Müfredata Git

ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

EBELİK BÖLÜMÜ DERS BİLGİ PAKETİ

 

1.Programın Dili 

Türkçe.

2.Programın Süresi (Yıl)

4 (dört) yıl.

3.Programın Azami Süresi (Yıl)

Öğrenciler, kaydolduğu programa ilişkin derslerin verildiği yarıyıldan başlamak üzere, her yarıyıl için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın azami 7 (yedi) yıl içinde programı tamamlamak zorundadır.

4.Bölüm Başkanı

Dr. Öğr. Üyesi Özlem ŞAHAN

5. Bölüm Başkan Yardımcısı

Dr. Öğr. Üyesi Seda SERHATLIOĞLU

6. Tarihçe

Antalya Bilim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü 2021-2022 Akademik döneminde ilk öğrencilerini kabul etmiştir.

7.Kazanılan Derece

Ebelik lisans diploması.

8.Kabul ve Kayıt Koşulları

Programa öğrenci kabulü, her yıl için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucu elde edilen (SAY) puan türüne göre yapılmaktadır. Bölüme kabul edilecek öğrencilerin yükseköğretim programının koşul ve açıklamalar kılavuzunda yer alan 38. maddeye uymaları gerekmektedir. Bu madde aşağıda yer almaktadır:

1.Bu programa kayıt olacak öğrenciler, hastane/saha ve okul laboratuvar uygulamalarında bölüm yönetimince belirlenmiş olan üniformayı giymek zorundadırlar (Madde 38).

9. Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Üniversiteye kesin kayıt yaptırabilmek için, ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi yerleştirme sınavları sonucunda bölümün gereği olan notu elde etmiş veya yatay geçiş başvurusu kabul edilmiş olmak gerekir. Uluslararası öğrencilerin kabulü ve kayıtları için ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde YÖK ve Senato tarafından belirlenen esaslar uygulanır.

Yurt içi ve yurt dışı yükseköğretim kurumlarından üniversitenin aynı düzeydeki eşdeğer diploma programlarına veya üniversitenin aynı düzeydeki diploma programları arasında yapılacak yatay geçiş işlemleri ve çift ana dal-yan dal programları ile ilgili hususlar 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri ile Senato tarafından belirlenen usul ve esaslara göre yapılır.

Meslek yüksekokulları mezunlarının lisans programına dikey geçiş işlemleri, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümleri ile Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

10.Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Üniversitemizde sınavlar, ara sınav, final sınavı, mazeret sınavı, muafiyet sınavı, ek sınav ve tek ders sınavından oluşur. Sınavlar fakültemiz tarafından hazırlanan ve ilan edilen programa göre yapılır. Sınavlara girmek için öğrenci kimlik kartlarının ibrazı zorunludur. Üniversitemizde bütünleme sınavı uygulaması bulunmayıp, yaz okulu programı mevcuttur.

Ara sınav, fakültemiz lisans programı müfredatında bulunan bir dersin verildiği yarıyıl içinde yapılan sınavdır. Her dersin bir yarıyılda en az bir ara sınavı yapılır veya ders içerisinde yapılan ödev, proje ve benzeri çalışmalar, dersin öğretim üyesi takdirinde, bir ara sınav yerine kullanılabilir. Final sınavı ise, dersin okutulduğu yarıyıl sonunda akademik takvimde belirtilen tarihler içinde yapılan sınavdır. Final sınavlarına katılabilmek için derslere %70 devam mecburiyetinin tamamlanması gerekmektedir. Öğrencilerin dersten başarılı sayılmaları için belirlenen not aralıkları aşağıdaki şekildedir:

 

Letter Grade

A+

A

A-

B+

B

B-

C+

C

C-

D+

D

F

Value

4.00

4.00

3.70

3.30

3.00

2.70

2.40

2.20

2.00

1.70

1.50

0.00

Total Points

-

95-100

85-94

80-84

75-79

65-74

60-64

55-59

50-54

45-49

40-44

0-39

 

 

Öğrencilerimizin akademik yeterliği her yarıyıl sonunda not ortalamaları hesaplanarak belirlenir. İkinci yarıyılın sonundan itibaren genel not ortalaması 2,00 ve üzeri olan öğrencilerin durumu başarılı; 1,99 ve altındaki öğrencilerin durumu ise akademik olarak yetersiz kabul edilir. Program müfredatında bulunan bir dersten başarısız olan öğrenciler bu dersin verildiği ilk yarıyılda dersi tekrar almak zorundadır. Başarısız olunan dersler tamamlanmadan geri kalan tüm mezuniyet koşulları gerçekleşmiş olsa da öğrenci mezuniyete hak kazanamaz.

11.Mezuniyet Koşulları

(2 Şubat 2008 tarih ve 26775 sayılı Doktorluk, Hemşirelik, Ebelik, Diş Hekimliği, Veterinerlik, Eczacılık Ve Mimarlık Eğitim Programlarının Asgari Eğitim Koşullarının Belirlenmesine Dair Yönetmelik) Yönetmelikte de yer verildiği gibi ülkemizde ebelik lisans mezunu olabilmek için zorunlu mezuniyet kriterleri (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2008/02/20080202-9.htm) bulunmaktadır. Her öğrenci mezun olmadan önce bu kriterleri yerine getirdiğini gösteren evrakları teslim etmelidir (100 doğum öncesi muayene ve izlem, 40 normal doğum yaptırma, 1-2 makat gelişte doğuma yardım, 40 riskli gebelik takibi, 100 normal doğum sonrası izlem ve yeni doğan takibi, 50 riskli yeni doğan takibi). Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin 40’ıncı maddesi uyarınca, Fakültemiz müfredatında yer alan tüm dersleri başarı ile tamamlayan, genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olan ve en az 240 AKTS tamamlayan öğrenciler bölümden mezun olmaya hak kazanırlar.

12.Çift Ana Dal

Ebelik bölümü mezuniyet kriterleri nedeniyle çift ana dal uygulanmamaktadır.

13.Yan Dal

Bölümde yan dal çalışmaları devam etmektedir.

14.Mezun İstihdam Olanakları

Kamu ve özel yataklı tedavi kurumlarının ebelik mesleği ile ilgili tüm birimlerinde yönetici veya klinisyen olarak ve temel sağlık hizmetlerinin (aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezi, sağlık evi vb) yürütüldüğü kurumlarda görev yapaikleri bildgibi üniversitelerde akademisyen olarak da çalışabilirler. Ayrıca T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Kabinlerinin Açılışı ve İşleyişi Hk.Genelge’sinde mesleklerini serbest olarak icra etme hak ve yetkisi verilmiştir.

15. Üst Derece Programlara Geçiş

Lisans programını başarıyla tamamlayan adaylar, gerekli yeterlilikleri sağladıkları takdirde, buna yönelik programlara katılmak için her enstitünün belirlediği genel not ortalaması, yabancı dil seviyesi, ALES ve diğer sınav yeterliliklerini tamamladıkları takdirde lisansüstü eğitime devam edebilirler.

16. Program Yeterlilikleri (Çıktıları)

  1. Ebelik alanında kuramsal, kanıta dayalı ve uygulamalı bilgileri kullanarak, bütüncül ve sistematik bir yaklaşımla gebeliğin oluşumundan doğuma kadar geçen dönemde normal/riskli gebe ve ailesinin gereksinimi olan nitelikli bakımı verir. 
  2. Temel sağlık hizmetleri kapsamında, bağışıklama ve 0-6 yaş çocuk bakım ve izlemi, bulaşıcı hastalık kontrol programlarını yürütür.
  3. Kadın, aile ve topluma gerekli ebelik bakımını verir, verdiği bakımın etkisini değerlendirir ve kaydeder.
  4. Kadın, aile ve toplumun sağlığını ilgilendiren konularda sağlık eğitim gereksinimlerini belirler, bu doğrultuda eğitim ve danışmanlık yapar. 
  5. Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yetisine sahip olarak fikirlerini ifade ederek iletişim kurar.  
  6. Ebelik eğitimi, uygulamaları, araştırmaları ve yönetiminde ulusal ve uluslararası düzeyde ebelik alanında kanun ve yasaları bilir, ilgili mevzuata, insan hakları ve onuruna, mesleki değerlere ve etik ilkelere uygun davranır.
  7. Disiplin içi ve disiplinler arası ekip üyeleri ile iş birliği içinde çalışır.
  8. Bireysel ve mesleki gelişime katkı sağlayacak her türlü araştırma, proje ve etkinliklerde yer alarak ebeliğe özgü bilimsel bilgi üretme sorumluluğunu yerine getirir.
  9. Kişisel ve mesleki gelişiminde yaşam boyu eğitimin gerekliliği bilincinde alanına özgü bilimsel ve güncel bilgiye ulaşır, bilginin doğruluğunu, geçerliğini ve güvenirliğini değerlendirir. 
  10. Bilimsel bilgiye ulaşabilecek ve etkili iletişim kurabilecek düzeyde en az bir yabancı dili kullanır.

