Letter Grade |
A+ |
A |
A- |
B+ |
B |
B- |
C+ |
C |
C- |
D+ |
D |
F |
Value |
4.00 |
4.00 |
3.70 |
3.30 |
3.00 |
2.70 |
2.40 |
2.20 |
2.00 |
1.70 |
1.50 |
0.00 |
Total Points |
- |
95-100 |
85-94 |
80-84 |
75-79 |
65-74 |
60-64 |
55-59 |
50-54 |
45-49 |
40-44 |
0-39 |
DERS KODU |
DERS ADI |
DERS KREDİ BİLGİLERİ |
|||||||
Bölümü: Beslenme ve Diyetetik |
|||||||||
1. YARIYIL GÜZ DÖNEMİ |
Kredi |
Ders |
Uyg. |
Lab |
AKTS |
||||
BES101 |
Beslenme İlkeleri ve Uygulaması-I |
5 |
3 |
0 |
3 |
6 |
|||
BES103 |
Temel Kimya ve Laboratuvar Uygulaması-I |
5 |
3 |
0 |
3 |
6 |
|||
BES105 |
Demografik Yapı ve Sağlık |
2 |
2 |
0 |
0 |
3 |
|||
INGL101 |
İngilizce-I |
2 |
2 |
0 |
0 |
2 |
|||
TURK101 |
Türk Dili-I |
2 |
2 |
0 |
0 |
2 |
|||
HIST101 |
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I |
2 |
2 |
0 |
0 |
2 |
|||
BES107 |
Temel Psikoloji |
2 |
2 |
0 |
0 |
3 |
|||
AE1XX1 |
Alan Seçmeli Ders |
2 |
2 |
0 |
0 |
3 |
|||
AE1XX2 |
Alan Seçmeli Ders |
2 |
2 |
0 |
0 |
3 |
|||
|
1.Yarıyıl Toplam Kredi |
24 |
20 |
0 |
6 |
30 |
|||
AE1XX1 |
Alan Seçmeli Dersler |
|
|
|
|
|
|||
BES109 |
Beslenme ve Diyetetikte Temel Kavramlar |
2 |
2 |
0 |
0 |
3 |
|||
BES111 |
Türk Mutfak Kültürü |
2 |
2 |
0 |
0 |
3 |
|||
BES113 |
İlkyardım |
2 |
2 |
0 |
0 |
3 |
|||
BES115 |
Temel Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kullanımı |
2 |
0 |
2 |
0 |
3 |
|||
2.YARIYIL BAHAR DÖNEMİ |
Kredi |
Ders |
Uyg. |
Lab |
AKTS |
||||
BES102 |
Beslenme İlkeleri ve Uygulaması-II |
5 |
3 |
0 |
3 |
6 |
|||
BES 104 |
Temel Kimya ve Laboratuvar Uygulaması-II |
5 |
3 |
0 |
3 |
6 |
|||
BES106 |
Tıbbi Biyoloji ve Genetik |
3 |
3 |
0 |
0 |
3 |
|||
BES112 |
İletişim Becerileri |
2 |
2 |
0 |
0 |
3 |
|||
TURK102 |
Türk Dili-II |
2 |
2 |
0 |
0 |
2 |
|||
HIST102 |
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II |
2 |
2 |
0 |
0 |
2 |
|||
INGL102 |
İngilizce-II |
2 |
2 |
0 |
0 |
2 |
|||
AE2XX1 |
Alan Seçmeli Ders |
2 |
2 |
0 |
0 |
3 |
|||
AE2XX2 |
Alan Seçmeli Ders |
2 |
2 |
0 |
0 |
3 |
|||
|
2.Yarıyıl Toplam Kredi |
25 |
21 |
0 |
6 |
30 |
|||
AE2XX |
Alan Seçmeli Dersler |
|
|
|
|
|
|||
BES 108 |
Dünya Mutfakları |
2 |
2 |
0 |
0 |
3 |
|||
BES110 |
Sağlıklı Besin Seçimi |
2 |
2 |
0 |
0 |
3 |
|||
BES116 |
Beslenme Antropolojisi |
2 |
2 |
0 |
0 |
3 |
|||
BES114 |
Dünyada Su ve Besin Kaynakları |
2 |
2 |
0 |
0 |
3 |
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ders Kodu |
Ders adı |
Ders içeriği |
BES101 |
Beslenme İlkeleri ve Uygulaması-I |
“Karbonhidratların, proteinlerin ve lipitlerin sağlıklı beslenmedeki önemi, kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu. Bireysel besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemleri. |
BES103 |
Temel Kimya ve Laboratuvar Uygulaması-I |
Maddenin özellikleri ve ölçümü, atomlar ve atom kuramı, kimyasal bileşikler, kimyasal tepkimeler, sulu çözelti tepkimelerine giriş, gazlar, atomun elektron yapısı, periyodik çizelge ve bazı atom özellikleri, kimyasal bağ, bağ teorileri. |
BES105 |
Demografik Yapı ve Sağlık |
