ve uygulamalı eğitimlerin seçilmesi gerekir.
İlk defa lisans sahibi olanların, lisans veriliş kayıtları ilk 2 yıl içerisinde uçuş harekât uzmanlığı hakkı yapmaları durumunda, lisansları hayatta kalamazlar. Lisanslarının yeniden geçerlilik kazanabilmesi için, uçuş harekât uzmanı eğitim sistemlerinde veya kendi uçuş harekât uzmanı personel için eğitimin sürdürülebildiği yetkilendirilmiş konaklama işletmesinde, ICAO Doc. 7192-AN/857 BÖLÜM D–3 belgede belirtilen önceden deneyim olanlara yönelik teorik ve uygulamalı eğitimlerin seçilmesi ve 30 iş günü mesleki staj yapılması gerekir.
9.Sınavlar, ölçümler ve değerlendirme
Eğitim öğretimi, YÖK devamı diploması ve SHGM sertifika (lisans) alımına yönelik olmak üzere iki farklı koldan yürütülmektedir. Sertifika almaya hak kazanamayanlar mezun olduklarında, diploma almaları söz konusu değildir.
Akademik program Sertifikası alımına yönelik dersler, SHGM'nin yetkilendirdiği ATO mahiyetinde, ATO Öğretmenleri ve SHGM belgeleri referans olarak hazırlanmıştır, SHGM tarafından onaylanmış ATO eğitim el kitapları üzerinden hazırlanmıştır. ATO bünyesinde verilen eğitimin değerlendirilmesi sonucunda başarılı olan yönetim SHGM sınavlarına girmeyi hak ediyorlar.
Sınavlar
Akademik; zorunlu, ortak ve seçmeli derslerden geçme notu Lisans ve Önlisans Eğitim ve Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin hükümlerine tabidir.
ATO Sınavları
Akademik program içinde yer alan sertifika dersleri ise ATO'nun SHGM tarafından onaylı Dispeçer Eğitim El Kitabı (DEEK) tescil edilerek değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmeler sonucunda başarılı olan yönetim SHGM'nin sınav merkezi sınava tabi olacaklardır.
Adayın; beceri, gerçek veya benzetilmiş koşullar altında ders alt başlıklarında kullanılan görev yerine getirmedeki performansla, bilgi, sözlü veya yazılı sınavlarla, tutum ve gidişat ise gerçek veya benzetilmiş koşullar altında sistematik performans gözlemleri ile birlikte kullanılır.
Eğitim organizasyonunda yapılan (ATO) sınavlardan geçme notu 100 tam puan üzerinden en az 85 puandır.
SHGM Onaylı Eğitim Kuruluşu (OEO/ATO) Antalya Bilim Üniversitesi Praxis Havacılık ve Uzay Programları tarafından ICAO Doc. 7192-AN/857 BÖLÜM D-3 eklerine uygun olarak hazırlanmış ve SHGM tarafından onaylanan (Dispeçer Eğitim El Kitabı) DEEK'te eğitimlerini destekleyecek şekilde belirtilmiştir.
Uçuş Harekât Uzman Eğitimi, ICAO Doc. 7192-AN/857 BÖLÜM D-3'te belirtilen teorik ve uygulamalı eğitimlerin ve sınavların kapsamından daha az içerikte ve sürede olamaz.
Eğitimler, geçerli lisansa sahip FDI'lar (Uçuş Dispeçer Öğretmenleri) ve SHGM tarafından uygun görülen eğitmenler tarafından verilir ve verilir.
Eğitim programı (ATO), müfredat dahilindeki DGR, CRM/DRM gibi dağıtımların dağıtımları uçuş harekât uzmanı adayı tarafından başarıyla onayını müteakip ile ilgili sertifikaları düzenlenir.
Eğitim programı (ATO), uçuş harekât uzmanı eğitimini başarıyla tamamladı, ona bir aday için belge veriyor, ancak bu belge SHGM tarafından yürütülen uçuş harekât uzmanının yerine geçmez.
SHGM sınavları
UHU lisans sınavları takvim yılı içerisinde dört kez yapılır ve sınava girilir, başvurulur ve sınav yerleri Ocak ayı içinde SHGM internet sayfasında yayınlanır.
Sınavlar, SHGM tarafından sınav komisyonu tarafından yürütülür.
Sınav soruları, sınav komisyonu tarafından uçuş harekât uzmanı soru bankasından seçilir.
Sınavlarda, eğitimlerinin verilmemesine izin verilir.
Sınav sorularının en az %40'ı İngilizce olarak sorulur.
Teorik sınav adaylarına, seçmeli 120 soru sorulur ve toplam 2 saat 30 dakika süre verilir. Uygulama sınavında adaylara 10 adet yazılı (klasik) soru sorulur ve toplam 90 dakika süre verilir.
Adayların sınavlarda başarılı kabul edilebilmeleri için 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almaları gerekir.
Teorik sınavda başarılı olamayan adaylar uygulama sınavına alınmaz.
Teorik ve uygulamalı eğitimin takibini takiben en geç 6 ay içerisinde teorik veya uygulamalı sınavlara girilmesi zorunludur.
Sınavlarda başarılı olan adayların, sınav bitimini takip eden 6 ay içinde uçuş harekât uzman görevlerinin gerçekleştiği bir işletmede 30 iş günü staj yapmaları zorunludur.