 

16. Program Yeterlilikleri - TYÇÇ Matrisi

Temel Alan

Program Yeterlilikleri

Ulusal Yeterlilik

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Bilgi

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Bilgi

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beceriler

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Beceriler

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yetkinlikler

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Yetkinlikler

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Öğrenme Yetkinliği

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1


 Öğrenme Yetkinliği

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


İletişim ve Sosyal Yetkinlik

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1


İletişim ve Sosyal Yetkinlik

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alana Özgü Yetkinlik

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Alana Özgü Yetkinlik

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Form No: ÜY-FR-1102 Yayın Tarihi:07.10.2024 Değ. No: 0 Değ. Tarihi: -

17. Alan-Program Yeterlilik İlişkileri

Bulunmamaktadır.

18.Ders Program Yeterlilikleri İlişkisi

1. Sınıf Güz Dönemi

 

Dersler

Program Yeterlilikleri

 
   

Dersin Kodu

Dersin Adı

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

   

EBE 101

Ebelik Esasları I

                       

EBE 103

Ebelik Felsefesi ve Temel Kavramlar

                       

EBE 105

Anatomi I

                       

EBE 107

Fizyoloji I

                       

EBE 109

Mikrobiyoloji ve Parazitoloji

                       

İNGL 101

İngilizce I

                       

TURK 101

Türk Dili I

                       

EBE 111

İş Sağlığı ve Güvenliği

                       

HIST 101

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

                       

1. Sınıf Bahar Dönemi

   

Dersler

Program Yeterlilikleri

   
   

Dersin Kodu

Dersin Adı

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

   

EBE 102

Ebelik Esasları II

                       

EBE 104

Ebelik Esasları Uygulaması

                       

EBE 106

Anatomi II

                       

EBE 108

Fizyoloji II

                       

EBE 110

Kişilerarası İlişkiler

                       

EBE 112

Histoloji ve Embriyoloji

                       

İNGL 102

İngilizce II

                       

HIST 102

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II

                       

TURK 102

Türk Dili II

                       

2. Sınıf Güz Dönemi

   

Dersler

Program Yeterlilikleri

   
   

Dersin Kodu

Dersin Adı

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

   

EBE 201

Normal Gebelik

                       

EBE 203

Dahili ve Cerrahi Hastalıklar

                       

EBE 205

Patoloji

                       

EBE 207

Beslenme İlkeleri

                       

EBE 209

Farmakoloji

                       

EBE 211

Biyokimya

                       

2. Sınıf Bahar Dönemi

   

Dersler

Program Yeterlilikleri

   
   

Dersin Kodu

Dersin Adı

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

   

EBE 202

Riskli Gebelikler

                       

EBE 204

Aile Planlaması

                       

EBE 206

Kadın Ruh Sağlığı

                       

EBE 208

Epidemiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar

                       

EBE 212

Ebelikte Klinik Uygulamalar I

                       

3. Sınıf Güz Dönemi

   

Dersler

Program Yeterlilikleri

   
   

Dersin Kodu

Dersin Adı

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

   

EBE 301

Normal Doğum ve Doğum Sonu Dönem

                       

EBE 303

Yenidoğan Sağlığı ve Hastalıkları

                       

EBE 305

Ebelikte Mesleki Değerler ve Etik

                       

EHP 201

Sağlık Profesyonelleri İçin İngilizce I

                       

3. Sınıf Bahar Dönemi

   

Dersler

Program Yeterlilikleri

   
   

Dersin Kodu

Dersin Adı

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

   

EBE 302

Riskli Doğum ve Doğum Sonrası Dönem

                       

EBE 304

Kadın Sağlığı ve Hastalıkları

                       

KPL 101

Kariyer Planlama

                       

EBE 306

Ebelikte Klinik Uygulamalar II

                       

EHP 202

Sağlık Profesyonelleri İçin İngilizce II

                       

4. Sınıf Güz Dönemi

   

Dersler

Program Yeterlilikleri

   
   

Dersin Kodu

Dersin Adı

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

   

EBE 401

Ebelik ve Toplum Sağlığı Hizmetleri

                       

EBE 403

Klinik Saha Uygulamaları I

                       

4. Sınıf Bahar Dönemi

   

Dersler

Program Yeterlilikleri

   
   

Dersin Kodu

Dersin Adı

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

   

EBE 402

Ebelikte Yönetim ve Liderlik

                       

EBE 404

Klinik Saha Uygulamaları II

                       

Alan İçi Seçmeli Dersler

   

Dersler

Program Yeterlilikleri

   
   

Dersin Kodu

Dersin Adı

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

   

EBE 113

Toplumsal Sorumluluk

                       

EBE 115

Bakım Teknolojisi

                       

EBE 114

Bilimsel Okuryazarlık

                       

EBE 116

Girişimcilik

                       

EBE 100

Tıbbi Terminoloji

                       

EBE 213

Psikoloji

                       

EBE 215

Prekonsepsiyonel Danışmanlık

                       

EBE 214

Acil Bakım ve İlk Yardım

                       

EBE 216

Doğum Ağrısı ve Yönetimi

                       

EBE 218

Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı

                       

EBE 222

Transkültürel Ebelik

                       

EBE 307

Araştırma Yöntemleri

                       

EBE 309

Doğuma Hazırlık Eğitimi

                       

EBE 311

Anne Sütü ve Emzirme Danışmanlığı

                       

EBE 313

Sağlık Sosyolojisi

                       

EBE 308

Biyoistatistik

                       

EBE 312

Ebelikte Kanıt Temelli Uygulamalar

                       

EBE 314

Proje Geliştirme ve İzleme

                       

EBE 316

Hasta ve Çalışan Güvenliği

                       

EBE 405

Ebelikte Sağlık Eğitimi

                       

EBE 407

İnfertilite ve Ebelik

                       

EBE 409

Etkili Sunum Teknikleri

                       

EBE 411

Gebelik ve Doğum Farmakolojisi

                       

EBE 413

Ebelikte Fetal Monitörizasyon

                       

EBE 406

Ebelikte Tamamlayıcı Tedaviler

                       

EBE 408

Güvenli Annelik

                       

EBE 412

Ebelikte Adli Konular

                       

EBE 414

Kadın Statüsü ve Sorunları

                       

EBE 416

Yenidoğan Bakımında Aile Eğitimi

                       

EBE 400

Türk İşaret Dili

                       

Alan Dışı Seçmeli Dersler

   

Dersler

Program Yeterlilikleri

   
   

Dersin Kodu

Dersin Adı

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

   
                           
                           
                           
                           

Form No: ÜY-FR-1104 Yayın Tarihi:18.10.2024 Değ. No: 0 Değ. Tarihi: -

   

 

19.Müfredat

ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ
SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
EBELİK
BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI

1.YIL

1  Güz Dönemi

       

Teorik

Uygulama

Kredi

AKTS

Ön / Yan Koşul

EBE 101

Ebelik Esasları I

     

4

2

5

6

 

EBE 103

Ebelik Felsefesi  ve Temel Kavramlar

     

2

0

2

3

 

EBE 105

Anatomi I

     

2

1

3

4

 

