ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ TURİZM FAKÜLTESİ

TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ DERS BİLGİ PAKETİ

1.Programın Dili 

İngilizce.

2.Programın Süresi (Yıl)

4 (dört) Yıl.

3.Programın Azami Süresi (Yıl)

Öğrenciler, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kaydolduğu programa ilişkin derslerin verildiği yarıyıldan başlamak üzere, her yarıyıl için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın azami 7 (yedi) yıl içinde programı tamamlamak zorundadır.

4.Bölüm Başkanı

Dr. Öğr. Üyesi Dinç Saraç.

5. Tarihçe

Antalya Bilim Üniversitesi Turizm Fakültesi, 2012 yılından beri çağdaş, kaliteli ve sektör ihtiyaçlarına uygun eğitim programlarını, deneyimli ve nitelikli akademik kadrosu ile sunmaktadır. Turizm İşletmeciliği Bölümü, büyüyen, gelişen ve çeşitlenen turizm endüstrisinin, kamunun ve eğitim kurumlarının ihtiyacı olan nitelikli, entelektüel birikimin yanı sıra sektör tecrübesi olan, küresel ekonomik ve politik gelişmeleri analiz edebilen, yorumlayan ve geleceğe dönük planlar yapabilen bireyler yetiştirmeyi amaçlamıştır.

6.Kazanılan Derece

Turizm İşletmeciliği Lisans Diploması.

7.Kabul ve Kayıt Koşulları

Öğrenciler programa, ÖSYM’nin her yıl düzenlediği üniversiteye giriş sınavları kapsamında Turizm İşletmeciliği Bölümü için EA puan türünden bir önceki yılın taban puanları esas alınarak tercih yapmak suretiyle kabul edilmektedir.

8. Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

ÖSYM tarafından yapılan merkezî yerleştirme, başarı koşulu ile yurtiçi ve yurtdışı kurumlar arası yatay geçiş, merkezî yerleştirme puanı ile kurumlar arası ve kurum içi yatay geçiş ile bölümümüze öğrenci kabul edilmektedir.

Bölümümüze kabul edilen öğrenciler, bölüme kayıt yaptırmadan önce kayıtlı oldukları lisans veya ön lisans programlarından başarılı oldukları derslerin bölümümüz ders müfredatına intibak ettirilmesini talep edebilirler. Bu talep, öğrencinin, eğer gerekiyorsa, İngilizce hazırlık okulunu tamamlayarak, bölümde öğrenim görmeye başlayacağı akademik yılın başında Fakülte Dekanlığı’ na yazacağı bir dilekçe ile yapılır. Talepte bulunan öğrencinin, dilekçesine onaylı bir not döküm (transkript) belgesinin aslını eklemesi gereklidir. İntibak işlemi, Turizm Fakültesi Yönetim Kurulunun ve görevlendireceği komisyonların belirlediği esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir. İntibak işlemlerinde ders içerikleri ve AKTS yükü gözetilir.

 

9.Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Üniversitemizde sınavlar, ara sınav, final sınavı, mazeret sınavı, muafiyet sınavı, ek sınav ve tek ders sınavından oluşur. Sınavlar fakültemiz tarafından hazırlanan ve ilan edilen programa göre yapılır. Sınavlara girmek için öğrenci kimlik kartlarının ibrazı zorunludur. Üniversitemizde bütünleme sınavı uygulaması bulunmayıp, yaz okulu programı mevcuttur.

Ara sınav, fakültemiz lisans programı müfredatında bulunan bir dersin verildiği yarıyıl içinde yapılan sınavdır. Her dersin bir yarıyılda en az bir ara sınavı yapılır veya ders içerisinde yapılan ödev, proje ve benzeri çalışmalar, dersin öğretim üyesi takdirinde, bir ara sınav yerine kullanılabilir. Final sınavı ise, dersin okutulduğu yarıyıl sonunda akademik takvimde belirtilen tarihler içinde yapılan sınavdır. Final sınavlarına katılabilmek için derslere %70 devam mecburiyetinin tamamlanması gerekmektedir. Öğrencilerin dersten başarılı sayılmaları için belirlenen not aralıkları aşağıdaki şekildedir:

Letter Grade

A+

A

A-

B+

B

B-

C+

C

C-

D+

D

F

Value

4.00

4.00

3.70

3.30

3.00

2.70

2.40

2.20

2.00

1.70

1.50

0.00

Total Points

-

95-100

85-94

80-84

75-79

65-74

60-64

55-59

50-54

45-49

40-44

0-39

Öğrencilerimizin akademik yeterliği her yarıyıl sonunda not ortalamaları hesaplanarak belirlenir. İkinci yarıyılın sonundan itibaren genel not ortalaması 2,00 ve üzeri olan öğrencilerin durumu başarılı; 1,99 ve altındaki öğrencilerin durumu ise akademik olarak yetersiz kabul edilir. Program müfredatında bulunan bir dersten başarısız olan öğrenciler bu dersin verildiği ilk yarıyılda dersi tekrar almak zorundadır. Başarısız olunan dersler tamamlanmadan geri kalan tüm mezuniyet koşulları gerçekleşmiş olsa da öğrenci mezuniyete hak kazanamaz.

 

10.Mezuniyet Koşulları

Turizm İşletmeciliği bölümünü tercih eden öğrencilerimiz, dört senelik lisans eğitimini tamamlayarak mezun olmaktadırlar. Fakültemiz bölümlerinde eğitim almakta olan her öğrencimiz, 2. sınıf yaz döneminde 8 hafta ve 3. sınıf yaz döneminde 8 hafta olmak üzere toplam 4 ay staj yapmak zorundadır.

Üniversitemiz,  Lisans ve Ön lisans Eğitim ve Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 40’ıncı maddesi uyarınca, ilgili öğrencinin, kayıtlı olduğu programın müfredatında yer alan tüm dersleri başarı ile tamamlaması, genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 ve tamamladığı toplam kredinin en az 240 AKTS olması durumunda öğrenci, ilgili programdan lisans diploması almaya hak kazanır.

11.Çift Ana Dal

Turizm İşletmeciliği Bölümünde eğitim gören öğrenciler, gerekli şartları sağladıkları takdirde, farklı bölümlerde Ana Dal yapabilir. Çift ana dal öğrenimine ilişkin usul ve esaslar YÖK’ün “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine göre ve “Antalya Bilim Üniversitesi Çift Ana Dal ve Yan Dal Yönergesi” çerçevesinde yapılır.  

12.Yan Dal

Turizm İşletmeciliği Bölümünde eğitim gören öğrenciler, gerekli şartları sağladıkları takdirde, farklı bölümlerde yan dal yapabilir. Yan dal öğrenimine ilişkin usul ve esaslar YÖK’ün “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine göre ve “Antalya Bilim Üniversitesi Çift Ana Dal ve Yan Dal Yönergesi” çerçevesinde yapılır.

13.Mezun İstihdam Olanakları

Turizm işletmeciliği Bölümünden mezun olan öğrencilerimiz, yetkinliklerine ve beklentilerine uygun olarak, çözüm ortağımız olan turizm işletmelerinde (Rixos Hotels, TUI Magic Life Jacaranda ve The Land of Legends vb.) istihdam edilme şansına sahip olmaktadır.

Mezunlarımız, çağdaş turizm anlayışıyla hizmet veren turizm işletmelerinde (oteller, restoranlar, seyahat acenteleri vb.), orta ve üst düzey yönetici pozisyonuna gelebilmekte, hava yolu işletmelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda görev alabilmekte, uluslararası turizm işletmelerinde de çalışabilmekte ve ayrıca kendi işletmelerini de kurabilmektedir.