Aday en fazla 4 sınav döneminde teorik veya uygulamalı sınava girebilir. Onun bir döneme ait teorik veya uygulamalı sınavları bir başka dönemle birleştirilemez. Girmiş olan sınavlarda 4 sınav dönemi sonunda da başarılı olamayan aday, “önceden deneyimlenmeyenlere yönelik eğitim” tekrar almadan yeniden sınavlara giremezler.
10.Mezuniyet Koşulları
Eğitim, Öğretim YÖK devamı diploma ve SHGM sertifika (lisans) alımına yönelik olmak üzere iki farklı koldan yürütülmektedir. Sertifika (lisans) almaya hak kazanamayanlar mezun olduklarında, diploma almaları söz konusu değildir.
11.Çift Anadal
Yandalın düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar YÖK'ün “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal İlişkisi, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarınan Yönetmelik” hükümlerine göre kaydedilir ve Antalya Bilim Üniversitesi Çift Anadal ve Yandal Yönergesi yapılır.
12.Yandal
Yandalın düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar YÖK'ün “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal İlişkisi, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarınan Yönetmelik” hükümlerine göre kaydedilir ve Antalya Bilim Üniversitesi Çift Anadal ve Yandal Yönergesi yapılır.
13.Mezun İstihdam Olanakları
Günümüzde hızla büyüyen yapıların elemanlarının pazarları da büyümektedir. Program hizmetleri sektöründe faaliyet gösteren kamu hizmetleri, özel havacılık işletmeleri ile havayollarının, ihtiyaç duyduğu uçuş harekât yönetimi için gerekli olan yöntem ve teknikleri bilen ara iş gücüne yönelik, dünyada tüm yaşayabilen akredite eleman yetiştirmeyi sürdürmektedir. İstihdam imkanları tüm dünyada olduğu gibi havayolları sanayi büyümesine paralel, ilgili iş kolundaki teknolojik gelişme ile ters orantılıdır.
Uçuş harekât yöneticisi (UHY), farklılıkların operasyonlarına yönelik olarak süreçlerin yürütüldüğü tüm havalimanlarında ihtiyaç duyulmakta olup SHGM'nin yıllık faaliyet raporlarına göre lisanslı teknik personel sayıları aşağıda belirtilmiştir.
Yıl UHY Lisans oranları Değişim
2020 yılı 408 kişi -2,4
2019 yılı 418 kişi +5,2
2018 yılı 397 kişi -0,2
2017 yılı 398 kişi -0,2
2016 yılı 399 kişi -
14.Üst Derece Programlara Geçiş
Bölümü başarı ile bitirip DGS'de yeterli puan payları ile ilgili 4 yıllık hava trafik kontrolü, pilotaj ve düzenli yönetim bölümlerine başvurabilirler. Bu tarzlardan farklı olarak; Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Uluslararası İlişkiler, Maliye, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İktisat, Kamu Yönetimi ve İşletme ve Konaklama İşletmeciliği bölümlerine giriş imkânı bulunmaktadır. Sertifika derslerinin söylenmesi SHGM tasarrufundadır.
15.Program Yeterlilikleri (Çıktıları)
PÇ1. Temel Sivil Havacılık bilgilerine sahip olur.
PÇ2. Havacılık emniyetine ilişkin temel kavramları, insan performansını etkileyen faktörler konusuna vakıftır; insan faktörleri modelleri ile hata yönetim modelleri hakkında farkındalık sahibidir.
PÇ3. Mesleki yasal mevzuatı anlayabilme ve uygulama becerisine sahip olur.
PÇ4. Uçuş Harekât Yönetimi ile ilgili bilgi sahibi olur.
PÇ5. Sivil havacılık alanında kullanılan terminolojiye hâkim olur.
PÇ6. Tehlikeli maddeler, kargo, paketleme, etiketleme ve yükleme kurallarının farkındadır ve gerekli uygulamaları yapabilir.
PÇ7. Günlük operasyonel faaliyetlerde sorunlara karşı pratik çözüm bulur ve doğru karar verebilir.
PÇ.8 Uluslararası havacılık kuruluşları, otoritelerin düzenlemeleri, uçuş operasyonu hakkındaki tüm kavramları bilir.
PÇ9. Uçuşun her aşamasında görevli olan harekât operasyonu hakkında bilgi sahibi olur.
PÇ10. Uçak aerodinamiği konusunda bilgi sahibi olur.
PÇ11. Meteoroloji bilimi hakkında bilgi sahibi olmak ve meteorolojinin uçuş operasyonu üzerindeki etkisini inceleyebilir.
PÇ12. Hava araçlarının performansları çerçevesinde uygun planlama yapabilir.
PÇ13. Havacılıkta kullanılan Haberleşme, Seyrüsefer sistemleri ve Hava Trafik Yönetimi hakkında bilgi sahibi olur.