EBE 107

Fizyoloji I

     

2

0

2

3

 

EBE 109

Mikrobiyoloji ve Parazitoloji

     

2

1

3

3

 

İNGL 101

İngilizce I

     

2

0

2

2

 

TURK 101

Türk Dili I

     

2

0

2

2

 

EBE 111

İş Sağlığı ve Güvenliği

     

2

0

2

2

 

HIST 101

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

     

2

0

2

2

 

EBE 1XX

Alan Seçmeli Ders

     

2

0

2

3

 
       

TOPLAM

22

4

25

30

 
                   

2  Bahar Dönemi

       

Teorik

Uygulama

Kredi

AKTS

Ön / Yan Koşul

EBE 102

Ebelik Esasları II

     

4

4

6

7

EBE 101 Ön Koşul

EBE 104

Ebelik Esasları Uygulaması

     

0

4

2

4

EBE 101 Ön Koşul

EBE 106

Anatomi II

     

2

1

3

3

 

EBE 108

Fizyoloji II

     

2

0

2

3

 

EBE 110

Kişilerarası İlişkiler

     

2

0

2

2

 

EBE 112

Histoloji ve Embriyoloji

     

2

0

2

2

 

İNGL 102

İngilizce II

     

2

0

2

2

 

HIST 102

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II

     

2

0

2

2

 

TURK 102

Türk Dili II

     

2

0

2

2

 

EBE 1XX

Alan Seçmeli Ders

     

2

0

2

3

 
       

TOPLAM

20

9

25

30

 
                   

DERSLER

   

DERS SAYISI

 

KREDİ

 

AKTS

   

TEMEL DERSLER

   

12

 

34

 

42

   

GENEL DERSLER

   

6

 

12

 

12

   

ALAN SEÇMELİ DERSLER

   

2

 

4

 

6

   

ALAN DIŞI SEÇMELİ DERSLER

   

0

 

0

 

0

   

1.YIL TOPLAM

   

20

 

50

 

60

   
                   

2.YIL

                 

3  Güz Dönemi

       

Teorik

Uygulama

Kredi

AKTS

Ön / Yan Koşul

EBE 201

Normal Gebelik

     

5

10

10

10

EBE 102, EBE 104 - Ön Koşul

EBE 203

Dahili ve Cerrahi Hastalıklar

     

3

0

3

3

 

EBE 205

Patoloji

     

2

0

2

3

 

EBE 207

Beslenme İlkeleri

     

2

0

2

2

 

EBE 209

Farmakoloji

     

2

0

2

3

 

EBE 211

Biyokimya

     

2

0

2

3

 

EBE 2XX

Alan Seçmeli Ders

     

2

0

2

3

 

SBF XXX

Fakülte Seçmeli Ders

     

2

0

2

3

 
                   
       

TOPLAM

20

10

25

30

 
                   

4  Bahar Dönemi

       

Teorik

Uygulama

Kredi

AKTS

Ön / Yan Koşul

EBE 202

Riskli Gebelikler

5

10

10

10

EBE 201 - Kodlu dersin devam koşulunun sağlanması

EBE 204

Aile Planlaması

     

2

4

4

4

 

EBE 206

Kadın Ruh Sağlığı

2

0

2

3

 

EBE 208

Epidemiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar

2

0

2

2

 

EBE 212

Ebelikte Klinik Uygulamalar I

1

8

5

5

EBE 201, EBE 202 - Kodlu derslerin devam koşulunun sağlanması

EBE 2XX

Alan Seçmeli Ders

2

0

2

3

 

EBE 2XX

Alan Seçmeli Ders

     

2

0

2

3

 
       

TOPLAM

16

22

27

30

 
                   

DERSLER

   

DERS SAYISI

 

KREDİ

 

AKTS

   

TEMEL DERSLER

   

11

 

44

 

48

   

GENEL DERSLER

   

0

 

0

 

0

   

ALAN SEÇMELİ DERSLER

   

3

 

6

 

9

   

FAKÜLTE SEÇMELİ DERSLER

   

1

 

2

 

3

   

2.YIL TOPLAM

   

15

 

52

 

60

   
                   

3.YIL

                 

5  Güz Dönemi

       

Teorik

Uygulama

Kredi

AKTS

Ön / Yan Koşul

EBE 301

Normal Doğum ve Doğum Sonu Dönem

     

5

10

10

10

EBE 202 - Kodlu dersin devam koşulunun sağlanması

EBE 303

Yenidoğan Sağlığı ve Hastalıkları

     

3

4

5

5

 

EBE 305

Ebelikte Mesleki Değerler ve Etik

     

2

0

2

3

 

EHP 201

Sağlık Profesyonelleri İçin İngilizce I

     

3

0

2

3

 

EBE 3XX

Alan Seçmeli Ders

     

2

0

2

3

 

EBE 3XX

Alan Seçmeli Ders

     

2

0

2

3

 

USD 100

Alan Dışı Seçmeli Ders

     

2

0

2

3

 
                   
       

TOPLAM

19

14

25

30

 
                   

6  Bahar Dönemi

       

Teorik

Uygulama

Kredi

AKTS

Ön / Yan Koşul

EBE 302

Riskli Doğum ve Doğum Sonrası Dönem

5

10

10

10

EBE 301 - Kodlu dersin devam koşulunun sağlanması

EBE 304

Kadın Sağlığı ve Hastalıkları

     

3

0

3

4

 

KPL 101

Kariyer Planlama

     

1

0

1

2

 

EBE 306

Ebelikte Klinik Uygulamalar II

     

1

8

5

5

EBE 301, EBE 302 - Kodlu derslerin devam koşulunun sağlanması

EHP 202

Sağlık Profesyonelleri İçin İngilizce II

     

3

0

2

3

 

EBE 3XX

Alan Seçmeli Ders

     

2

0

2

3

 

EBE 3XX

Alan Seçmeli Ders

     

2

0

2

3

 
                   
       

TOPLAM

17

18

25

30

 
                   

DERSLER

   

DERS SAYISI

 

KREDİ

 

AKTS

   

TEMEL DERSLER

   

6

 

35

 

36

   

GENEL DERSLER

   

3

 

5

 

9

   

ALAN SEÇMELİ DERSLER

   

4

 

8

 

12

   

ALAN DIŞI SEÇMELİ DERSLER

   

1

 

2

 

3

   

3.YIL TOPLAM

   

14

 

50

 

60

   
                   

4.YIL

                 

7  Güz Dönemi

       

Teorik

Uygulama

Kredi

AKTS

Ön / Yan Koşul

EBE 401

Ebelik ve Toplum Sağlığı Hizmetleri

     

2

0

2

3

 

EBE 403

Klinik Saha Uygulamaları I

     

1

24

13

18

EBE 212, EBE 306 Ön

EBE 4XX

Alan Seçmeli Ders

     

2

0

2

3

 

EBE 4XX

Alan Seçmeli Ders

     

2

0

2

3

 

EBE 4XX

Alan Seçmeli Ders

     

2

0

2

3

 
       

TOPLAM

9

24

21

30

 
                   

8  Bahar Dönemi

       

Teorik

Uygulama

Kredi

AKTS

Ön / Yan Koşul

EBE 402

Ebelikte Yönetim ve Liderlik

     

2

0

2

3

 

EBE 404

Klinik Saha Uygulamaları II

     

1

24

13

18

EBE 403 Ön

EBE 4XX

Alan Seçmeli Ders

     

2

0

2

3

 

EBE 4XX

Alan Seçmeli Ders

     

2

0

2

3

 

EBE 4XX

Alan Seçmeli Ders

     

2

0

2

3

 
       

TOPLAM

9

24

21

30

 
                   

DERSLER

   

DERS SAYISI

 

KREDİ

 

AKTS

   

TEMEL DERSLER

   

4

 

30

 

42

   

GENEL DERSLER

   

0

 

0

 

0

   

ALAN SEÇMELİ DERSLER

   

6

 

12

 

18

   

ALAN DIŞI SEÇMELİ DERSLER

   

0

 

0

 

0

   