Halk sağlığına giriş, halk sağlığı kavramı, hastalık ve sağlık, sağlık düzeyini belirleyen ölçütleri, epidemiyolojik araştırma yöntemleri, demografi-nüfus yapısı, sağlık yönetimi, ana sağlığı, aile planlaması, sağlık eğitimi, bağışıklama, çevre sağlığı, iş sağlığı |
HIST101 |
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi – I |
Öğrencilere Fransız Devrimi ve Sanayi Devrimi ile başlayan süreçte Türkiye’de yaşanan değişimler, gelişmeler ve önemli olaylar dünyadaki gelişmeler bağlamında aktarılır |
TURK 101 |
Türk Dili-I |
Temel dil bilgisi kuralları, Kelime çeşitleri, Zamanlar ve anlatım içinde zaman uygunluğu. Dünya dil grupları. Türkçenin dünya dil grupları arasındaki yeri. Sözlü ve yazılı anlatım şekilleri. İmla, noktalama ve yazım kuralları. Doğru cümle kurma, cümle çözümlemesi. |
INGL101 |
İngilizce-I |
“English File Elementary Student’s Book” kişinin temel dil becelerini kazanarak kendine daha güvenli ve daha etkili bir şekilde iletişim kurmasını sağlayarak iletişim becerilerini ve İngilizce bilgisini geliştirir. Kitaptaki on iki ünite temel İngilizce kelime, dilbilgisi, konuşma ve dinleme konularını kapsamaktadır. İngilizce’yi başlangıç seviyesinden alarak, resimler ve zengin alıştırmalarla dersi ilişkili ve motive edici kılar. Kitap, dış kaynaklı çalışma kağıtları ile desteklenmektedir. Öğrencilerin, derse ve sınıf içi tartışmalara katılarak temel İngilizce becerilerini geliştirmesi beklenmektedir. Bu dersin sonunda, öğrenciler aşağıda belirtilen öğrenim çıktılarını gerçekleştirmiş olacaklardır. |
BES107 |
Temel Psikoloji |
Psikoloji biliminin tarihsel gelişimi, psikolojide araştırma yöntemleri, duyum ve algı, bilinç, öğrenme, biliş, dil, yaşam boyu gelişim, güdülenme, stres, duygular, sosyal psikoloji, kişilik kuramları ve psikolojik bozukluklar, bilimsel psikolojinin kavram, yöntem ve teorileri |
Ders Kodu |
Ders adı |
Ders içeriği |
BES109 |
Beslenme ve Diyetetikte Temel Kavramlar |
Yeterli ve dengeli beslenme; Makro/Mikro besin öğeleri; Öğün, Besin, Besin grupları; Gereksinme kavramı, Biyoyararlılık kavramı; Enerji kavramı, Metabolizma kavramı, Beslenme durumu kavramı; şişmanlık-zayıflık kavramları, ideal vücut ağırlığı kavramı, diyet nedir? Besin zenginleştirme kavramı; Menü kavramı, Vejetaryenlik kavramı;Tuz ve şeker, Beslenme eğitimi danışmanlığı |
BES111 |
Türk Mutfak Kültürü |
Bu ders; Türk mutfak kültürü ve tarihi, Türk mutfağına özgü yiyecek-içecekler, hazırlama pişirme yöntemleri ve kullanılan araç-gereçler, sofra düzeni, Türk mutfağında geleneksel ve bölgesel/yöresel besin işleme ve saklama uygulamaları, İç Anadolu bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları, Doğu Anadolu bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları, Güneydoğu Anadolu bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları, Karadeniz Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları, Ege Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları, Akdeniz Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları, Marmara Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları, Sunumlar, Özel gün ve etkinliklerde Türk mutfak kültürü ve uygulamaları, Ramazanda Türk mutfağı, bireysel öneriler, Ramazanda Türk mutfağı, bireysel öneriler; konularını içermektedir. |