16. Program Yeterlilikleri - TYYÇ Matrisi
Temel Alan | Program Yeterlilikleri | Ulusal Yeterlilik | |||||||||||||||||||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||||||||||||||||||
Bilgi | 1 | 1 | Bilgi | ||||||||||||||||||||||||||||
2 | |||||||||||||||||||||||||||||||
3 | |||||||||||||||||||||||||||||||
Beceriler | 1 | 1 | Beceriler | ||||||||||||||||||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||||||||||||||||||
3 | |||||||||||||||||||||||||||||||
Yetkinlikler | Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | 1 | 1 | Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Yetkinlikler | ||||||||||||||||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||||||||||||||||||
3 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Öğrenme Yetkinliği |
1 | 1 | Öğrenme Yetkinliği |
||||||||||||||||||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||||||||||||||||||
3 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
1 | 1 | İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
||||||||||||||||||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||||||||||||||||||
3 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||
Alana Özgü Yetkinlik | 1 | 1 | Alana Özgü Yetkinlik | ||||||||||||||||||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||||||||||||||||||
3 | |||||||||||||||||||||||||||||||
Form No: ÜY-FR-1102 Yayın Tarihi:07.10.2024 Değ. No: 0 Değ. Tarihi: - |
17. Alan-Program Yeterlilik İlişkisi
Bulunmamaktadır.
18. Ders-Program Yeterlilikleri İlişkisi
1. Sınıf Güz Dönemi | ||||||||||||||
Dersler | Program Yeterlilikleri | |||||||||||||
Dersin Kodu | Dersin Adı | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
UHY 100 | İNGİLİZCE DİL KULLANIMI I | |||||||||||||
UHY 151 | HAVACILIK ÖĞRETİSİ | |||||||||||||
UHY 155 | METEOROLOJİ | |||||||||||||
UHY 157 | UÇAK KÜTLE VE PERFORMANS | |||||||||||||
UHY 153 | SİVİL HAVACILIK HUKUKU VE DÜZENLEMELERİ | |||||||||||||
HIST 101 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ | |||||||||||||
INGO 101 | İNGİLİZCE I | |||||||||||||
KPL 101 | KARİYER PLANLAMA | |||||||||||||
TURK 101 | TÜRK DİLİ I | |||||||||||||
1. Sınıf Bahar Dönemi | ||||||||||||||
Dersler | Program Yeterlilikleri | |||||||||||||
Dersin Kodu | Dersin Adı | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
UHY 110 | İNGİLİZCE DİL KULLANIMI II | |||||||||||||
UHY 152 | AĞIRLIK VE DENGE KONTROLÜ | |||||||||||||
UHY 156 | HAVA TRAFİK YÖNETİMİ | |||||||||||||
UHY 158 | SEYRÜSEFER | |||||||||||||
INGO102 | İNGİLİZCE II | |||||||||||||
TURK 102 | TÜRK DİLİ II | |||||||||||||
HIST 102 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ | |||||||||||||
UHY 1XX | ALAN SEÇMELİ DERS | |||||||||||||
2. Sınıf Güz Dönemi | ||||||||||||||
Dersler | Program Yeterlilikleri | |||||||||||||
Dersin Kodu | Dersin Adı | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
UHY 200 | İNGİLİZCE DİL KULLANIMI III | |||||||||||||
UHY 251 | UÇUŞ PLANLAMA | |||||||||||||
UHY 253 | TEHLİKELİ MADDELERİN HAVADAN TAŞINMASI | |||||||||||||
UHY 255 | İNSAN FAKTÖRÜ | |||||||||||||
UHY 257 | GÜVENLİK YÖNETİMİ | |||||||||||||
UHY 259 | UÇUŞ TAKİP | |||||||||||||
UHY 2XX | ALAN SEÇMELİ DERS | |||||||||||||
UHY 2XX | ALAN SEÇMELİ DERS | |||||||||||||
USD 100 | ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS | |||||||||||||
2. Sınıf Bahar Dönemi | ||||||||||||||
Dersler | Program Yeterlilikleri | |||||||||||||
Dersin Kodu | Dersin Adı | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
UHY 210 | İNGİLİZCE DİL KULLANIMI | |||||||||||||
UHY 252 | UYGULAMALI PRATİK UÇUŞ OPERASYONLARI | |||||||||||||
UHY 254 | SİMÜLATÖR GÖZLEM VE SENTETİK UÇUŞ OPERASYONLARI | |||||||||||||
UHY 256 | UÇUŞ HAREKAT UYGULAMALRI VE ROTA ALIŞTIRMALARI | |||||||||||||
UHY 2XX | ALAN SEÇMELİ DERS | |||||||||||||
UHY 2XX | ALAN SEÇMELİ DERS | |||||||||||||
Form No: ÜY-FR-1104 Yayın Tarihi:18.10.2024 Değ. No: 0 Değ. Tarihi: - |
ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU UÇUŞ HAREKÂT YÖNETİCİLİĞİ PROGRAMI 2023 - 2024 AKADEMİK YILI DERS MÜFREDATI |
|||||||||
1.YIL | |||||||||
1 Güz Dönemi | Teorik | Uygulama | Kredi | AKTS | Ön / Yan Koşul | ||||
UHY 100 | İNGİLİZCE DİL KULLANIMI - I | 3 | 0 | 3 | 5 | ||||
UHY 151 | HAVACILIK ÖĞRETİSİ | 1 | 0 | 1 | 2 | ||||
UHY 155 | METEOROLOJİ | 3 | 0 | 3 | 5 | ||||
UHY 157 | UÇAK KÜTLE VE PERFORMANS | 2 | 0 | 2 | 4 | ||||
UHY 153 | SİVİL HAVACILIK HUKUKU VE DÜZENLEMELERİ | 3 | 0 | 3 | 4 | ||||
HIST 101 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I | 2 | 0 | 2 | 2 | ||||
INGO 101 | İNGİLİZCE I | 3 | 0 | 3 | 4 | ||||
KPL 101 | KARİYER PLANLAMA | 1 | 0 | 2 | 2 | ||||
TURK 101 | TÜRK DİLİ I | 2 | 0 | 2 | 2 | ||||
TOPLAM | 20 | 0 | 21 | 30 | |||||
2 Bahar Dönemi | Teorik | Uygulama | Kredi | AKTS | Ön / Yan Koşul | ||||
UHY 110 | İNGİLİZCE DİL KULLANIMI - II | 3 | 0 | 3 | 5 | ||||
UHY 152 | AĞIRLIK VE DENGE KONTROLÜ | 2 | 0 | 2 | 3 | ||||
UHY 154 | HABERLEŞME | 2 | 0 | 2 | 3 | ||||
UHY 156 | HAVA TRAFİK YÖNETİMİ | 3 | 0 | 3 | 4 | ||||
UHY 158 | SEYRÜSEFER | 2 | 0 | 2 | 3 | ||||
INGO 102 | İNGİLİZCE II | 3 | 0 | 3 | 4 | ||||
TURK 102 | TÜRK DİLİ II | 2 | 0 | 2 | 2 | ||||
HIST 102 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ II | 2 | 0 | 2 | 2 | ||||
UHY 1XX | ALAN SEÇMELİ DERS | 3 | 0 | 3 | 4 | ||||
TOPLAM | 22 | 0 | 22 | 30 | |||||
DERSLER | DERS SAYISI | KREDİ | AKTS | ||||||
TEMEL DERSLER | 10 | 24 | 38 | ||||||
GENEL DERSLER | 7 | 16 | 18 | ||||||
ALAN SEÇMELİ DERSLER | 1 | 3 | 4 | ||||||
ALAN DIŞI SEÇMELİ DERSLER | 0 | 0 | 0 | ||||||
1.YIL TOPLAM | 18 | 43 | 60 | ||||||
2.YIL | |||||||||
3 Güz Dönemi | Teorik | Uygulama | Kredi | AKTS | Ön / Yan Koşul | ||||
UHY 200 | İNGİLİZCE DİL KULLANIMI - III | 3 | 0 | 3 | 5 | ||||
UHY 251 | UÇUŞ PLANLAMA | 2 | 0 | 2 | 3 | ||||
UHY 253 | TEHLİKELİ MADDELERİN HAVADAN TAŞINMASI | 1 | 0 | 1 | 2 | ||||
UHY 255 | İNSAN FAKTÖRÜ | 2 | 0 | 2 | 4 | ||||
UHY 257 | GÜVENLİK YÖNETİMİ | 1 | 0 | 1 | 2 | ||||
UHY 259 | UÇUŞ TAKİP | 2 | 0 | 2 | 3 | ||||
UHY 2XX | ALAN SEÇMELİ DERS | 3 | 0 | 3 | 4 | ||||
UHY 2XX | ALAN SEÇMELİ DERS | 3 | 0 | 3 | 4 | ||||
USD 100 | ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS | 3 | 0 | 3 | 3 | ||||
TOPLAM | 20 | 0 | 20 | 30 | |||||
4 Bahar Dönemi | Teorik | Uygulama | Kredi | AKTS | Ön / Yan Koşul | ||||
UHY 210 | İNGİLİZCE DİL KULLANIMI - IV | 3 | 0 | 3 | 6 | ||||
UHY 252 | UYGULAMALI PRATİK UÇUŞ OPERASYONLARI | 1 | 2 | 2 | 4 | ||||
UHY 254 | SİMÜLATÖR GÖZLEMİ VE SENTETİK UÇUŞ EĞİTİMİ | 0 | 2 | 1 | 2 | ||||
UHY 256 | UÇUŞ HAREKAT UYGULAMALARI VE ROTA ALIŞTIRMALARI | 0 | 8 | 4 | 10 | ||||
UHY 2XX | ALAN SEÇMELİ DERS | 3 | 0 | 3 | 4 | ||||
UHY 2XX | ALAN SEÇMELİ DERS | 3 | 0 | 3 | 4 | ||||
TOPLAM | 10 | 12 | 16 | 30 | |||||
DERSLER | DERS SAYISI | KREDİ | AKTS | ||||||
TEMEL DERSLER | 10 | 21 | 41 | ||||||
GENEL DERSLER | 0 | 0 | 0 | ||||||
ALAN SEÇMELİ DERSLER | 4 | 12 | 16 | ||||||
ALAN DIŞI SEÇMELİ DERSLER | 1 | 3 | 3 | ||||||
2.YIL TOPLAM | 15 | 36 | 60 | ||||||
ALAN SEÇMELİ DERSLER | Teorik | Uygulama | Kredi | AKTS | |||||
UHY 142 | Havacılıkta Davranış ve İletişim Yönetimi | 3 | 0 | 3 | 4 | ||||
UHY 144 | Havayolu İşletmeciliği | 3 | 0 | 3 | 4 | ||||
UHY 146 | RAMP Hizmetleri | 3 | 0 | 3 | 4 | ||||
UHY 242 | Havaaracı ve Bakım Yönetimi | 3 | 0 | 3 | 4 | ||||
UHY 243 | Havayolu Operasyonlarında Planlama ve Çizelgeleme | 3 | 0 | 3 | 4 | ||||
UHY 244 | Havayolu Filo Planlamasi | 3 | 0 | 3 | 4 | ||||
UHY 245 | Ulusal ve Uluslararası Havacılık Kuruluşları | 3 | 0 | 3 | 4 | ||||
UHY 246 | Ekip Planlama | 3 | 0 | 3 | 4 | ||||
UHY 247 | Slot ve Permi | 3 | 0 | 3 | 4 | ||||
UHY 248 | Yolcu Hizmetleri | 3 | 0 | 3 | 4 | ||||
UHY 249 | Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri | 3 | 0 | 3 | 4 | ||||
UHY 250 | Hava Kargo ve Lojistik | 3 | 0 | 3 | 4 | ||||
ALINAN DERS SAYISI VE KREDİ TOPLAMI | DERS SAYISI | KREDİ | AKTS | ||||||
33 | 79 | 120 | |||||||
Form No:ÜY-FR-1053 Yayın Tarihi:25.08.2021 Değ.Tarihi:-Değ.No:0