Turizm  İşletmeciliği Bölümü öğrencilerimiz, 4. sınıf bahar yarıyılında “Gölge Yönetici” (Management Shadowing) programı ile haftada 3 gün tam zamanlı olarak sektörde, bir yöneticinin yanında çalışarak karar verme süreçlerinde deneyim kazanmakta ve yönetime aktif bir şekilde katılma fırsatı yakalamaktadır. Program sayesinde öğrencilerimiz, iş hayatına ve yöneticiliğe hızlı uyum sağlamakta, özgüveni, farkındalığı, liderlik potansiyellerini keşfetmekte ve profesyonel iş yaşantıları için kariyerlerinin ilk adımını atmaktadır.
Staj ve Gölge Yönetici Uygulaması için işbirliği yaptığımız çözüm ortaklarımız:

 

14. Üst Derece Programlara Geçiş

Programdan “Lisans” derecesi ile mezun olacak öğrenciler, Turizm İşletmeciliği  Anabilim Dalı’nda yüksek lisans veya doktora programlarına başvurabilir.

15. Program Yeterlilikleri (Çıktıları)

Yazılı ve sözlü iletişim araçlarına hâkim olarak, etkin bir iletişim kurabilir, gerekli sunum / poster / rapor vb. çıktıları oluşturabilir, kendisini en az iki farklı dilde ifade edebilir.

Edindiği teorik bilgiyi, uygulamada kullanabilir ve karşılaştığı olayları bu çerçevede yorumlayabilir.

Turizm sektöründeki bir işletmenin yönetim sürecini, işletmenin farklı birimlerinin/fonksiyonlarının (pazarlama, misafir ilişkileri, resepsiyon, insan kaynakları, satış gibi) işleyiş şeklini, işletme içindeki ve işletmenin çevresindeki paydaşlarla olan dinamiklerini anlayabilir.        

Yaşam boyu öğrenme ve gelişme ihtiyacının farkında olarak, gerekli kaynaklara erişim sağlayabilir, kaynaklardan edindiği bilgiyi yorumlayabilir ve edinilen bilgiyi temel nicel ve nitel yöntemlerle değerlendirebilir.     

Mesleki etik ve mesleki sorumluluk bilincine sahip olarak, insana ve çevreye karşı duyarlı davranıp sürdürülebilir iş modelleri geliştirebilir.   

Turizm sektöründeki paydaşları (turistler, oteller, restoranlar, acenteler, tur operatörleri, tedarikçiler, rakipler vb.) tanır, bu paydaşlar arasındaki ilişkiyi, sektörel dinamikleri ve gelişmeleri anlayabilir.       

16. Program Müfredatı

 

CURRICULUM OF THE DEPARTMENT OF TOURISM MANAGEMENT

TURİZM İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI MÜFREDATI

This curriculum is applied for the students who enrolled in 2017 and after. / Bu müfredat 2017 ve sonrasında kayıtlanan öğrenciler için geçerlidir.

FRESHMAN

1. yıl

Fall Semester                                      Güz Dönemi

 

 

 

Prerequisite    Önkoşul 

Theory  Teori

Practice Pratik

Credits  Kredi

ECTS  AKTS

TRM 111

INFORMATION TECHNOLOGIES

 

2

2

3

6

 

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

 

 

 

ECON 101

PRINCIPLES OF MICROECONOMICS     

 

3

2

4

7

 

MİKROEKONOMİNİN İLKELERİ

 

 

MATH 111

CALCULUS FOR SOCIAL SCIENCES I     

 

3

2

4

7

 

SOSYAL BİLİMLER İÇİN MATEMATİK I

 

ENGT 101

ADVANCED  ENGLISH I     

 

 

4

0

3

6

 

İLERİ İNGİLİZCE I

 

 

 

HIST 101

ATATÜRK'S PRINCIPLES AND REVOLUTION HISTORY- I    

2

0

2

2

 

 ATATÜK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I

 

TURK 101

TURKISH LANGUAGE-I    

 

 

2

0

2

2

 

 TÜRK DİLİ-I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTAL  TOPLAM

16

6

18

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2  Spring Semester                          Bahar Dönemi

 

 

 

Prerequisite    Önkoşul 

Theory  Teori

Practice Pratik

Credits  Kredi

ECTS  AKTS

TRM 102

INTRODUCTION TO MANAGEMENT   

 

3

0

3

6

 

YÖNETİME GİRİŞ

 

 

 

TRM 108 

SANITATION, HYGIENE AND OCCUPATIONAL SAFETY   

3

0

2

4

 

SANİTASYON HİJYEN VE İŞ GÜVENLİĞİ

 

TRM 110

INTRODUCTION TO COMMUNICATION    

2

0

2

5

 

İLETİŞİME GİRİŞ

 

 

 

TRM 112

INTRODUCTION  TO TOURISM   

 

3

0

3

5

 

TURİZME GİRİŞ

 

 

 

ENGT 102

ADVANCED  ENGLISH II   

 

 

4

0

3

6

 

İLERİ İNGİLİZCE II

 

 

 

HIST 102

ATATÜRK'S PRINCIPLES AND REVOLUTION HISTORY-II    

2

0

2

2

 

ATATÜK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ II

 

TURK 102

TURKISH LANGUAGE-II    

 

 

2

0

2

2

 

TÜRK DİLİ-II

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTAL  TOPLAM

19

0

17

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FRESMAN TOTAL

# OF COURSES                 DERS SAYISI

     CREDITS   KREDİ

             ECTS   AKTS

1. YIL TOPLAM

 

13

 

35

 

60

 

 

 

 

 

 

 

SOPHOMORE

2. Yıl

3 Fall Semester                 Güz Dönemi

 

 

 

Prerequisite    Önkoşul 

Theory  Teori

Practice Pratik

Credits  Kredi

ECTS  AKTS

TRM 223

FOOD AND BEVERAGE MANAGEMENT I     

2

1

3

4

 

YİYECEK VE İÇECEK YÖNETİMİ I

 

 

TRM 225

IT FOR TOURISM I    

 

 

0

2

2

2

 

TURİZMDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I

 

 

 

TRM 227

INTODUCTION TO MARKETING    

 

3

0

3

5

 

PAZARLAMAYA GİRİŞ

 

 

 

TRM 229

ORGANIZATIONAL BEHAVIOUR    

 

TRM 102, TRM 110

3

0

3

5

 

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ

 

 

 

TRM 231

FINANCIAL ACCOUNTING   

 

3

0

3

5

 

FİNANSAL MUHASEBE

 

 

 

ENGT 201

ADVANCED  ENGLISH III    

 

 

3

0

3

4

 

 İLERİ İNGİLİZCE III

 

 

 

NAE 2XX

FOREIGN LANGUAGE I    

 

 

3

0

3

5

 

YABANCI DİL I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTAL  TOPLAM

17

3

20

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4  Spring Semester                         Bahar Dönemi

 

 

 

Prerequisite    Önkoşul 

Theory  Teori

Practice Pratik

Credits  Kredi

ECTS  AKTS

TRM 222

LODGING OPERATIONS MANAGEMENT    

3

0

3

5

 

OTEL OPERASYON YÖNETİMİ

 

 

TRM 224

FOOD AND BEVERAGE MANAGEMENT II     

TRM 223

3

2

3

5

 

YİYECEK VE İÇECEK YÖNETİMİ II

 

 

TRM 226

IT FOR TOURISM II    

 

 

0

2

3

5

 

TURİZMDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II

 

 

TRM 228

MANAGERIAL ACCOUNTING    

 

3

0

3

5

 

YÖNETİM MUHASEBESİ

 

 

 

TRM 200

SUMMER WORK INTEGRATED LEARNING I    

1

0

3

1

 

YAZ STAJI I

 

 

 

ENGT 202

ADVANCED  ENGLISH IV    

 

 

ENGT 201

3

0

3

4

 

 İLERİ İNGİLİZCE IV

 

 

 

NAE 2XX

FOREIGN LANGUAGE II    

 