4.YIL TOPLAM

   

10

 

42

 

60

   
                   

ALAN SEÇMELİ DERSLER

       

Teorik

Uygulama

Kredi

AKTS

 
 

GRUP-1 ( )

               

EBE 113

Toplumsal Sorumluluk

     

2

0

2

3

 

EBE 115

Bakım Teknolojisi

     

2

0

2

3

 

EBE 114

Bilimsel Okuryazarlık

     

2

0

2

3

 

EBE 116

Girişimcilik 

     

2

0

2

3

 

EBE 100

Tıbbi Terminoloji

     

2

0

2

3

 

EBE 213

Psikoloji

     

2

0

2

3

 

EBE 215

Prekonsepsiyonel Danışmanlık

     

2

0

2

3

 

EBE 214

Acil Bakım ve İlk Yardım

     

2

0

2

3

 

EBE 216

Doğum Ağrısı ve Yönetimi

     

2

0

2

3

 

EBE 218

Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı

     

2

0

2

3

 

EBE 222

Transkültürel Ebelik

     

2

0

2

3

 

EBE 307

Araştırma Yöntemleri

     

2

0

2

3

 

EBE 309

Doğuma Hazırlık Eğitimi

     

2

0

2

3

 

EBE 311

Anne Sütü ve Emzirme Danışmanlığı

     

2

0

2

3

 

EBE 313

Sağlık Sosyolojisi

     

2

0

2

3

 

EBE 308

Biyoistatistik

     

2

0

2

3

 

EBE 312

Ebelikte Kanıt Temelli Uygulamalar

     

2

0

2

3

 

EBE 314

Proje Geliştirme ve İzleme

     

2

0

2

3

 

EBE 316

Hasta ve Çalışan Güvenliği

     

2

0

2

3

 

EBE 405

Ebelikte Sağlık Eğitimi

     

2

0

2

3

 

EBE 407

İnfertilite ve Ebelik

     

2

0

2

3

 

EBE 409

Etkili Sunum Teknikleri

     

2

0

2

3

 

EBE 411

Gebelik ve Doğum Farmakolojisi

     

2

0

2

3

 

EBE 413

Ebelikte Fetal Monitörizasyon

     

2

0

2

3

 

EBE 406

Ebelikte Tamamlayıcı Tedaviler

     

2

0

2

3

 

EBE 408

Güvenli Annelik

     

2

0

2

3

 

EBE 412

Ebelikte Adli Konular

     

2

0

2

3

 

EBE 414

Kadın Statüsü ve Sorunları

     

2

0

2

3

 

EBE 416

Yenidoğan Bakımında Aile Eğitimi

     

2

0

2

3

 

EBE 400

Türk İşaret Dili

     

2

0

2

3

 

FAKÜLTE SEÇMELİ DERS

       

Teorik

Uygulama

Kredi

AKTS

 

SBF101

Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivite

     

2

0

2

3

 

SBF110

Sosyal Sorumluluk Projeleri

     

2

0

2

3

 
                   
                   
                   
                   

ALINAN DERS SAYISI VE KREDİ TOPLAMI

DERS SAYISI

KREDİ

AKTS

 

59

194

240

                   
                   
                   

ALINAN ZORUNLU DERS

Toplam AKTS

Yüzdesi

   

189

79%

   
   

ALINAN ALAN İÇİ VE ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS

Toplam AKTS

Yüzdesi

   

51

21%

   
   

 

AÇIKLAMALAR

  1. EBE102: Bu dersin alınabilmesi için EBE101 dersinin başarı ile geçilmesi gerekmektedir.
  2. EBE104: Bu dersin alınabilmesi için EBE101 dersinin başarı ile geçilmesi gerekmektedir
  3. EBE201: Bu dersin alınabilmesi için EBE102 ve EBE104 derslerinin başarı ile geçilmesi gerekmektedir. 
  4. EBE202: Bu dersin alınabilmesi için EBE201 dersinin devam ön koşulu bulunmaktadır. 
  5. EBE212: Bu dersin alınabilmesi için EBE201 ve EBE202 derslerinin devam ön koşulu bulunmaktadır. 
  6. EBE301: Bu dersin alınabilmesi için EBE201 ve EBE202 derslerinin devam ön koşulu bulunmaktadır. 
  7. EBE302: Bu dersin alınabilmesi için EBE301 dersinin devam ön koşulu bulunmaktadır. 
  8. EBE306: Bu dersin alınabilmesi için EBE301 ve EBE302 derslerinin devam ön koşulu bulunmaktadır. 
  9. EBE403: Bu dersin alınabilmesi için EBE212 ve EBE306 derslerinin başarı ile geçilmesi gerekmektedir.
  10. EBE404: Bu dersin alınabilmesi için EBE403 dersinin başarı ile geçilmesi gerekmektedir.

 

DERS İÇERİKLERİ

1.yıl- (I.Yarıyıl) Güz Dönemi

Zorunlu Dersler

EBE101 Ebelik Esasları (5-4-0-2) (AKTS:6)

Bu ders bir sağlık disiplini olarak ebelik, ebenin rol ve sorumlulukları, sağlık bakım sistemi, ebelikte temel kavramlar, insan, temel insan gereksinimleri, çevre, yaşam süreci, sağlık, hastalık, holistik ve hümanistik yaklaşım, birey ve hastane ortamı, hastanın hastaneye kabulü ve taburculuk, laboratuvar uygulaması, enfeksiyon kontrolünde ebelik bakımı, hareket gereksinimi, yaşam bulguları, parenteral ilaç uygulamaları, ağrı ve acıyla baş etme, kayıp ve ölüm süreci, özel gereksinimli bireylerde ebelik bakımı ve uyku ve dinlenme konularını içermektedir.

EBE103 Ebelik Felsefesi ve Temel Kavramlar (2-2-0-0) (AKTS:3)

Bu ders Dünya’da ve Türkiye’de ebelik tarihi, ebelik ve ebelik mesleğinin felsefesi, profesyonelleşme sürecinde ebelik mesleği, sağlık ekibi ve ebenin rolleri, ebelik mesleğine ilişkin yasa, yönetmelik, yönerge ve talimatlar, dünyadaki ebelik eğitiminin tartışılması, ülkemizdeki ebelik eğitiminin tartışılması, ebelikle ilgili temel kavramlar: insan, kadın, sağlık, hastalık ve doğum, bilim, sanat, felsefe, ebelik kavramları, aile ve ebeveynlik kavramı, rol ve adaptasyon, destek sistemleri, benlik kavramı ve beden imajı, anksiyete, korku, mahremiyet ve kayıp, yas, ölüm kavramları konularını içermektedir.

EBE105 Anatomi (3-2-0-1) (AKTS:4)

Bu ders hareket sistemi ve terminoloji, kemik genel bilgi-eklem genel bilgi, kas-dolaşım genel bilgi, sinir sistemi genel bilgi, üst ekstremite kemik-eklem, alt ekstremite kemik-eklem-kas-arter ve ven-sinir, baş, boyun ve gövde kemik, eklem-kas-arter ve ven-sinir konularını içermektedir.

EBE107 Fizyoloji (2-2-0-0) (AKTS:3)

Bu ders; fizyolojiye giriş, hücre fizyolojisi, kan hücreleri ve işlevleri, kas sistemi fizyolojisi, dolaşım sistemi fizyolojisi, immün ve solunum sistemi fizyolojisi, sindirim sistemi fizyolojisi, boşaltım sistemi fizyolojisi, endokrin sistem fizyolojisi, santral sinir sistemi fizyolojisi periferik sinir sistemi ve refleks, duyu sistemi fizyolojisi konularını içermektedir.