|
20. Ders İçerikleri
1.Yıl 1. Dönem (Güz Yarıyılı)
HIST 101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Dersin İçeriği: Siyasal Alanda Yapılan İnkılâplar, Hukuk Alanında Yapılan İnkılâplar, Eğitim ve Kültür Alanında Yapılan İnkılâplar, İktisâdi Alanda Yapılan İnkılâplar, Sosyal Alanda Yapılan İnkılâplar, Atatürk İlkeleri, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası, İkinci Dünya Savaşı Yıllarında Türkiye, 1950 -1960 Yılları Arası Türkiye konularını içerir. |
|||
Uygulama: 0 |
Kredi: 2 |
AKTS: 2 |
|
TURK 101 Türk Dili I Dersin İçeriği: Dil ve dilin özellikleri, dil-düşünce ilişkisi, dilin gücü, ana dili-yerel dil-millet dili-devlet dili- eğitim dili-kültür dili- uluslararası dil, dil-kültür ilişkisi, dil aileleri-dil grupları, Türkçe'nin dünya dilleri arasındaki yeri, Türk Dilinin tarihi dönemleri ve gelişmesi, dil bilgisi ve bölümleri, Türkçede sesler ve özellikleri, sözcük çeşitleri-kök-ek, cümle ve cümlenin öğeleri, yazım kuralları ve uygulaması, noktalama işaretleri ve noktalama işaretlerinin kullanımı konularını içermektedir. |
|||
Uygulama: 0 |
Kredi: 2 |
AKTS: 2 |
|
ING 101 İngilizce I Dersin İçeriği: Temel gramer kuralları, kelime bilgisi, okuduğunu anlama, paragraf yazma konularını içermektedir. |
|||
Teori: 2 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 2 |
AKTS: 2 |
KPL 101 Kariyer Planlama Dersin İçeriği: Kariyer tanımı, kariyer Planlaması ve Yönetimi nedir? Kariyer Planlama ve Kariyer Gelişimi, modelleri; Kariyer safhaları : Kişisel tercihlerini bilmek; Dünya kariyer eğilimleri; Kariyer kuramları (J.Holland- Ann Roe, E. Schein); Özgeçmiş, kapak yazısı ve teşekkür mektubu hazırlama yöntemleri; İş dünyasının yeni mezunlardan beklentileri; Etkileyici bir iş görüşmesi nasıl yapılır? Mülakat teknikleri ile ilgili bilgiler; Özgeçmişin nasıl doldurulacağını öğrenmek, iş dünyasından profesyonel bir ziyaretçinin derse katılımının sağlanması ve iş görüşmelerinin aktarılması; İşe yerleşme ve Örgütsel kariyer planlamasının birey ve organizasyon açısından kariyer yönetimi; İnsan kaynakları yönetiminde kariyer planlamasının yeri, çalışanların, yöneticilerin ve İK uzmanlarının kariyer yönetimindeki rolleri konularını içermektedir. |
|||
Teori: 1 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 2 |
AKTS: 2 |
UHY 100 İngilizce Dil Kullanımı – I Dersin İçeriği: Öğrencilerin lisans eğitimlerini yürütmelerine yardımcı olacak şekilde okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini güçlendirmek adına belli bir sırada ve ağırlıkta öğrencilerin İngilizce dil yeterlilik seviyelerini yükseltmeye yönelik aktivitelerden oluşmaktadır. |
|||
Teori: 3 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 3 |
AKTS: 5 |
UHY 155 Meteoroloji Dersin İçeriği: Atmosfer, atmosferik sıcaklık ve nem, atmosferik basınç, basınç - rüzgar ilişkisi, yeryüzüne yakın rüzgarlar, tüm atmosfer katmanlarında etken rüzgarlar, altimetrik hesaplar, atmosferde dikey hareket, bulut oluşumu ve yağış, fırtına, buzlanma, görüş mesafesi, sis tipleri, türbülans, jet stream, hava kütleleri, cepheler, sinoptik haritalar, önemli hava olayları haritaları, iklim kuşaklarının etken davranışları, meteorolojik genel müdürlüğü hava raporlarının yapısının incelenmesi-öğrenilmesi, meteorolojik raporlar, meteorolojik tahminler konularını içermektedir. |
|||
Teori: 3 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 3 |
AKTS: 5 |
UHY 157 Uçak Kütle ve Performans Dersin İçeriği: Uçuş güvenliği için temel ilkeler, temel kütle (ağırlık) ve hız sınırlamaları, kalkış için pisti gereksinimleri, tırmanış performansı, iniş için pist gereksinimleri, vuruntu hız limitleri konularını içermektedir. |
|||
Teori: 2 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 2 |
AKTS: 4 |
UHY 153 Sivil Havacılık Hukuku ve Düzenlemeler Dersin İçeriği: Uluslararası hava taşıtı operasyonlarının güvenliğini, düzenliliğini ve verimliliğini sağlamak için uygulanan sivil havacılık hukuku ve düzenlemeleri içermektedir. |