 

Foreign Language I

3

0

3

5

 

YABANCI DİL II

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTAL  TOPLAM

16

4

21

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOPHOMORE TOTAL 

# OF COURSES                 DERS SAYISI

     CREDITS   KREDİ

             ECTS   AKTS

2. YIL TOPLAM

 

14

 

41

 

60

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JUNIOR

3. Yıl

5  Fall Semester                Güz Dönemi

 

 

 

Prerequisite    Önkoşul 

Theory  Teori

Practice Pratik

Credits  Kredi

ECTS  AKTS

TRM 331

SERVICE MARKETING     

 

 

TRM 227

3

0

3

5

 

HİZMET PAZARLAMASI

 

 

 

TRM 333

REVENUE MANAGEMENT    

 

TRM 223, TRM 224

3

2

3

5

 

GELİR YÖNETİMİ

 

 

 

TRM 335

CONSUMER BEHAVIOUR    

 

TRM 110

3

0

3

5

 

TÜKETİCİ DAVRANIŞI

 

 

 

AE 3XX

AREA ELECTIVE     

 

 

3

0

3

5

 

ALAN SEÇMELİ

 

 

 

AE 3XX

AREA ELECTIVE    

 

 

3

0

3

5

 

 ALAN SEÇMELİ

 

 

 

NAE 3XX

FOREIGN LANGUAGE III     

 

Foreign Language II

3

0

3

5

 

YABANCI DİL III

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTAL  TOPLAM

18

2

18

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6  Spring Semester                            Bahar Dönemi

 

 

 

Prerequisite    Önkoşul 

Theory  Teori

Practice Pratik

Credits  Kredi

ECTS  AKTS

TRM 302

TOURISM ECONOMY

 

 

3

0

3

5

 

TURİZM EKONOMİSİ

 

 

 

TRM 304

HUMAN RESOURCES MANAGEMENT

 

3

0

3

5

 

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

 

 

TRM 306

TOURISM REGULATIONS     

 

3

0

3

4

 

TURİZM MEVZUATI

 

 

 

TRM 300

SUMMER WORK INTEGRATED LEARNING II     

TRM 200

1

0

3

1

 

YAZ STAJI II  

 

 

 

AE 3XX

AREA ELECTIVE

 

 

 

3

0

3

5

 

ALAN SEÇMELİ

 

 

 

AE 3XX

AREA ELECTIVE

 

 

 

3

0

3

5

 

ALAN SEÇMELİ

 

 

 

NAE 3XX

FOREIGN LANGUAGE IV     

 

 

Foreign Language III

3

0

3

5

 

YABANCI DİL IV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTAL  TOPLAM

19

0

21

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JUNIOR TOTAL   

# OF COURSES              DERS SAYISI

     CREDITS   KREDİ

             ECTS   AKTS

3. YIL TOPLAM

 

13

 

39

 

60

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SENIOR

4.Yıl

7  Fall Semester                            Güz Dönemi

 

 

 

Prerequisite    Önkoşul 

Theory  Teori

Practice Pratik

Credits  Kredi

ECTS  AKTS

TRM 401

SUSTAINABLE TOURISM     

 

3

0

3

5

 

SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM

 

 

TRM 403

RESEARCH METHODOLOGY

 

3

1

3

5

 

ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

 

 

TRM 405

MODERN MANAGEMENT TECHNIQUES

 

3

0

3

5

 

ÇAĞDAŞ YÖNETİM TEKNİKLERİ

 

 

AE 4XX

AREA ELECTIVE

 

 

 

3

0

3

5

 

ALAN SEÇMELİ

 

 

 

AE 4XX

AREA ELECTIVE

 

 

 

3

0

3

5

 

ALAN SEÇMELİ

 

 

 

NAE 4XX

NONE AREA ELECTIVE     

 

 

3

0

3

5

 

ALAN DIŞI SEÇMELİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTAL  TOPLAM

18

1

18

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8  Spring Semester                   Bahar Dönemi

 

 

 

Prerequisite    Önkoşul 

Theory  Teori

Practice Pratik

Credits  Kredi

ECTS  AKTS

TRM 402

INVESTMENT PROJECT ANALYSIS     

 

1

2

3

5

 

YATIRIM PROJE ANALİZİ

 

 

 

TRM 400

CAPSTONE PROJECT     

 

 

TRM 403

3

0

3

5

 

BİTİRME PROJESİ

 

 

 

AE 4XX

AREA ELECTIVE

 

 

 

3

0

3

5

 

ALAN SEÇMELİ

 

 

 

AE 4XX

AREA ELECTIVE

 

 

 

3

0

3

5

 

ALAN SEÇMELİ

 

 

 

AE 4XX

AREA ELECTIVE

 

 

 

3

0

3

5

 

ALAN SEÇMELİ

 

 

 

NAE 4XX

NONE AREA ELECTIVE     

 

 

3

0

3

5

 

ALAN DIŞI SEÇMELİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTAL  TOPLAM

16

2

18

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SENIOR TOTAL

# OF COURSES                   DERS SAYISI

     CREDITS   KREDİ

             ECTS   AKTS

4. YIL TOPLAM

 

12

 

36

 

60

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AREA ELECTIVES (TRM)                                                             ALAN SEÇMELİ DERSLER (TRM)

Theory  Teori

Practice Pratik

Credits  Kredi

ECTS  AKTS

Fall Semester     Güz Dönemi

 

 

 

 

TRM 373

ANCIENT CITIES AND TOURISM     

 

 

3

0

3

5

 

TARİHİ ŞEHİRLER VE TURİZM

 

 

 

TRM 375

HOTEL SECURITY MANAGEMENT

3

0

3

5

 

OTEL GÜVENLİK YÖNETİMİ

 

 

 

TRM 379

TRAVEL INDUSTRY

3

0

3

5

 

SEYAHAT ENDÜSTRİSİ

 

 

 

 

TRM 381

PERFORMANCE MEASUREMENT IN TOURISM

3

0

3

5

 

TURİZMDE PERFORMANS ÖLÇÜMÜ

 

 

 

TRM 383

INNOVATION AND CREATIVITY

3

0

3

5

 

İNOVASYON VE YARATICILIK

 

 

 

TRM 385

TOURISM GUIDANCE

3

0

3

5

 

TURİZM REHBERLİĞİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spring Semester    Bahar Dönemi

 

 

 

 

TRM 370

LEISURE AND RECREATION MANAGEMENT

3

0

3

5

 

EĞLENCE VE REKREASYON YÖNETİMİ

 

 

TRM 372

SPECIAL INTEREST TOURISM

3

0

3

5

 

ÖZEL İLGİ TURİZMİ

 

 

 

 

TRM 374

COUNTRIES AND CULTURES

3

0

3

5

 

ÜLKELER VE KÜLTÜRLER

 

 

 

TRM 378

HOTEL CONTRACT MANAGEMENT

3

0

3

5

 

OTELLERDE KONTRAT YÖNETİMİ

 

 

 

TRM 380

ROOM DIVISION MANAGEMENT

3

0

3

5

 

ODALAR BÖLÜMÜ YÖNETİMİ

 

 

 

TRM 382

MARKETING RESEARCH IN TOURISM

3

0

3

5

 

TURİZMDE PAZAR ARAŞTIRMASI

 

 

 

TRM 384

SPORTS TOURISM

3

0

3

5

 

SPOR TURİZMİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AREA ELECTIVES (TRM)                                                             ALAN SEÇMELİ DERSLER (TRM)

Theory  Teori

Practice Pratik

Credits  Kredi

ECTS  AKTS

Fall Semester     Güz Dönemi

 

 

 

 

TRM 475

DESTINATION MANAGEMENT

3

0

3

5

 

DESTİNASYON YÖNETİMİ

 

 

 