EBE109 Mikrobiyoloji ve Parazitoloji (3-2-0-1) AKTS:3)

Bu ders mikrobiyolojiye giriş ve kısa tarihçe mikroorganizmaların sınıflandırılması, bakterilerin hücre yapısı, metabolizması, genetiği bakterilerin üremesi ve üretilmesi, virusların yapısal özellikleri, sınıflandırılması, üreme ve üretilmesi, hastalık etkeni olan gram pozitif ve gram negatif bakteriler, mikoplazmalar, mikobakteriler, spiroketler, anaerob bakteriler, antibakteriyel ajanlar, etki mekanizmaları ve antimikrobiyal direnç mekanizmaları, tıbbi mikoloijiye giriş, mantarların yapısal özellikleri ve sınıflandırılması, tıbbi parazitolojiye giriş, protozoa ve helmintlerin yapısal özellikleri ve sınıflandırılması, mikrobiyolojik örnek alma, saklama ve taşıma dezenfeksiyon ve sterilizasyon, immünolojiye giriş, doğal immün sistemin hücreleri, doğal immün sistemin işlevleri ve lenfoid dokular, edinsel immün sistemin hücreleri ve edinsel immün sistemin işlevleri, antijen ve özellikleri immünolojik sağaltım ve aşılama aşırı duyarlılık reaksiyonları konularını içermektedir.

Alan Seçmeli Dersler

TURK101 Türk Dili- I (2-2-0-0) (AKTS:2)

Bu ders; noktalama işaretleri ve yazım kuralları, dilin doğuşu ve dilin önemi, dünyadaki diller: dil aileleri, yapı ve köken bakımından dünya dilleri, türk dilinin tarihi dönemleri: eski türkçe ve orta türkçe dönemleri, türk dilinin tarihi dönemleri: yeni türkçe; kuzey kıpçak türkçesi, doğu türkçesi ve batı türkçesi dönemleri, çağdaş türk lehçeleri, dil bilgisi ve bölümleri: türkçenin sesleri ve sınıflandırılması, ses değişmeleri, ses olayları, türkçeye sözcük kazandırma yolları ve tarihçesi: yapısı bakımından kelimeler, kökler ve ekler, yapım ekleri: fiilden fiil, fiilden isim, isimden isim, isimden fiil, çekim ekleri: hal ekleri, anlam bakımından kelimeler, fiilimsiler, sıfatlar, zamirler konularını içermektedir.

HIST101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-I (2-2-0-0) (AKTS:2)

Bu ders; Temel Kavramla Osmanlıda Yenileşme Hareketleri, Avrupa’daki Gelişmeler, Osmanlı Siyasal Hayatında Meşruiyet ve Muhalefet, II. Meşrutiyet Dönemi, I.Dünya Savaşı, I. Dünya, Savaşı, Osmanlı’nın Paylaşılması, Mondros Mütarekesi ve Paris Barış Antlaşması, Milli Mücadele Hazırlık Dönemi, Kongreler, Sivas Kongresi, Son Osmanlı Mebuslar Meclisi, TBMM Dönemi, Cepheler, Mudanya Mütarekesi ve Lozan Konferansı konularını içermektedir.

İNGL101 Yabancı Dil- I (2-2-0-0) (AKTS:2)

Bu ders; oryantasyon, ingilizce kendini tanıtma, meslekleri tanıma, olmak (to be) fiili, sayıları tanıma, İngilizce telefon numarası ve yaş sorma, cins isimlerde çoğul eki, özne durumundaki çoğul zamirler, there is/ there are (var) kalıbı, ingilizce zamanı (saat, gün, ay, mevsim) sorma, zaman edatları, şimdiki zaman, genel tekrar, ülkeler ve milliyetler, have got/ has got kalıbı, ingilizce kıyafet isimleri, yer edatları, iyelik sıfatları ve hava durumu, ‘ve, fakat, ama’ bağlaçları, ‘this, that, these, those’ kalıpları, isimlerde tanımlık durumu, çoğul öznelerle geniş zaman, tekil öznelerle geniş zaman, sıklık zarfları, geniş zaman ve şimdiki zaman ayrımı konularını içermektedir.

EBE111 İş Sağlığı ve Güvenliği (2-2-0-0) (AKTS:2)

Bu ders iş sağlığı ve güvenliğinin tarihsel gelişimi, iş sağlığı ve güvenliğinin genel olarak önemi, iş kazası ve meslek hastalıklarının işçiler açısından maliyetleri, iş kazası ve meslek hastalıklarının işverenler ve ülke ekonomisi açısından maliyetleri, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının nedenleri, iş kazalarına ve işçi sağlığı sorunlarına karşı alınabilecek önlemler, ülkemizde iş sağlığı ve güvenliğinden sorumlu kuruluşlar, ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili uygulamada karşılaşılan sorunlar, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevzuat, işverenin sorumluluğunun kaynakları ve türleri, işverenin sorumluluğunun hukuki niteliği, iş kazası ve meslek hastalığından doğan maddi tazminat ve işçinin ölümü halinde destekten yoksun kalma tazminat davaları, meslek hastalıkları, meslek kazaları, önlenmesi ve korunması, iş kazası ve meslek hastalığından doğan manevi tazminat davaları ve iş güvenliği tedbirlerini almayan işverenlere uygulanacak kamu hukuku yaptırımları, Türkiye’de iş güvenliği denetiminin örgüt yapısı, iş kazası ve meslek hastalıklarının kayıt ve bildirimi konularını içermektedir.

EBE113 Toplumsal Sorumluluk (2-2-0-0) (AKTS:3)

Bu ders Toplum ve topluma hizmet uygulamaları ve sosyal sorumluluk projelerine ilişkin temel kavramlar, Aile kavramı ve ailenin toplumsal sorumluluk geliştirmede rolü, Toplumsal sorumluluk projelerinin amacı ve önemi, Toplumsal sorumluluk projesi geliştirme ve gerçekleştirme, Günümüz Dünya’sında önemli toplumsal sorunlar, toplumsal sorumluluk proje örnekleri ve Öğrencilerin gerçekleştirilmiş toplumsal sorumluluk proje örnekleri sunumu ve Öğrencilerin kendi toplumsal proje ve sonuçlarının sunumu konularını içermektedir.

EBE115 Bakım Teknolojisi (2-0-0-2) (AKTS:3)

Bu ders teknolojik gelişmelerin sağlık bakım uygulamalarındaki yeri ve önemi, güvenli çevreye ilişkin ürünler ve araçlarr, hastanede ebelik kayıtları, yaşam bulgularında kullanılan malzemeler, doğum ve kadın hastalıkları ile ilgili kullanılan bakım malzemeleri, boşaltım, ilaç uygulamalarında kullanılan malzemeler, enfeksiyon, hijyen uygulamalarında kullanılan malzemeler ve ameliyathanede kullanılan bazı temel malzemeler konularını içermektedir.         

1.yıl- (II.Yarıyıl) Bahar Dönemi

Zorunlu Dersler

EBE102 Ebelik Esasları II (6-4-0-4) (AKTS:7) (Ön Koşul: EBE101)

Bu ders; ebelik süreci, doku bütünlüğünün sağlanması, yara bakımı, basınç ülseri, parenteral ilaç uygulamaları 2, kan alma, periferik venöz kateter uygulaması, sıvı elektrolit dengesinin sürdürülmesi, transfüzyonlar ve ebelik bakımı, dolaşım sistemi ve ebelik bakım uygulamaları, solunum sistemi ve ebelik bakım uygulamaları, sindirim sistemi ve ebelik bakım uygulamaları, boşaltım sistemi ve ebelik bakım uygulamaları, vaka tartışması konularını ve uygulamalarını içermektedir.

EBE104 Ebelik Esasları Uygulaması (2-0-4-0) (AKTS:4) (Ön Koşul: EBE101)

Bu ders Ebelik Esasları-II dersi kapsamında verilen tüm konuların klinik uygulamalarını içerir.

EBE106 Anatomi-II (3-2-0-1) (AKTS:3)

Bu ders; Solunum Sistemi, Dolaşım Sistemi, Sindirim Sistemi, Ürogenital Sistem, Nöroendokrin Sistem, Duyu Organları konularını ve uygulamalarını içermektedir.