|||
Teori: 3 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 3 |
AKTS: 4 |
1.Yıl 2. Dönem (Bahar Yarıyılı)
HIST 102 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II Dersin İçeriği: Siyasal Alanda Yapılan İnkılâplar, Hukuk Alanında Yapılan İnkılâplar, Eğitim ve Kültür Alanında Yapılan İnkılâplar, İktisâdi Alanda Yapılan İnkılâplar, Sosyal Alanda Yapılan İnkılâplar, Atatürk İlkeleri, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası, İkinci Dünya Savaşı Yıllarında Türkiye, 1950 -1960 Yılları Arası Türkiye konularını içermektedir. |
|||
Teori: 2 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 2 |
AKTS: 2 |
TURK 102 Türk Dili II Dersin İçeriği: Dil ve dilin özellikleri, dil-düşünce ilişkisi, dilin gücü, ana dili-yerel dil-millet dili-devlet dili- eğitim dili-kültür dili- uluslararası dil, dil-kültür ilişkisi, dil aileleri-dil grupları, Türkçe'nin dünya dilleri arasındaki yeri, Türk Dilinin tarihi dönemleri ve gelişmesi, dil bilgisi ve bölümleri, Türkçede sesler ve özellikleri, sözcük çeşitleri-kök-ek, cümle ve cümlenin öğeleri, yazım kuralları ve uygulaması, noktalama işaretleri ve noktalama işaretlerinin kullanımı konularını içermektedir. |
|||
Teori: 2 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 2 |
AKTS: 2 |
HIST 102 İngilizce II Dersin İçeriği: Temel gramer kuralları, kelime bilgisi, okuduğunu anlama, paragraf yazma konularını içermektedir. |
|||
Teori: 3 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 3 |
AKTS: 4 |
UHY 110 İngilizce Dil Kullanımı- II Dersin İçeriği: Öğrencilerin okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini B1 seviyesine gelecek şekilde güçlendirmeye yönelik aktivitelerden oluşmaktadır. |
|||
Teori: 3 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 3 |
AKTS: 5 |
UHY 152 Ağırlık ve Denge Kontrolü Dersin İçeriği: Yük ve Dengeye Giriş; Yük ve Denge Teorisi; Uçakta Kütle ve Dengeyi Etkileyen Faktörler; Ağırlık Tanımlamaları ve Limitler; Uçak Tartımı ve Yer (Zemin) Yüklemesi; Yük Kaydırma, Yük Ekleme ve Yük Eksiltme; Required knowledge, skill and attitude; Ortalama Aerodinamik Chord; JAR-OPS 1 Gereksinimleri; Yükleme Manifestoları, SEP 1 ve MEP 1; Orta Menzilli Jet Taşımacılığı - MRJT 1; Orta Menzilli Jet Taşımacılığı - MRJT 1 konularını içermektedir. |
|||
Teori: 2 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 2 |
AKTS: 3 |
UHY 154 Haberleşme Dersin İçeriği: İlgili düzenlemeler ve temel bilgiler ve gerçek veya simüle edilmiş bir radyo mikrofonunun ve fonetik alfabe de dahil olmak üzere radyo terminolojisinin gözetim altında çalışılabileceği bir ortamın sağlanması, Uluslararası Telekomünikasyon R/T Sertifikası (Aero) Kural ve düzenlemeler, ITU Sözleşmesi, Nairobi, 1982. Annex 10, Doc 4444 ve Doc 9432'deki ICAO dilini, fonetik alfabesi, prosedür sözcükleri vb. konuları içermektedir. |
|||
Teori: 2 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 2 |
AKTS: 3 |
UHY 156 Hava Trafik Yönetimi Dersin İçeriği: Hava trafik yönetimine giriş, kontrollü hava sahası, uçuş kuralları, uçuş planları için, uçak raporlar, uçuş bilgi servisi (FIS), uyarı servisi ve arama kurtarma, İletişim hizmetleri (mobil, sabit), havacılık bilgi servisi (AIS), havaalanı ve havaalanı hizmetleri konularını içermektedir. |
|||
Teori: 3 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 3 |
AKTS: 4 |
UHY 158 Seyrüsefer Dersin İçeriği: Konum ve mesafe; zaman, harita projeksiyonları, harita bilgisi, hız bilgisi ve radyo seyrüsefer bilgisi ile hesaplamalarını içermektedir. |
|||
Teori: 2 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 2 |
AKTS: 3 |
2.Yıl 3. Dönem (Güz Yarıyılı)
UHY 200 İngilizce Dil Kullanımı – III Dersin İçeriği: Öğrencilerin dört temel dil bileşenini (okuma, dinleme, konuşma ve yazma) konular kapsamında kullanarak uygulamaya dökmelerine yönelik öğrenme etkinliklerini içermektedir. |
|||
Teori: 3 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 3 |
AKTS: 5 |