TRM 477

DESIGNING TOURISM EXPERIENCE

3

0

3

5

 

TURİSTİK DENEYİMİN TASARIMI

 

 

 

TRM 479

HOTEL FRANCHISING MANAGEMENT

3

0

3

5

 

OTEL FRANCHISING YÖNETİMİ

 

 

 

TRM 483

LEADERSHIP AND PROFESSIONAL MANAGEMENT

3

0

3

5

 

 LİDERLİK VE PROFESYONEL YÖNETİCİLİK

 

 

TRM 485

TOURISM ATRACTIONS AND HERITAGE MANAGEMENT

3

0

3

5

 

TURİSTİK ÇEKİCİLİKLER VE KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİ

 

TRM 487

TOURISM SOCIOLOGY

3

0

3

5

 

TURİZM SOSYOLOJİSİ

 

 

 

 

TRM 489

TOURIST BEHAVIOUR

3

0

3

5

 

TURİST DAVRANIŞI

 

 

 

 

TRM 491

CRISIS MANAGEMENT IN TOURISM 

3

0

3

5

 

TURİZMDE KRİZ YÖNETİMİ

 

 

 

TRM 493

BIG DATA ANALYSIS IN TOURISM AND HOSPITALITY

3

0

3

5

 

TURİZM VE OTELCİLİKTE BÜYÜK VERİ ANALİZİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spring Semester    Bahar Dönemi

 

 

 

 

TRM 466

HEALTH TOURISM

3

0

3

5

 

SAĞLIK TURİZMİ

TRM 470

ANATOLIAN CIVILIZATIONS

3

0

3

5

 

ANADOLU UYGARLIKLARI

 

 

 

TRM 472

MANAGEMENT SHADOWING

3

0

3

5

 

GÖLGE YÖNETİCİ

 

 

 

 

TRM 474

RESORT AND CASINO MANAGEMENT

3

0

3

5

 

RESORT VE CASINO YÖNETİMİ

 

 

 

TRM 476

EU AND TOURISM

3

0

3

5

 

AVRUPA BİRLİĞİ VE TURİZM

 

 

 

TRM 478

TOURISM POLICY AND PLANNING

3

0

3

5

 

TURİZM POLİTİKALARI VE PLANLAMA

 

 

TRM 480

TOURISM GEOGRAPHY

3

0

3

5

 

TURİZM COĞRAFYASI

 

 

 

 

TRM 484

RESTAURANT OPERATIONS AND ENTREPRENEURSHIP

3

0

3

5

 

RESTORAN OPERASYONU VE GİRİŞİMCİLİĞİ

 

 

TRM 486

TOURISM FAIR AND EXIBITION MANAGEMENT

3

0

3

5

 

TURİZM FUAR VE SERGİ YÖNETİMİ

 

 

 

TRM 490

FOOD AND BEVERAGE SERVICE

3

0

3

5

 

YİYECEK VE İÇECEK SERVİSİ

 

 

 

TRM 492

FOOD AND MEDIA

3

0

3

5

 

GIDA VE MEDYA

TRM 494

CONVENTION AND CONFERENCE MANAGEMENT

3

0

3

5

 

KONGRE VE KONFERANS YÖNETİMİ

TRM 496

AIRPORT OPERATIONS

3

0

3

5

 

HAVALİMANI OPERASYONLARI

 

 

 

TRM 498

CONSUMER PSYCOLOGY AND ETHICS FOR TOURISM

3

0

3

5

 

TURİZMDE TÜKETİCİ PSİKOLOJİSİ VE ETİK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOREIGN LANGUAGE ELECTIVES                                                           SEÇMELİ YABANCI DİL DERSLERİ

Prerequisite    Önkoşul 

Theory  Teori

Practice Pratik

Credits  Kredi

ECTS  AKTS

RUS 201

RUSSIAN I

3

0

3

5

 

RUSÇA 1

 

 

 

RUS 202

RUSSIAN II

 

 

 

RUS 201

3

0

3

5

 

RUSÇA 2

 

 

 

RUS 301

RUSSIAN III

 

 

 

RUS 202

3

0

3

5

 

RUSÇA 3

 

 

 

RUS 302

RUSSIAN IV

 

 

 

RUS 301

3

0

3

5

 

RUSÇA 4

 

 

 

GER 201

GERMAN I

 

 

 

3

0

3

5

 

ALMANCA 1

 

 

 

GER 202

GERMAN II

 

 

 

GER 201

3

0

3

5

 

ALMANCA 2

 

 

 

GER 301

GERMAN III

 

 

 

GER 202

3

0

3

5

 

ALMANCA 3

 

 

 

GER 302

GERMAN IV

 

 

 

GER 301

3

0

3

5

 

ALMANCA 4

 

 

 

SPA 201

SPANISH I

 

 

 

3

0

3

5

 

İSPANYOLCA 1

 

 

 

SPA 202

SPANISH II

 

 

 

SPA 201

3

0

3

5

 

İSPANYOLCA 2

 

 

 

SPA 301

SPANISH III

 

 

 

SPA 202

3

0

3

5

 

İSPANYOLCA 3

 

 

 

SPA 302

SPANISH IV

 

 

 

SPA 301

3

0

3

5

 

İSPANYOLCA 4

 

 

 

CHI 201

CHINESE I

 

 

 

3

0

3

5

 

ÇİNCE 1

 

 

 

CHI 202

CHINESE II

 

 

 

CHI 201

3

0

3

5

 

ÇİNCE 2

 

 

 

CHI 301

CHINESE III

 

 

 

CHI 202

3

0

3

5

 

ÇİNCE 3

 

 

 

CHI 302

CHINESE IV

 

 

 

CHI 301

3

0

3

5

 

ÇİNCE 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTAL # OF COURSES AND CREDITS                    