EBE108 Fizyoloji-II (2-2-0-0) (AKTS:3)

Bu ders kan fizyolojisi. kanın fonksiyonları, kan yapımı (hematopoez), hematopoetik büyüme faktörleri, plazma, plazma proteinlerinin fonksiyonları, kan grupları, eritroblastozis fetalis, lökositler, lökosit tipleri, lökosit formülü, lökositlerin gelişimi, büyüme faktörleri, kalp ve dolaşım. kalbin yapısı, pulmoner ve sistemik dolaşım, kalp kası, kalp kasının fizyolojik özellikleri, uyarılabilme, refrakter periyot, kasılabilme, uyarı ve ileti sistemi, kılcal damar dinamiği, kılcal damarlarda madde geçişi, lenfatik sistem, elektrokardiyogram, aritmiler, konjenital ve valvüler kalp defektlerinin dinamiği, fetal dolaşım, konjenital kalp defektleri, kalp debisi, kan akımı ve kan basıncı. kalp debisini etkileyen faktörler, kalp hızının düzenlenmesi, atım hacminin düzenlenmesi, solunum sistemi. solunum sisteminin fonksiyonları, ileti ve solunum bölgesi, alveoler hücre ve alveolar makrofajlar, karbondioksit taşınması, karbondioksidin bikarbonat iyonu şeklinde taşınması, karbondioksidin hemoglobin ve plazma proteinlerine bağlı olarak taşınması, boşaltım sistemi ve gelişim evreleri, tübüler fonksiyon. su ve çözünmüş maddelerin taşınmasında genel özellikler, proksimal tübül, henle kulpu, sindirim sistemi. sindirim sisteminde hareket. bağırsağın inervasyonu, enterik sinir sistemi, karaciğer, kara ciğer fonksiyonları, safra salgısı ve safra yolları, safranın bileşimi, safra tuzlarının enterohepatik dolaşımı, safra tuzlarının fonksiyonları, bilrubin metabolizması, endokrin sistem. endokrin sistemin yapıları, hormonların kimyasal yapısı, hormonların salgılanması ve taşınması, hormon salgısının kontrolü, hormonların etki şekilleri, hormon etkileşimleri, hormonların etki mekanizmaları, immün sistem fizyolojisi, üreme fizyolojisi. gebelik öncesi kadın fizyolojisi ve hormonları. kadın üreme fizyolojisi, fetal hayat ve puberte, oogenez. kadın cinsel siklusu. ovaryum siklusu. uterus siklusu. fertilizasyon. kadın cinsel aktivitesi. gebelik ve emzirme. erkek üreme fizyolojisi. spermatogenez (sperm üretimi), erkek cinsel aktivitesi, erkek seks hormonları konularını içermektedir.

EBE110 Ebelikte Kişilerarası iletişim (2-2-0-0) (AKTS:2)

Bu ders iletişim tanımı ve türleri, iletişimde yer alan sistemler, sözlü ve sözsüz iletişim, iletişimi etkileyen etmenler ; geri bildirim - ben dili -algı, iletişimi etkileyen etmenler; iletişim analizinde benlik kavramı - önyargı - dinleme – değerler, iletişimi etkileyen etmenler; kültür, iletişimi etkileyen etmenler; kendini tanıma, iletişimi kolaylaştıran teknikler , yardım edici (terapötik) iletişim teknikleri, yardım edici olmayan (nonterapötik) iletişim teknikleri, kişiler arası iletişimde davranış biçimleri ve ebe –hasta iletişimi konularını içermektedir.

BE112 Histoloji ve Embriyoloji (2-2-0-0) (AKTS:2)

Bu ders histolojiye giriş ve histolojik teknikler-hücre, örtü epiteli ve bez epiteli, bağ dokusu ve kan dokusu, kas dokusu kıkırdak dokusu, kemik dokusu sinir dokusu, kemik dokusu sinir dokusu, embriyolojinin tanımı-embriyolojik terminoloji, kadın ve erkek genital organlarının anatomisi, gametogenez ve cinsiyet hücreleri, kadın ve üreme sistemini etkileyen hormonlar, üreme döngüsü-insan gelişiminin başlangıcı:1. hafta, bilaminar embriyonik disk ve koryonik safra oluşumu: 2. hafta, trilaminar mikrop tozu oluşumu -doku ve organların farklılaşmasının başlaması:3. hafta, embriyonal ve fetal dönem konularını içermektedir.

İNGL102 Yabancı Dil II (2-2-0-0) (AKTS:3)

Bu ders How much / How many, would like / like, should / shouldn’t,  spital Staff, Hospital departments, Imperatives: lift your leg, bend your   arm, rotate your hand, Speaking: Giving instructions using imperatives, giving directions in the hospital, Past Simple Tense and Past Progressive Tense, Speaking: Describing events in the past, taking history, Past Simple Tense and Present Perfect Tense, Speaking: Taking History Role-play, Vocabulary, Past Simple Tense (General Review), Scheduling an appointment, talking about daily routines and habits, taking History, talking about medical emergencies, informing the patient about the procedure, giving advice and suggestions, putting a patient, Giving advice Should / Shouldn’t (Speakout Elementary Unit 11 Page 109), Offering advice and making suggestions, Speaking: Role-play activity, Case Study (Giving advice and making suggestions) konularını içermektedir.

TURK102 Türk Dili II (2-2-0-0) (AKTS:2)

Bu ders; noktalama işaretleri (nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, ünlem), noktalama işaretleri (tırnak işareti, ayraç),yazım kuralları (deyimlerin, ikilemelerin,alıntı kelimelerin ve yabancı özel adların yazılışı), kompozisyon yazmada yöntemler (yardımcı ve ana düşüncenin oluşturulması, plan yapma), kompozisyon yazmada yöntemler (paragraf oluşturma, paragrafta düşünceyi geliştirme yöntemleri), anlatım biçimleri (ödevlerin toplanması), anlatım türleri (sözlü anlatım) konularını içermektedir.

HIST102 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II (2-2-0-0) (AKTS:2)

Bu ders; 20. yüzyıl dünya tarihine kısa bir bakış, türkiye tarihi 1923 - 1939: Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki siyasî partiler, iktidarmuhalefet ilişkileri, partiler,cumhuriyet halk partisi, terakkiperver cumhuriyet fırkası, serbest fırka; siyasî ve toplumsal hayatın demokratikleşmesi, Türkiye tarihi 1939-1945: ikinci dünya savaşı ve Türkiye, Türkiye tarihi 1945-1950: Türkiye’de çok partili hayata ve demokrasiye geçiş, demokrat parti dönemi 1950- 1960, 1960'lar Türkiyesi: istikrarsız koalisyonlar, ekonomik gelişmeler ve toplumsal dönüşümI, 1960'lar Türkiye’si:,istikrarsız koalisyonlar, ekonomik gelişmeler ve toplumsal dönüşüm–II, 1970'lerde Türkiye: muhtıradan darbeye –I, 1970'lerde Türkiye: muhtıradan darbeye–II, 12 Eylül darbesi sonrasında Türkiye, 90’lı yıllarda Türkiye, 2000’li yıllarda Türkiye konularını içermektedir.


Alan Seçmeli Dersler

EBE114 Bilimsel Okuryazarlık (2-2-0-0) (AKTS:3)

Bu ders; bilimsel okuryazarlığın tanımı, bilgiye erişmede yeni yaklaşımlar, bilimin doğası,önemi, bilgi kaynaklarının özellikleri, bilgiye erişim araçları,bilgisayarla bilgi tarama, kütüphane, Web of Science kullanılması, uygun bilginin bulunması, değerlendirilmesi ve iletilmesi, bilimsel okuryazar uygulamaları, bilimsel okuryazarolmanın faydaları, bilim dünyasına katkı sağlamanın yolları, bilimsel okuryazar ve akademisyen ilişkisi konularını içermektedir.

EBE116 Girişimcilik (2-2-0-0) (AKTS:3)

Bu ders; inovasyon, ebelikte girişimcilik ve inovatif örnekler (yurtiçi, yurtdışı), ebelikte girişimciliği etkileyen faktörler, yenilikçilik ve yenilikçilik kavramları, yaratıcı düşünme, inovatif fikir oluşturma süreci, inovatif ürünlerde koruma ve yasal süreçler, inovatif ürünü hayata geçirme ve tanıtma, iş planı hazırlama ve ticarileştirme süreci, girişim örnekleri, girişimci olarak proje hazırlama, girişimci olarak proje hazırlama ve öğrenci proje sunumu konularını içermektedir.