UHY 251 Uçuş Planlama Dersin İçeriği: Uçuş Planlamaya Giriş, Turbo-Jet uçaklarda seyir kontrol yöntemleri, Turbo-Jet uçaklarda uçuş planlama çizelgeleri ve tabloları, Turbo-Jet uçaklar için uçuş süresi ve minimum yakıt hesaplanması, Rota seçimi, Uçuş planlama durumları, Yeniden planlama, Son aşamalar, Uçuş boyunca taşınacak belgeler, Tehdit ve kaçırmalar, ETOPS, Yol boyu ilgili otoritelerin gereklilikleri konularını içermektedir. |
|||
Teori: 2 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 2 |
AKTS: 3 |
UHY 253 Tehlikeli Maddelerin Havadan Taşınması Dersin İçeriği: Etiketleme ve işaretleme tanımları, mevzuatın öğrenilmesi ve değerlendirilmesi, yönetmeliklerde işaretleme ve etiketlemenin önemi ve gerekliliğinin kavranması, güvenlik işaretleri ve tehlike işaretlerini öğrenme, işyerlerinde etiket ve işaretlerin uygulanması konularını içermektedir. |
|||
Teori: 1 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 1 |
AKTS: 2 |
UHY 255 İnsan Faktörü Dersin İçeriği: İnsan faktörünün manası, uçuş harekât uzmanı ekip yönetimi, farkındalık, uygulama ve geribildirim ile destekleme (takviye) konularını içermektedir. |
|||
Teori: 2 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 2 |
AKTS: 4 |
UHY 257 Güvenlik Yönetimi Dersin İçeriği: Hükümetler, havalimanı yetkililer vb. tarafından alınan güvenlik önlemleri, havalimanı direktifleri, Annex 17'nin gereklilikleri, binalar vb erişim noktalarındaki patlayıcı algılama cihazları, check-in işlemleri, yolculara sorulan sorular, el bagajı röntgeni, el bagajı miktarının kontrolü, normal bagaj mutabakat işlemleri, gümrüksüz ürünlerin kontrolü, hava tarafı/kara tarafı sınırı, kapalı televizyon (CCTV), polis kapalı devriyeleri, bagaj, kargo, handling kontrolleri konularını içermektedir. |
|||
Teori: 1 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 1 |
AKTS: 2 |
UHY 259 Uçuş Takip Dersin İçeriği: Uçuşun tamamı için gerekli yakıt, rotada irtifa ve bitişik irtifalarda rüzgarlar, varış noktasına tahmini varış süresini (eta), yakıt tüketimi, uzun mesafelerde "direct" uçuş, beklenmeyen şiddetli hava olaylarına girmek, yüksek araziden geçerken motor kaybı, atc tarafından bilinmeyen orta veya şiddetli buzlanma koşullarında kalmak, yolcu bağlantıları ve gümrük yasakları dahil olmak üzere varış noktasındaki eta üzerindeki etki, mürettebatın flight time kısıtlaması, rota boyunca alternate havalimanı hava durumu, foo/fd tarafından hava durumu nedeniyle rotaların değiştirilmesi konularını içermektedir. |
|||
Teori: 3 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 3 |
AKTS: 4 |
2.Yıl 4. Dönem (Bahar Yarıyılı)
UHY 210 İngilizce Dil Kullanımı- IV Dersin İçeriği: Öğrencileri Yabancı Dil Sınavlarına hazır hale getirmek amacıyla okuma, dil bilgisi, kelime kullanımları ve anlam bütünlüğünü sağlamaya yönelik konular ele alınıp, soru çözme teknikleri üzerine yoğunlaşılacaktır. |
|||
Teori: 3 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 3 |
AKTS: 6 |
UHY 252 Uygulamalı Pratik Uçuş Operasyonları Dersin İçeriği: Bir uçuş operasyonun pratiği ve işleyişi konularını içermektedir. |
|||
Teori: 1 |
Uygulama: 2 |
Kredi: 2 |
AKTS: 4 |
UHY 254 Simülatör Gözlemi ve Sentetik Uçuş Eğitimi Dersin İçeriği: Zaman akışlı hat eğitimi ve sentetik uçuş eğitimi ve süreçlerini içermektedir. |
|||
Teori: 0 |
Uygulama: 2 |
Kredi: 1 |
AKTS: 2 |
UHY 256 Uçuş Harekât Uygulamalı ve Rota Alıştırmaları Dersin İçeriği: Üç dönem boyunca alınan derslerin pratik uygulaması olan stajı içermektedir. |
|||
Teori: 0 |
Uygulama: 8 |
Kredi: 4 |
AKTS: 10 |
SEÇMELİ DERSLER
UHY 245- Ulusal ve Uluslararası Havacılık Kuruluşları Dersin İçeriği: Havacılık Sözleşmeleri; Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO); Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA); Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC); Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA); Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL); Müşterek Havacılık Otoriteleri (JAA); Avrupa Havayolları Birliği (AEA) ve Uluslararası Havaalanları Konseyi Birliği (ACI); Türkiye’de Sivil Havacılık Mevzuatı; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM); Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ); Türk Hava Kurumu (THK) konularını içermektedir. |