# OF COURSES               DERS SAYISI

     CREDITS   KREDİ

ECTS                   AKTS

TOPLAM DERS VE KREDİ SAYISI

52

151

240

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.Ders İçerikleri

Dersin Kodu Dersin Adı Dersin İçeriği
ENGT 101 Akademik İngilizce I Akademik İngilizce dersinin amacı, öğrencilerin akademik okuma, yazma ve konuşma becerilerini geliştirmektir. Bu çerçevede, not tutma, özet çıkarma, makale tarama, sunum teknikleri gibi konular incelenir. Öğrenciler, Turizm sektörünün ihtiyacı olan İngilizceyi doğru kullanma ve anlama üstüne çalışmalar yaparlar. Bu ders kapsamında öğrenciler, İngilizceyi doğru ve etkin bir şekilde kullanır.
ENGT 102 Akademik İngilizce II Akademik yazı yazma becerileri geliştirme, gazete okuma, değişik yazı tiplerini öğrenme bu dersin ana amaçlarındandır. Öğrenci ayrıca analitik düşünme ve analiz yapma yeteneklerini geliştirirler. Bu çerçevede vaka analizleri ve grup çalışmaları, ödevler ve sunumlar ile desteklenir. Böylelikle öğrenciler, İngilizceyi doğru ve etkin bir şekilde kullanabileceklerdir.
ENGT 201 Akademik İngilizce III Bu ders akademik çalışmaların gerektirdiği İngilizce okuma, yazma ve dinleme becerilerini kazandırma eğitiminin üçüncü kısmıdır. Dersin amacı Turizm sektörüne yönelik iletişim, yazışma, sunum, müzakere becerileri kazandırmak ve öğrencilerin dili alanın gerektirdiği şekilde işlevsel, açık, akıcı ve doğru bir biçimde kullanmalarını sağlamaktır.
ENGT 202 Akademik İngilizce IV Bu ders akademik çalışmaların gerektirdiği İngilizce okuma, yazma ve dinleme becerilerini kazandırma eğitiminin son aşamasıdır. Dersin amacı öğrencilerin çeşitli metinler üzerinden etkili okuma becerilerini geliştirmek ve anlamlı içeriklere, açık organizasyona ve ilgi çekici sunumlara odaklanarak temel sözlü sunum becerilerini geliştirmektir.
TRM 102 Yönetime Giriş Bu ders, alanla ilgili teknik terimleri tanıtırken, yönetimle ilgili ana akım anlayışları da tartışmaktadır. Ders boyunca kullanılan örnek olay incelemeleri ve tartışma sorularının, öğrencilerin dersle ilişkili deneyimlerini ortaya çıkarması beklenmektedir. Buna göre yönetimin doğası, yönetim yaklaşımları, liderlik becerileri, organizasyon türleri, örgüt kültürü, çalışan performansının ölçülmesi gibi konular üzerinde durulmaktadır.
TRM 108 Sanistayon Hijyen ve İş Güvenliği Bu ders, öğrencilere konaklama sektöründeki sunulan yiyecek ve içecek servisinin sanitasyon, hijyen ve iş güvenliği ile ilgili konularını tanıtır. Ayrıca, öğrencilerin gıda güvenliği ve hijyen uygulamalarını keşfetmelerini sağlar. Derslerde öğrencilere el yıkama gibi temel konulardan, gıda kaynaklı hastalıklara, gıda mikrobiyolojisine, bulaşmaya, gıda güvenliği yönetim sistemlerine (HACCP) ve gıda üretim ve servis ekipmanlarının temizliği ve bakımı ve personel hijyeni gibi daha karmaşık konulara kadar öğretilmesi amaçlanır. Bir restorandaki satın alma, hazırlama, taşıma, pişirme, bekletme, depolama ve servis gibi gıda akışı aşamaları sırasında ortaya çıkabilecek potansiyel riskler ve bunlara yönelik önleyici ve kontrol tedbirleri örnek olay çalışmalarının yardımıyla ayrıntılı olarak verilmektedir. Ek olarak, çalışanlar için risk oluşturabilecek belirli tehlikeler (kesikler, yanıklar, kaymalar ve düşmeler, elektrik çarpması vb.) de ele alınmaktadır.
TRM 110 İletişime Giriş İletişime giriş dersi, etkin iletişim kanalları, iletişim teorisi, iletişim sorunları ve etkin iletişim ile ilgili konuları kapsamaktadır. Kültürel farklılıklar, sözlü ve sözsüz iletişim, vücut dili, dinleme, geri bildirim, dilin kullanımı, algılama, empati, kişilik farklılıkları, etkin sunum yapma gibi konular bu ders kapsamında ele alınmaktadır
TRM 111 Bilişim Teknolojileri Ders kapsamında, öğrenciler bilgisayar kullanımı gerektiren derslerinde ve sektörde ihtiyaç duyacakları MS office programları konusunda bilgi sahibi olmaktadır. Öğrenciler ders içerisinde uygulamalı olarak Google forms, Outlook, Word, Excel ve Powerpoint araçlarını kullanmakta ve analiz etme, raporlama ve sunum yapma becerilerini geliştirmektedirler.
TRM 112 Turizme Giriş Küresel, topluluk, metropol, kent ve kırsal alanlarda turizm destinasyonlarının geliştirilmesiyle ilgili sosyo-ekonomik planlama sürecinin analizi. Turistlerin ihtiyaçlarını karşılamak için politika ve ürün geliştirme, yenilenme ve tesislerin ve hizmetlerin geliştirilmesi. Bu ders, turizmin gelişmekte olan bir ekonomiye entegrasyonunda yer alan ayarlama sürecini ve başlangıçtan başlayarak gelişimin yönlendirilmesinde doğal olan proje yönetimi becerilerini içerir.
TRM 200 Yaz Stajı I Bu dersin temel amacı, öğrencilerinin, eğitim ve öğretim yoluyla kazanmış oldukları bilgi ve becerilerini, turizm işletmelerinde uygulayarak güçlendirmelerinin yanı sıra, doğru karar verme becerilerini geliştirmeyi amaçlayan staj uygulamaları ile ilgili esasları düzenlemektir.
TRM 222 Otel Operasyon Yönetimi Bu ders kapsamında otel işletmesinde bulunan departmanlar incelenmektedir. Her bir departman tek tek ele alınarak görevleri, işletme içerisindeki önemi ve diğer bölümler ile ilişkisi incelenmektedir.
TRM 223 Yiyecek ve İçecek Yönetimi I Ders kapsamında işletmede, endüstride ve sağlıkla ilgili tesislerde yemek hizmetinin işleyişinin açıklanması ve tahlil edilmesi, yemek hizmeti organizasyon yapısının sunumu ve analizi, iş tanımları, iç kontrol, iç sistem dizaynı, özel yemek hizmeti araçlarının düşünülmesi; oteller, havayolu yemekçiliği, diğer ulaşım araçları yemekçiliği, eğitim kurumları ve sözleşmeli yemek hizmetinin yönetimi gibi alanlardaki faktörlerin analizi konuları incelenmektedir.
TRM 224 Yiyecek İçecek 2  Maliyet yönetimi Yiyecek içecek işletmelerinin maliyet yönetimini sağlamak üzere Türkiye ve Dünyada ölçü birimleri, reçete uygulamaları, satın alma, depolama, üretim servis aşamalarında maliyet kontrolü ve ürünlerin satış fiyatlarının hesaplamaları öğretilir.
TRM 225 Turizmde Bilgi Teknolojileri I Ders kapsamında seyahat acenteleri tarafından yaygın olarak kullanılan bir program gösterilmektedir. Acente ve otel arasında kontrat girme, rezervasyon oluşturma, operasyon işlemleri ders kapsamında gösterilmektedir.
TRM 226 Turizmde Bilgi Teknolojileri II Otel işletmelerinin operasyonları yürütmek için kullandıkları programlardan bir tanesi ders kapsamında gösterilmektedir. Ön büro operasyonları, kontrat oluşturma, banket operasyonu, Housekeeping, misafir ilişkileri yönetimi ve raporlama gibi çeşitli konular işlenmektedir.
TRM 227 Pazarlamaya Giriş Bu ders, pazarlamanın temel kavramları ve konularına değinmektedir. Bu doğrultuda arz, talep, ihtiyaç, memnuniyet, pazarlama karması elemanları, işletme makro ve mikro çevresi, pazarlama stratejisi, ürün geliştirme süreci, tüketici ihtiyacı oluşma süreci, sürdürülebilirlik ve modern pazarlama araçları üzerinde durmaktadır.
TRM 228 Yönetim Muhasebesi Rakamların ve tabloların ötesinde yönetsel yetkinlikleri geliştirmeye yönelik karar verme ve plan yapma dersidir. Öğrencilerin önce kendi mezuniyetleri, kariyer planlamalarına yönelik egzersizler ile karar vermeleri teşvik edilir. Her öğrencinin bireysel SWON analizi sayesinde mezuniyetini, edineceği bilgi beceri ve yetkinlikleri planlayarak kariyerine doğru noktadan başlaması hedeflenir.,
TRM 229 Örgütsel Davranış Bu ders, farklı analiz seviyeleri aracılığıyla örgütsel davranışın (ÖD) sistematik bir anlayışını sunar. Bu farklı analiz seviyeleri; bireysel, grup ve örgütsel olarak tanımlanmaktadır. ÖD disiplinler arası bir yaklaşım olduğu için öğrenciler, çalışan tutumları, çalışan algıları, motivasyonları gibi birey psikolojisi hakkında bilgilendirileceklerdir. Grup davranışlarının yanı sıra kişilerarası çatışmalar, müzakere, güç ilişkileri tartışılacaktır. Bireysel veya grup eylemi nedeniyle sosyalleşme, stres ve değişim yönetimi gibi örgütsel sonuçlar değerlendirilecektir. Sonuç olarak, öğrenciler iş hayatındaki çeşitli davranışsal ve algısal faktörleri akademik bir bakış açısıyla kavrayabilecekler.