2. yıl- (I.Yarıyıl) Güz Dönemi

Zorunlu Dersler

EBE 201 Normal Gebelik (5-10-10-0) (AKTS:10) (Ön Koşul: EBE102, EBE104)

Bu ders; doğurganlık ve kadın sağlığı, üreme sistemi anatomisi; üreme sistemi fizyolojisi; gametogenezis; gebeliğin oluşumu; embriyonel dönem-fetal dönem; fetal membranlar ve plasenta; gebelikte fizyolojik, sosyo-psikolojik değişiklikler; gebeliği tanılama; perinatal dönemde ebenin rolü konularını içermektedir.

EBE 203 Dâhili ve Cerrahi Hastalıklar (3-3-0-0) (AKTS:3)

Bu ders sıvı- elektrolit ve asit baz  dengesizlikleri,  gebelik ve solunum sistemi hastalıkları,  gebelik  ve kardiyovasküler sistem hastalıklarıı, gebelik ve kan  hastalıkları, gebelik ve eklem-bağ doku hastalıkları, cerrahide temel kavramlar, cerrahi enfeksiyonlar, şok, pre- op ve post- op hasta bakımı, ağrı yönetimi, gebelik ve  sindirim sistemi hastalıkları, gebelik ve üriner sistem hastalıkları, gebelik ve endokrin sistem hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları ve bakımı, sinir sistemi hastalıkları ve bakımı, cerrahi hastalıklar ve ebelik bakımı konularını içermektedir.

EBE 205 Patoloji (2-2-0-0) (AKTS:3)

Bu ders patolojiye giriş, preparat hazırlama ve boyama işlemleri, hücrenin tanımı, hücre hasarı, hücre adaptasyonu inflamasyon (iltihap hücreleri iltihap nedenleri, akut iltihabın patogenezi, kronik iltihabın patogenezi, kronik iltihap tipleri, iltihabın iyileşme sürecinde izlediği yollar), dokuların onarımı, primer ve seconder yara iyileşmesi, hemodinamik bozukluklar (ödem, hiperemi, konjesyon, hemoraji, tromboemboli, enfarktüs ve şok), immun sitem hastalıkları ve infeksiyöz hastalıkları mesleki uygulamalarda patoloji bilgilerini kullanımı, neoplazi (hücre büyümesi ve diferansiasyonunda bozukluklar, etyoloji ve karsinogenez), kadın genital sistem hastalıkları, jinekopatoloji ve meme hastalıkları konularını içermektedir.

EBE 207 Beslenme İlkeleri (2-2-0-0) (AKTS:2)

Beslenmeye giriş, sağlıklı beslenme, karbonhidratların tanımı, yapısı ve özellikleri, proteinlerin tanımı, yapısı ve özellikleri, lipidlerin tanımı, yapısı ve özellikleri, vitaminlerin tanımı, yapısı ve özellikleri (yağda eriyen vitaminler, suda eriyen vitaminler), su ve mineraller, besin grupları, satın alırken ve saklarken dikkat edilecek noktalar, gebe ve lohusalarda beslenme, şişmanlık, zayıflık, malnutrisyon durumlarında beslenme, nutrition in cases of obesity, weakness, malnutrition, kanserli hastalarda beslenme, sindirim sistemi hastalıklarında beslenme, kalp-damar hastalıklarında beslenme, diabetes mellitus’ta beslenme; böbrek hastalıklarında beslenme konularını içermektedir.

EBE 209 Farmakoloji (2-2-0-0) (AKTS:3)

Bu ders dersin tanıtılması, farmakoloji ve toksikolojiye giriş, tanım ve genel kavramlar, ilaçların farmasötik şekilleri, ilaçların uygulama yolları, ilaçların absobsiyonu ve biyoyararlanımı, ilaçların dağılımı ve eliminasyonu, ilaç reseptör ilişkileri ve ilaç etki mekanizmaları, ilaç etkisini değiştiren faktörler, ilaç toksisitesi, akut zehirlenme tedavisinde genel prensipler, ilaç etkileşimleri, anne sütüne geçen ilaçların farmakolojisi, kemoteropatikler, otonom sistemi farmakolojisi (parasempatomimetik ilaçlar, parasempatolitik ilaçlar, sempatomimetik ilaçlar, sempatolitik ilaçlar), solunum sistemi ilaçları, santral sinir sistemi farmakolojisi( santral sinir sistemi stimülanları, ilaç bağımlılığı ve kötüye kullanımı, opioid analjezikler, antipsikotik ilaçlar sindirim sistemi ilaçları          kalp-damar sistemi ilaçları endokrin sistem farmakolojisi (ösrojenler, progesteronlar ve oral kontraseptif ilaçlar, insülin, oral hipoglisemik ilaçlar, antitiroid ilaçları), analjezik ve anestezik ilaçlar, ilaç suistimali ve madde bağımlılığı konularını içermektedir.

EBE 211 Biyokimya (2-2-0-0) (AKTS:3)

Bu ders biyokimyaya giriş, su-asit baz tampon çözeltier        , hücre ve dokulardaki temel biyomoleküller, hücrenin biyokimyasal fonksiyonları, biyolojik membran yapısı ve membran transportu, proteinler: yapı ve fonksiyonları, kan proteinleri, karbohidratlar: yapı ve fonksiyonları, lipitler: yapı ve fonksiyonları, nükleik asitler, porfirinler, vitamins, enzimler, hormonlar konularını içermektedir.

Alan Seçmeli Dersler

EBE 213 Psikoloji (2-2-0-0) (AKTS:3)

Bu ders psikolojinin tanımı, psikolojinin önemi,  psikolojinin tarihçesi, psikolojinin alt dalları, psikolojide yaklaşımlar, duyum, algı ve bellek kavramlarının tanımı, algı ve bellek bozuklukları, öğrenmenin tanımı, öğrenme kuramları, öğrenme türleri- öğrenmeyi etkileyen faktörler, zekanın tanımı ve zeka kuramları, duygunun tanımı ,temel duygular-duygunun fizyolojisi, kişiliğin tanımı ve kişilik kuramları, motivasyonun tanımı ve motivasyon kuramları, kültürel psikolojinin tanımı, kültüre özgü davranış kalıpları- sosyo-kültürel gelişim, gelişim psikolojisi- bebeklik dönemi ve özellikleri- çocukluk dönemi özellikleri- ergenlik dönemi ve özellikleri- yetişkinlik dönemi ve özellikleri- yaşlılık dönemi ve özellikler, sosyal psikolojinin tanımı- sosyal etki ve sosyal davranış- sosyal uyma davranışı- sosyal biliş ve iletişim becerileri- tutumlar ve önyargılar- sosyal ve kültürel etkiler- roller ve beklentiler- grubun bireye etkisi (grup dinamiği) liderlik, ruh sağliği- ruh sağlığını etkileyen faktörler, ruh sağlığını koruma ve geliştirme, klinik psikoloji - sık görülen ruhsal bozukluklar - duygu durum bozuklukları- psikotik bozuklarlar- anksiyete bozukları- yeme bozuklukları- madde kullanım bozukları- kişilik bozuklukları- tedavi yöntemleri konularını içermektedir.

EBE 215 Prekonsepsiyonel Danışmanlık (2-2-0-0) (AKTS:3)

Bu ders danışmanlığın tanımı ve amacı, etkili danışman özellikleri, danışma basamakları, danışma ve rehberlikte etik ve yasal konular, prekonsepsiyonel bakım ve kapsamı, prekonsepsiyonel bakımın yararları ve sonuçları, sağlıklı gebeliğe hazırlıkta temel adımlar, değerlendirme kriterleri, hizmet modelleri, sağlık personelinin sorumluluğu, prekonsepsiyonel bakım hizmetlerinde engeller konularını içermektedir.
 