BES113 |
İlkyardım |
İnsan vücudu yapı ve işleyişi , Temel yaşam fonksiyonları, İlkyardımda temel kavramları ve bu kavramların uygulamadaki önemi, Olay yeri, olay yeri vaka türü değerlendirmesi, Acil müdahele öncesi vaka türüne göre alınması gereken tedbirler, Acil olgu değerlendirme, Temel Yaşam desteği, Temel yaşam desteği konusunda uygulanması gereken konular, Yaralanmalar, yara bakımı Yara bakımı esnasında öncelikle yapılması gereken müdahaleler., Kanamalar, Kanamalar konusunda öncelikle yapılması gereken müdahaleler. Kırık, çıkık, burkulma ve incinmeler ve ilk anda yapılması gereken müdahaleler, Isıya bağlı sorunlar, ısıya bağlı sorunlarda yapılması gereken ilk müdahaleler, Zehirlenmeler, Bilinç bozuklukları, Boğulmalar, yabancı cisimler ile ilgili problemlerde ilk yapılması gereken müdahaleler. Taşıma teknikleri, Sargı teknikleri, konularında yapılması gerekenler hakkında, İlkyardım çantası ile ilgili bilgi sahibi olurlar. Analizi ile ilgili bilgi ve beceri sahibi olmaları gerekir. |
BES115 |
Temel Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kullanımı |
Bu ders; Bilgisayar İşletim Sistemleri, Bilgisayar Tarihi, Donanım ve Çevre Birimleri, Numara Sistemi I ,Bilgisayar Ağları ve İnternet, Sosyal Paylaşım Sistemlerinin Kullanımı, Web Tasarım, E-Ticaret, MS Word 2010,MS Excel 2010,MS Excel 2010,MS PowerPoint 2010,MS OneNote - MS Publisher 2010, Veritabanları ve MS Access 2010 ; konularını içermektedir. |
Ders Kodu |
Ders adı |
Ders içeriği |
BES102 |
Beslenme İlkeleri ve Uygulaması-II |
Su ve mikro besin ögelerinin fonksiyonları, gereksinimleri, yetersiz veya aşırı alımdan kaynaklanan hastalık/bozukluklar; besin hazırlama ve pişirme yöntemleri ve besin grupları. Gıdaların yapısal özellikleri, hazırlama ve pişirme ile ilgili fonksiyonları, besin değeri ve kalitesini koruyacak, sağlıklı ve güvenli işleme yöntemleri hakkında temel bilgi sağlamak üzere dizayn edilmiş uygulama ağırlıklı bir derstir. Bu derste farklı besin gruplarından yiyecek ve içeceklerin yapısal ve fonksiyonel özellikleri anlatılır, bu özelliklerin mutfaktaki ve gıda endüstrisindeki hazırlama, pişirme, işleme yöntemleri |
BES104 |
Temel Kimya ve Laboratuvar Uygulaması-II |
Organik Bileşikler, Yapıları ve İzomerleri ile Organik Kimyasal Reaksiyonlar |
BES106 |
Tıbbi Biyoloji ve Genetik |
Canlılar sistemi, biyomoleküller, hücre yapı ve fonksiyonları, enerji metabolizması, genetik materyalin niteliği, DNA paketlenmesi ve kromozomun yapısı, RNA yapı, sentez ve fonksiyonu, genetik kod ve protein sentezi, kalıtımın temel prensipleri ve insanda tek gen hastalıklarında Mendel kalıtımı, hücre döngüsü ve hücre bölünmesi, mutasyon, beslenme ile ilgili genler ve biyoteknolojik ürünlerin önemi |