TRM 231 Finansal Muhasebe Finansal okur yazarlığı sağlamak üzere, muhasebe ilkeleri, Türk ve dünya muhasebe standartları, Bilanço - Nakit Akım - Kar Zarar tablolarının kaydı, okunmasını yorumlanması ve rasyolar ile iyileştirilmesi konuları işlenmektedir.
TRM 300 Yaz Stajı II Bu ders Antalya Bilim Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencilerinin yapmak zorunda oldukları, süresi, dönemi ve staj yönerge esasları, bu esaslarda tanımlanan ve yine bu esaslarda belirtilen niteliklerdeki bir işyerinde çalışmayı kapsamaktadır. Bu dersin temel amacı, öğrencilerinin, eğitim ve öğretim yoluyla kazanmış oldukları bilgi ve becerilerini, turizm işletmelerinde uygulayarak güçlendirmelerinin yanı sıra, doğru karar verme becerilerini geliştirmeyi amaçlayan staj uygulamaları ile ilgili esasları düzenlemektir.
TRM 302 Turizm Ekonomisi Turizm Ekonomisi dersinin içeriğini, turizm talebi, turizm arzı, turizmin ekonomik etkileri oluşturmaktadır. Ekonomik etkiler kapsamında havayolları, konaklama, tur operatörleri ve seyahat acenteleri, ulaşım, cruise endüstrisi gibi alanlar ayrı ayrı ele alınmaktadır. Bu ders kapsamında turizmin ekonomik etkileri, Türkiye ve dünya bazında incelenmektedir.
TRM 304 İnsan Kaynakları Yönetimi İnsan Kaynakları Yönetimi dersi içeriğini insan kaynakları yönetim fonksiyonları, insan kaynaklarını planlama, iş analizi, iş tanımı, iş özellikleri, iş tasarımı, işe alma, seçme, oryantasyon, eğitim ve geliştirme, performans değerlendirme, ücretlendirme, disiplin, mülakat yapma gibi konular oluşturmaktadır. 
TRM 306 Turizm Mevzuatı Bu ders, turizm ile ilgili kuralları düzenlemek amacıyla hazırlanmış ve yürürlüğe konulmuş yazılı belgelerin sınırları çizilerek turizm sektörünü doğrudan ve dolaylı olarak ilgilendiren hukuksal düzenlemeleri sunmayı amaçlamaktadır. Bu ders, kişi olarak seyahat ve turizm hareketlerine katılan turisti, turizm faaliyetlerini örgütleyen ve gerçekleştiren sektör kuruluşlarını ve turizm endüstrisinde rol alan her düzeydeki yatırımcı ve işletmecileri ilgilendiren bir alandır. Sosyal ve profesyonel yaşamda karşılaşılan ve uyulması gerekli kuralların ana çizgileriyle ilgili bilgiler edinmektir ve gerektiğinde kaynağına ulaşılmasını sağlayan anahtar bilgilere ulaşılmasını sağlamaktır.
TRM 331 Hizmet Pazarlaması Hizmet organizasyonunun gereklilikleri, pazarlama kavramlarının uygulanması, hizmet endüstrisinde yöntem ve teknikler, pazarlama fonksiyonunun idaresi, hizmet endüstrisinde reklamcılık, alan satışı, ticaret ve satış promosyonu gibi çeşitli tanıtım güçlerinin kullanılması ve sınırlandırılması gibi konular dersin içeriğini oluşturmaktadır. 
TRM 333 Gelir Yönetimi Misafir odaklı gelir yönetimi taktikleri ile resort otelcilik gelir yönetimi dersidir. Türkiye ve Dünya turizm destinasyonlarında otellerin satış kanalları, fiyatlandırma taktikleri, misafirlerin değişen ihtiyaç, beklenti ve arzularına göre farklılaştırılan fiyat ve ürün politikaları üzerinde durulur. 
TRM 335 Tüketici Davranışı Tüketici davranışını anlamak, başarılı pazarlama politikalarının temelidir. Tüketiciler, satın almalarını etkileyen pazarlama uyaranlarına maruz kalırlar ve bu uyaranlar tüketicinin karar verme ve hatırlama süreçlerini etkilemektedir. Bu ders, tüketicileri daha iyi anlamak ve ihtiyaçlarını ve taleplerini karşılamak için kullanılabilecek kavramlar ve etik ilkeler için tüketici davranışı araştırmalarını inceler.
TRM 370 Boş Zaman ve Rekreasyon Yönetimi "Boş zaman ve rekreasyon yönetimi" kavramı, genel olarak "kitle turizmi" olarak adlandırılan kavramın tersine son yıllarda ortaya çıkmıştır. Aynılığın arttığı küreselleşen bir dünyada, boş zaman ve rekreasyon yönetimi çeşitliliği ve farklılığı belirleme yollarını temsil etmeyi amaçlamaktır. Rekreasyon genellikle boş zaman etkinlikleri ve uğraşları olarak düşünülür ve ister parkta gayri resmi bir oyunda isterse başkaları tarafından daha resmi olarak organize edilmiş olsun, genellikle daha organize olma eğilimindedir. Rekreasyon, oyun ya da eğlenceden daha kurumsal bir karaktere sahiptir. Bununla birlikte, rekreasyon yeniden yaratma olabilir: canlanmaya yol açan içsel bir tüketim deneyimidir. Boş zaman, çeşitli şekillerde algılanır - zaman, aktivite, deneyim veya iyi oluş hali olarak- Oyun ve rekreasyonu kapsayabilir ve gündelik veya ciddi olabilir. Bu ders, boş zaman ve rekreasyon yönetimi hakkındaki farklılıkları ana hatlarıyla öğrenilmesidir.
TRM 373 Tarihi Şehirler ve Turizm Bu dersin temel amacı, antik kent yönetimi ve turizm konularının kapsamlı ve güncel bir şekilde ele alınmasını sağlamaktır. Öğrencilerin yedi coğrafi bölgenin antik kentlerini öğrenmesi amaçlanmaktadır. Bu ders antik şehirlerin neden önemli olduklarını, tüketicilere neyi temsil ettiklerini ve bunları doğru yönetmek için kuruluşların ne yapması gerektiğini ele almaktadır.
TRM 379 Seyahat Endüstrisi Bu derste, havalimanlarında ve terminallerde yolcu ve uçaklara verilen hizmetleri ve yolcu hizmetlerinde yeni teknolojiler tanıtılırken, havalimanı hizmet seviyesi ve yolcu memnuniyeti açısından da bu hizmetlerin değerlendirilmektedir. Turizm işletmeciliği bakış açısı ile havalimanlarının operasyonel maliyetleri ve yatırım maliyetleri de dahil tüm gelir gider kalemleri incelenmektedir. Havalimanları sahiplik yapısı ve özelleştirme uygulamaları incelenmektedir.
TRM 375 Otel Güvenlik Yönetimi Bu ders, konaklama işletmeleri için güvenlik açıkları nedeniyle olabilecek zarar/kayıp kontrolü konularını ele almaktadır. Risk yönetimi çerçevesi içinde öğrenciler yangından korunma, müşteri ve işyeri güvenliği ve müşteri ve kurumsal güvenlik konuları ile birlikte çeşitli güvenlik için kullanılan ekipman ve prosedürleri analiz etmektedirler.
TRM 382 Turizmde Pazar Araştırmaları Bu ders, konaklama, rekreasyon, spor ve diğer turizm alanlarındaki endüstri sorunlarını çözmeye yönelik araştırma yollarını inceleyecektir. Konular problem tanımlama, araştırma mantığı, araştırma tasarımları, bilgi arama stratejileri, anket geliştirme ve istatistiksel analiz konuları içermektedir. Yazılı ve sözlü iletişim becerilerinin yanı sıra veri analiz yazılımının kullanımı vurgulanır.
TRM 383 İnovasyon ve Yaratıcılık İnovasyon ve yaratıcılık dersi kapsamında, inovasyon ve yaratıcılık konularının içerikleri tartışıldıktan sonra, bu yaklaşımların turizm ve ağırlama endüstrisi kapsamında nasıl ele alınabileceği tartışılmaktadır. Mevcut örnekler gözden geçirilmekte ve geliştirilebilecek öneri ve fikirler üzerinde çalışılmaktadır. Turizm ve ağırlama sektörüne inovatif bir yaklaşım geliştirmenin önemi ve uygulama çalışmaları bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.
TRM 384 Spor Turizmi Spor ve turizm ilişkisi kapsamlı bir şekilde ele alınmaktadır. Sport turizmi çeşitleri olan aktif, nostalji ve aktivite bazlı spor turizmi kavramsal olarak ve örneklerle incelenmektedir. Ayrıca spor turizmi türleri, potansiyeli, örnek olaylar ve istatistiklerle desteklenmektedir.
TRM 385 Turizm Rehberliği İyi bir dinleyici, kültürlerarası iletişim uzmanı, güçlü bir takım lideri, tur sırasında konuklar için dinleme ve öğrenme ortamı yaratan, ülkesini iyi tanıtan, zamanı iyi yöneten, yerel halkla iyi diyalog kuran ve onları gözeten, turda çıkan anlık sorunlara çözüm üreten, keşif, eğlence ve dostluk ruhu yaratan, keyifli bir gezi için güvenli ortam yaratan ve seyahat işletmesinin kurallarına uyarak turu başarılı bir biçimde yürüten kişi olan turist rehberi hakkında bilgi sahibi olunur. Bu dersin temel amacı, turizm rehberliği konularının kapsamlı ve güncel bir şekilde ele alınmasını sağlamaktır. Öğrencilere tur yönetiminde karar verme sürecinde deneyim kazanmak, ikna etmek, zaman yönetimi, liderlik ve organizasyon becerileri, takım çalışması gibi konularda bilgi sağlamayı amaçlamaktadır.