|||
Uygulama: 0 |
Kredi: 3 |
AKTS: 4 |
|
UHY 248- Yolcu Hizmetleri Dersin İçeriği: Yolcu Hizmetleri Kavramı: Yolcu hizmetlerine ilişkin düzenleme ve dokümanlar, Trafik hakları, Yolcu hakları, Yolculuk tipleri; Özel Hizmet Gerektiren Yolcular: Özel yardım gerektiren yolcular, Potansiyel tehlike arz eden yolcular, Diğer özel hizmet gerektiren yolcular; Seyahat Dokümanları: Bilet, Uçuş kuponu, Diğer belgeler; Uçuşa Kabul (Check-in) İşlemleri; Bagaj İşlemleri: Bagaj çeşitleri, Bagaj kabulü, Kabin bagajı ile ilgili kurallar, Fazla bagaj işlemleri, Gecikmeli, hasarlı ve kayıp bagaj işlemleri; Gelen-Giden Yolcu İşlemleri konularını içermektedir. |
|||
Teori: 3 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 3 |
AKTS: 4 |
UHY 250- Hava Kargo ve Lojistik Dersin İçeriği: Lojistik Kavramı ve Bileşenleri; Hava Kargo Kavramı ve Tarihçesi, Hava Kargo Taşımacılığının Önemi ve Özellikleri; Hava Kargo Taşıyıcılarının Sınıflandırılması ve Örnek Olaylar; Hava Kargo Pazarının Gelişimini Etkileyen Faktörler; Hava Kargo Taşımacılığında Kullanılan Uçak Tipleri ve Taşıma Üniteleri; Hava Kargo Taşımacılığının Mevcut Durumu; Tehlikeli Maddeler: Tanımlar, İlkeler, Sınıflandırmalar, Düzenlemeler; Tehlikeli Madde Taşımacılığı Uygulamaları konularını içermektedir. |
|||
Uygulama: 0 |
Kredi: 3 |
AKTS: 4 |
|
UHY 148– Emniyet Yönetim Sistemleri Dersin İçeriği: Ulusal ve Uluslararası havacılık otoritelerinin belirlediği kurallar çerçevesinde havacılık faaliyetinin emniyetli şekilde sürdürülebilmesi için hazırlanmış ICAO Annex 19 Safety Management ve DOC.9859 Safety Management Manual, Safety Management System (SMS) / Emniyet Yönetimi konusunda hazırlanmış en kapsamlı dokümandır. Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) üye devletlerinin havacılık emniyet risklerinin yönetiminde sözleşme ile belirlenmiş yü-kümlülüklerini yerine getirmelerine destek olmak için tasarlanmıştır. Annex 19 ve Doc.9859, emniyet performansını iyileştirmek için proaktif bir stratejinin devam eden evrimini destekle-mektedir. Bu proaktif emniyet stratejisinin temeli, emniyet risklerini sistematik olarak ele al-mak ve hizmet sağlayıcıların Emniyet Yönetim Sistemlerini (SMS) uygulamaları ve Devlet Emni-yet Programlarının (SSP) hazırlanmasına dayanmaktadır. Derslerde teorik ve pratik olarak bu sistemin temelleri anlatılmaktadır. |
|||
Uygulama: 0 |
Kredi: 3 |
AKTS: 4 |
|
UHY 144- Havayolu İşletmeciliği Dersin İçeriği: Havayolu İşletmeciliğine İlişkin Temel Kavramlar; Havayolu İşletmelerinin Sınıflandırılması ve Konumlanmaları; Havayolu İşletmeciliğini Etkileyen Ekonomik Düzenlemeler; Havayolu İşletmelerinin Maliyet Yapısı ve Verimlilik Göstergeleri; Havayolu İşletmelerinin Ağ Yapıları; Havayolu İşletmelerinde Filo ve Tarife Planlaması: Filo planlamasına ilişkin temel kavramlar, Filo planlamasında uçak değerleme, Tarife planlaması; Havayolu İşbirlikleri; Düşük Maliyetli Havayolu İşletmeleri konularını içermektedir. |
|||
Uygulama: 0 |
Kredi: 3 |
AKTS: 4 |
|
UHY 258- Havaalanı Sistemi Dersin İçeriği: Havaalanı Kavramı ve Sistemi: Havaalanı temel kavramları ve bölümleri, Havaalanı sınıflandırması ve sertifikasyonu, Havaalanı yayınları; Havaalanı Planlaması: Sistem planlaması, Master planlama; Havaalanı Hava Tarafı Elemanları: Hava tarafı geometrik tasarımı, Mania sınırlama yüzeyleri; Havaalanı Kara Tarafı Elemanları: Yolcu terminali, Yük terminali, Ulaşım yolları; Havaalanı Kapasitesi; Havaalanı Görsel Yardımcıları: Hava tarafı ışıklandırması, Yaklaşma ışıklandırma sistemleri, Yönlendirme levhaları ve işaretleri; Havaalanı Hizmetleri ve Donanımı; Havaalanı Çevre Etkileşimi konularını içermektedir. |
|||
Teori: 3 |
Uygulama: 0 |
Kredi: 3 |
AKTS: 4 |