HIST102 |
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi – II |
HIST 102 dersini alan öğrenciden, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu temel ilkeleri ve Türk Devrimi çerçevesinde, bu düşünceyi akıl ve bilim, çağdaşlık normları içinde millî esaslara göre uyarlayarak ve uygunlaştırarak toplum, birey ve ülke seviyesinde çağdaş sorunların çözümü üzerine sınıflama, betimleme, açıklama, analiz yeteneğini kazanması hedeflenir. |
TURK102 |
Türk Dili-II |
Türk dilinin ses ve şekil bilgisi, Türkçenin tarihî gelişimi, sunum yapma ve etkili konuşma teknikleri, sözlü ve yazılı edebi türler, imlâ-noktalama işaretleri; sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları. |
INGL102 |
İngilizce-II |
Genel İngilizce öğretiminin seviyeleri temel alınarak işlenir. Dilbilgisi kuralları öğrencilerin günlük kullanımda en çok ihtiyaç duyacakları yapılar arasından seçilir ve öğretilir. Öğrenciler temel düzeydeki okuma parçalarından ve örnek cümlelerden dilbilgisi kurallarını farkında olmadan öğrenir. İletişime dayalı aktiviteler yardımıyla dilbilgisi kuralları pekiştirilir. Geçmiş zaman, gelecek zaman, bazı kalıplar (“must”, “can”, “too” ve “either”), sıfatlar, zarflar, düzenli ve düzensiz fiillerle geçmiş zaman, soru kalıpları, vücut kısımları, hastalıklar, duygularımız, ofis araçları kelime bilgisine sahip olmak amaçlanır. |
BES112 |
İletişim Becerileri |
Temel etik prensipler; diyetisyenin görev ve sorumlulukları ile alakalı ulusal ve uluslararası kanun ve kurallar; beslenme ve diyetetikte ekip çalışmasının önemi, farklı hasta gruplarında hastalarla kurulacak farklı iletişim yöntemlerinin deneyim ve kuralları hakkında bilginin verilmesi. |
Ders Kodu |
Ders adı |
Ders içeriği |
BES 108 |
Dünya Mutfakları |
Yemek ve kültür ilişkisi, Türk Mutfağı ve Dünya mutfaklarının özellikleri Türk Mutfağı ve Dünya mutfaklarında kullanılan besinler ve yemekler, pişirme teknikleri ve reçeteler |
BES110 |
Sağlıklı Besin Seçimi |
Besin seçiminin sağlık üzerine olan etkisi, besin seçimi üzerinde etkili olan mekanizmalar ve ekonomik, psikolojik, sosyal etmenler. Farklı gruplarda sağlıklı besin seçimi. Toplumun sağlıklı besin seçimleri yapabilmesi için geliştirilen modeller. |
BES114 |
Dünyada Su ve Besin Kaynakları |
Dünyada açlık, su ve besin kaynakları, Sürdürebilir besin ve su kaynakları tanımı, ekosistemler ve biyoçeşitlilik, Toprak kirliliği-tarım, Güvenilir tarım besin kaynakları, Genetik modifiye besinler, Su kirliliği güvenilir içme suyu, güvenilir su, Su kirliliği- balıkçılık, Hava kirliliği ve güvenilir su ve besin kaynakları, Hayvancılık ve güvenilir besin ve su kaynakları, Mevsim değişiklikleri, su ve besin kaynaklarına etkisi, Güvenilir besin ve su kaynakları sağlama, Dünyada ve ülkemizde geliştirilen plan ve politikalar. |
BES116 |
BES116 Beslenme Antropolojisi |
Beslenmeyi etkileyen antropolojik etmenler, İnsan diyetinin orijini ve temel özellikleri, Tarihsel süreçte beslenme alışkanlıklarında oluşan değişiklikler |