TRM 400 Bitirme Projesi Bu derste öğrenciler danışman eşliğinde proje hazırlayacaklardır. Bilimsel bir temele dayandırılarak hazırlanacak bu çalışmada turizm ve otelcilik ile alakalı öğrencinin ilgi duyduğu bir alt alanda, araştırma sorusu, hipotez ve metodolojisi olan ve akademik çerçevede yazılacak olan bir bilimsel çalışma yapılacaktır. Öğrenciler, proje yazma ve uygulama konusunda deneyim kazanacaktır.
TRM 402 Yatırım Proje Analizi Bu ders kapsamında çeşitli teknikler kullanarak bir turizm yatırım projesi geliştirme ve değerlendirme yöntemleri üstünde durulur. Öğrenciler fizibilite çalışması gerçekleştirme, ekonomik, teknik ve finansal değerlendirme tekniklerini uygulama, risk ve duyarlılık analizi ve turizm yatırım teşvikleri konularında bilgi sahibi olurlar.
TRM 403 Araştırma Yöntemleri Ders kapsamında, öğrenciler Turizm alanında bir araştırma projesinin hazırlanmasında literatür taraması gerçekleştirme, araştırma sorusu belirleme, hipotez geliştirme ve istatistik paket programı kullanarak t-Testi, ANOVA, Faktör analizi, Regresyon, Güvenilirlik analizi, Ki-Kare vb. analizleri gerçekleştirme ve verileri tablolaştırarak yorumlamayı öğrenmektedir. Öğrenciler ayrıca ders kapsamında temel istatistik konuları, güvenilirlik, geçerlilik, dağılımlar ve örnekleme yöntemleri konusunda bilgi sahibi olurlar.
TRM 405 Çağdaş Yönetim Teknikleri Bu ders kapsamında, yönetim fonksiyonlarının teori, süreç ve uygulama alanlarının, örgütsel çevre ve uygulamada yer alan pratikleri ele alınmaktadır. Bu kapsamda, öğrenen örgütler, benchmarking, CRM, Kalite Yönetimi, Temel Yetenek, Sanal Örgütler, Networking vb. konular dersin içeriğinde ele alınmaktadır. 
TRM 466 Sağlık Turizmi Ders kapsamında sağlık turizmi ve ilişkili kavramlar, sağlık turizmi tarihi, dünya sağlık turizmi pazarı, sektörde faaliyet gösteren aktörler, sağlık turizmi destinasyonları, akreditasyon kuruluşları, Türkiye'de sağlık turizmi faaliyetleri ve ilişkili diğer konular ele alınmaktadır.
TRM 470 Anadolu Uygarlıkları Anadolu, tarih boyunca kültürel çeşitliliği ile var olmuştur. Bu çeşitliliği ve daha genel anlamda ‘geçmişi’ irdelemek günümüzü anlamak isteyenler için araçtır. Anadolu Uygarlıkları dersi Anadolu topraklarında Paleolitik dönemden Demir Çağı’nın (M.Ö. 550) sonuna kadar yaşamış farklı kültürleri kronolojik olarak ele alır. Güncel tarih ve arkeoloji araştırmalarının ışığında Anadolu’nun başlıca kültürel gelişimi teknolojik, sosyo-ekonomik, çevresel ve siyasi eksenlerde bütün halinde incelenir. 
TRM 472 Gölge Yönetici Yönetici gözlüklerini takmayı ve yönetsel yetkinlikleri geliştirmeyi / pekiştirmeyi hedefler. Öğrenciler haftada en az 3 gün sektörün öncü firmalarında yöneticilerin himayesinde çalışarak, karar vermesi zaman yönetimi, ikna, müzakere, zaman yönetimi, sunum ve benzeri yetkinlikleri geliştirirler. Öğrencinin dersi alabilmesinin ön koşulu partner firmalardan en az bir iş teklifi almış olmasıdır.
TRM 476 Avrupa Birliği ve Turizm Bu ders kapsamında Avrupa Birliği (AB), yapısı, işleyişi, tarihi, amaçları öğrencilere tanıtılır. Turizm sektörüne Avrupa Birliği'nin bakış açısı, izlenen politikalar, uygulamalar ve verilen destekler tartışılır. AB kapsamında desteklenen proje örnekleri ve turizm açısından geliştirilebilecek proje fikirleri de dersin içeriğinde yer almaktadır.
TRM 477 Turistik Deneyimin Tasarımı Turizm sektörü için turist memnuniyeti ve bağlılığı çok önemlidir. Bu nedenle turistlerin beklentileri doğru bir şekilde karşılanmalıdır. Bu ders öğrencilere turistlerin unutulmaz olarak deneyimledikleri tatil ve seyahatin nasıl olması gerektiği konusunda bakış açısı kazandırmak ve turist memnuniyetini artırmak için bilinmesi gereken konuların aktarılması için tasarlanmıştır.
TRM 484 Restoran Yönetimi ve Girişimciliği Bu ders, restoran yönetimi ve restoran girişimciliği için sistematik bir başlangıç ​​kılavuzu sunar. Dersin ilk aşamasında yönetimle ilgili konular işlenmektedir. Bu aşamada, farklı restoran türleri, müşteri profilinin restoran türüne göre değişimi, işletme fonksiyonları, çalışanların görev tanımları, motivasyonu, çalışan performans değerlendirilmesi, hizmet ve ürün hataları, müşteri şikâyet yönetimi, müşteri memnuniyeti, restoran pazarlama faaliyetleri, menü planlama konuları işlenmektedir. Dersin sonraki aşamasında, iş modeli oluşturulmaktadır. Bunun için öğrenciler gruplar halinde, proje çalışması yapmaktadır. Restoran türü, konsept, menüsü, yeri, çalışan niteliği ve niceliği belirleme gibi unsurları göz önünde bulundurarak, yenilikçi bir iş fikri geliştirmektedir. Restoranın rekabet avantajı, rakiplerinin güçlü ve zayıf yönleri, beklenen kâr gibi unsurlar da bu proje kapsamında çalışılır. Her öğrenci aynı zamanda bazı restoranların müşterisi olduğu için, vaka çalışmaları ve tartışma sorularının öğrencilerin günlük yaşamdaki deneyimlerini ortaya çıkarması beklenir. 
TRM 491 Turizmde Kriz Yönetimi Kriz kavramı, türleri, yönetimi ve süreci incelenmektedir. Kriz yönetim sürecinde uygulanan yaklaşımlar ile krize karşı hazırlıklı olmak için faydalanılacak stratejiler üzerinde durulmaktadır. Ayrıca turizm sektörünün etkilendiği krizler örnek olaylarla incelenmektedir.
TRM 493 Turizm ve Otelcilikte Büyük Veri Analizi Bu ders kapsamında öğrenciler turizm ve otel endüstirisinde kullanılan büyük veri kaynakları ve analiz metodları hakkında bilgi sahibi olmaktadır. Büyük veri analizi, CRM, online itibar yönetimi ve akıllı ve sürdürülebilir destinasyon yönetimi kapsamında ele alınmaktadır. Sıklıkla kullanılan makine öğrenimi ve veri madenciliği metodları incelenmektedir. Ayrıca, öğrenciler en çok bilinen büyük veri analiz metodları ve Python kütüphaneleri hakkında bilgi edinmektedir.
TRM 494 Kongre Konferans Yönetimi Bu ders kapsamında öğrenciler kongre ve konferans endüstrisini organizatör ve hizmet sağlayıcı bakış açısından öğrenmekte, pazarlar, tesisler ve gerçekleştirilen etkinlikler hakkında detaylı bilgi sahibi olmaktadır. Bir otel toplantı salonlarını nasıl pazarlar, farklı pazarların ne gibi ihtiyaçları vardır, alan denetim süreci iki taraf arasında nasıl ele alınır, destek hizmet sağlayıcılar ve aracı kuruluşlar nelerdir, katılım ücretleri nasıl belirlenir, gelecek dönem katılımcı sayıları nasıl tahminlenir, kapasite yönetimi nasıl yapılır vb. konularda bilgi sahibi olurlar.
TRM 496 Havalimanı Operasyonları Ders kapsamında, havalimanları birimleri ve fonksiyonlarının tanıtılması, havalimanlarında ve terminallerde verilen hizmetler ve hizmet kalitesi anlayışı, havalimanı hizmetlerinde yeni teknolojiler, havalimanı sahiplik kavramı, özeleştirme uygulamaları, havalimanı finansal yönetimi, gelir gider kalemleri, havalimanı güvenlik kavramı ve güvenlik tedbirleri ve uygulamalar ulusal ve uluslararası bazda incelenmektedir.
TRM 498 Turizmde Tüketici Psikolojisi ve Etik Bu ders, turist psikolojisi ve etik davranış hakkında sistematik bir anlayış sunar. Ders üç ana üniteden oluşmaktadır. İlk ünite, tüketici psikolojisini ve davranışını anlamayı amaçlamaktadır. İkinci ünite, temel etik teorileri öğrenmeyi, bunlar arasındaki farkları ve bu teorileri eleştirel bir gözle değerlendirme yetisi kazandırmayı amaçlamaktadır. Son ünite ise, öğrenilen teoriler ışığında etik bir konuyu, durumu, davranışı, bireyi veya bir kuruluşu analiz etmekle ilgilidir. Buna göre bir öğrencinin turizmle ilgili bir etik soruna sebep olabilecek konuları tanımlaması, bu konuyu farklı etik teorilerle değerlendirmesi, kendi ahlaki düşünme tarzının bir etik teori ile ilişkisini ortaya çıkarması, yorumlardaki farklılıkları tartışması ve turizmdeki etik konulara gerçek hayattan örnekler vermesi beklenmektedir.

18.AKTS Ders Tanıtım Formları

ENGT 101 Akademik İngilizce I - Academic English I

ENGT 102 Akademik İngilizce II - Academic English II

ENGT 201 Akademik İngilizce III - Academic English III

ENGT 202 Akademik İngilizce IV - Academic English IV

TRM 102 Yönetime Giriş - Introduction to Management

TRM 108 Sanitasyon Hijyen ve İş Güvenliği - Sanitation Hygiene and Occupational Safety

TRM 110 İletişime Giriş - Introduction to Communication

TRM 111 Bilişim Teknolojileri - Information Technologies

TRM 112 Turizme Giriş - Introduction to Tourism

TRM 200 Yaz Stajı I - Summer Work Integrated Learning I

TRM 222 Otel Operasyon Yönetimi - Lodging Operations Management

TRM 223 Yiyecek ve İçecek Yönetimi - Food and Beverage Management I

TRM 224 Yiyecek İçecek Yönetimi II - Food and Beverage Management II

TRM 225 Turizmde Bilgi Teknolojileri I - Information Technologies for Tourism I

TRM 226 Turizmde Bilgi Teknolojileri II - Information Technologies for Tourism II

TRM 227 Pazarlamaya Giriş - Introduction to Marketing

TRM 228 Yönetim Muhasebesi - Managerial Accounting

TRM 229 Örgütsel Davranış - Organizational Behavior

TRM 231 Finansal Muhasebe - Financial Accounting

TRM 300 Yaz Stajı II - Summer Work Integrated Learning II

TRM 302 Turizm Ekonomisi -Tourism Economy

TRM 304 İnsan Kaynakları Yönetimi - Human Resources Management

TRM 306 Turizm Mevzuatı - Tourism Regulations

TRM 331 Hizmet Pazarlaması - Services Marketing

TRM 333 GelirYönetimi - Revenue Management

TRM 335 Tüketici Davranışı - Consumer Behavior

TRM 370 Eğlence ve Rekreasyon Yönetimi - Leisure and Recreation Management

TRM 373 Tarihi Şehirler ve Turizm - Ancient Cities and Tourism

TRM 375 Otel Güvenlik Yönetimi - Hotel Security Management

TRM 379 Seyahat Endüstrisi - Travel Industry

TRM 382 Turizmde Pazar Araştırmaları - Market Research in Tourism

TRM 383 İnovasyon ve Yaratıcılık - Innovation and Creativity

TRM 384 Spor Turizmi - Sports Tourism

TRM 385 Turizm Rehberliği - Tourism Guidance

TRM 386 Kültür Rotaları - Cultural Routes

TRM 400 Bitirme Projesi - Capstone Project

TRM 401 Sürdürülebilir Turizm -Sustainable Tourism

TRM 402 Yatırım Proje Analizi - Investment Project Analysis

TRM 403 Arastirma Yontemleri - Research Methodology

TRM 405 Çağdaş Yönetim Teknikleri - Modern Management Techniques

TRM 466 Sağlık Turizmi - Health Tourism

TRM 470 Anadolu Uygarlıkları - Anatolian Civilisations

TRM 472 Gölge Yöneticilik - Management Shadowing

TRM 475 Destinasyon Yönetimi - Destinaton Management

TRM 476 Avrupa Birliği ve Turizm - European Union and Tourism

TRM 484 Restoran Op ve Yön - Restaurant Op and Ent

TRM 485 Turistik Çekicilikler ve Kültürel Miras Yön - Touristic Attractions & Cultural Heritage Mng

TRM 491 Turizmde Kriz Yönetimi -Crisis Management in Tourism

TRM 496 Havalimanı Operasyonları - Airport Operations

TRM 498 Tüketici Psikolojisi ve Etik - Consumer Psychology and Ethics