2.yıl- (II.Yarıyıl) Bahar Dönemi Zorunlu Dersler
 

EBE 202 Riskli Gebelikler (5-10-10-0) (AKTS:10) (Devam Koşulu: EBE201)

Bu ders gebelikle ilgili terminoloji ve sağlık ölçütleri (anne-bebek ölümü istatistikler) gebelikte risk faktörleri, riskli gebeliklerin sınıflandırılması, hiperemezis gravidarum, gebelik komplikasyonları (abortuslar, ektopik gebelik, gestasyonel trofoblastik hastalıklar ve ebelik bakımı, gebelik komplikasyonları ( plasenta previa- ablasyo plasenta ve ebelik bakımı, gebelik komplikasyonları (gebelikte hipertansif bozukluklar ve ebelik bakımı, gebeliğin neden olduğu gestasyonel diyabetüs mellitüs, diyabet ve gebelik ve ebelik bakımı, amniyos mayii anomalileri (polihidroamniyos, oligohidroamniyos, emboli), çoğul gebelik, teratojenik enfeksiyonlar (TORCH), erken doğum tehdidi, erken membran rüptürü, korioamnionitis, IUGR ve intrauterin ölü fetüs, miyad geçmesi,gebeliği etkileyen sağlık sorunları-sistemik hastalıklar ve ebelik bakımı, gebelik ve kan hastalıkları (anemi, AB0, Rh uygunsuzluğu),gebelik kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları ve gebelik, gebeliği etkileyen sağlık sorunları (gebeliğin neden olduğu üriner enfeksiyonları ve ebelik bakımı, gebelik ve solunum sistemi hastalıkları, gebelikte pulmoner hastalıkları), kanser ve gebelik, epilepsi ve gebelik, tiroid hastalıkları ve gebelik, riskli gebelerde kullanılan ilaçlar ve özellikleri, gebelikte komplikasyon yaratan teratojenler sosyal sorunlar (madde bağımlılığı, gebelik ve şiddet, yüksek riskli gebeliğin psikososyal boyutu, kayıp ve yas süreci konularını içermektedir.

 

EBE 204 Aile Planlaması (2-4-4-0) (AKTS:4)

Bu ders aile planlamasına giriş - aile planlamasının yararları, aile planlamasında danışmanlık - iletişim - başvuranın değerlendirilmesi, hormonal kontrasepsiyon yöntemleri, hormonal kontrasepsiyon yöntemleri, rahim içi araçlar, bariyeryöntemler (kondom - diyafram - spermisitler), gönüllü cerrahi sterilizasyon (tüpligasyonu - vazektomi ), doğal aile planlaması yöntemleri (DAP), laktasyonel amenore metodu (LAM), düşük sonrası kontrasepsiyon, doğum sonrası kontrasepsiyon - acil kontrasepsiyon ve infertilite konularını içermektedir.

EBE 206 Kadın Ruh Sağlığı (2-2-0-0) (AKTS:3)

Bu ders Dünyada ve Türkiye’de ruh sağlığı, kadın ruh sağlığı ve temel kavramlar, psikiyatrik belirtiler, psikiyatride sınıflandırma, duygudurum bozuklukları, psikotik bozukluk, anksiyete bozuklukları, cinsel işlev ve cinsel kimlik bozuklukları, nöropsikiyatrik açıdan HIV/ AIDS, gebelik ve postpartum dönemde psikolojik ve psikiyatrik sorunlar, gebelik ve postpartum dönemde psikiyatrik tedavilerin kullanımı, bebek, çocuk ve ergen ruh sağlığı ve bozuklukları, psikiyatrik sorunu olan birey ile görüşme teknikleri ve kadına yönelik şiddet konularını içermektedir.            

EBE 208 Epidemiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar (2-2-0-0) (AKTS:2)

Bu ders epidemiyolojiye giriş, epidemiyolojide kullanılan temel kavramlar, epidemiyolojik incelemelerde önemli değişkenler, epidemiyolojik hızlar, epidemiyolojinin kullanım alanları, bulaşıcı hastalıkların genel özellikleri bulaşıcı hastalıklarda görülen genel belirtiler ve bakım, bulaşıcı hastalıkların bildirimi ve izolasyon yöntemleri, bağışıklık, solunum yolu ile bulaşan hastalıklar, sindirim sistemi ile bulaşan hastalıklar, deri ve mukoza yolu ile bulaşan hastalıklar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar konularını içermektedir.

EBE 212 Ebelikte Klinik Uygulamalar I (1-5-8-0) (AKTS:5) (Devam Koşulu: EBE201, EBE202)

Bu ders beklentilerin paylaşılması, yaz stajı uygulama yönergesi, yaz stajı uygulama defteri ı hakkında bilgi verilmesi, ebelik mezuniyet kriter defterini nasıl doldurmaları gerektiği ve klinik uygulama konularını içerir

Alan Seçmeli Dersler

EBE 214 Acil Bakım ve İlk Yardım (2-2-0-0) (AKTS:3)

Bu ders genel ilk yardım bilgileri ve triyaj, temel yaşam desteği -ileri yaşam desteği, olay yeri ve yaralının/ hastanın değerlendirilmesi, yaralanmalar ve yaralanmalarda ilk yardım, kanamalarda ve şokta ilk yardım, bilinç bozuklukları ve ilk yardım, havale-epilepsi nöbeti, nörolojik acil durumlar ve bakım göze-kulağa ve buruna yabancı cisim kaçmasında ilk yardım, solunum yolu tıkanmasında ilk yardım, zehirlenmeler ve ilk yardım, hayvan ısırmaları ve ilk yardım, suda boğulmalar ve ilk yardım, sıcaklık değişiklikleri ve ilk yardım, kırık, çıkık, burkulmalar ve ilk yardım     solunum sisteminde acil durumlar ve bakım, kardiyovasküler sistemde acil durumlar ve bakım, metabolik, endokrin ve sıvı elektrolit bozukluklarında acil durumlar ve bakım, gastrointestinal sistemde acil durumlar ve bakım, genitoüriner sistemde acil durumlar ve bakım, vaka uygulaması- tartışılması konularını içermektedir.

EBE 216 Doğum Ağrısı ve Yönetimi (2-2-0-0) (AKTS:3)

Bu ders doğum ve doğumun tarihçesi, doğum ağrısının fizyolojisi, doğum ağrısını etkileyen faktörler, doğum ağrısının yönetimi, doğum ağrısının kontrolünde farmakolojik yöntemler, doğum ağrısının kontrolünde non-farmakolojik yöntemler, alternatif doğum pozisyonları ve ebelik açısından önemi, doğum sonu dönem ve ağrı yönetimi konularını içermektedir.

EBE 218 Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı (2-2-0-0) (AKTS:3)

Bu ders üreme sisteminin anatomisi ve fizyolojisi, cinsel sağlık ve üreme sağlığı ile ilgili temel kavramlar, cinselliğin fizyolojisi ve cinselliği etkileyen faktörler, cinsel mitler, cinsel şiddet, yaşam evrelerine göre cinsel gelişim (çocukluk, ergen, gençlik, erişkin, ileri yaş), yaşam dönemlerinde  kadın ve erkeğin karşılaşabileceği cinsel sağlık ve üreme sağlığı riskleri, yaşam evrelerine göre cinsel gelişim (çocukluk, ergen, gençlik, erişkin, ileri yaş), yaşam dönemlerinde  kadın ve erkeğin karşılaşabileceği cinsel sağlık ve üreme sağlığı riskleri, aile planlaması, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve korunma yolları, infertilite ve üremeye yardımcı tedavi yöntemleri, engelli bireylerde cinsel sağlık, türkiye'de ki uygulamalar (genç dostu sağlık hizmet sunumu, gençlik danışmanlık ve sağlık hizmet merkezleri), cinsel sağlık ve üreme sağlığında danışmanlık konularını içermektedir.

EBE 222 Transkültürel Ebelik (2-2-0-0) (AKTS:3)

Bu ders kültür kavramı ve tanımlar        insan ve sosyo-kültürel yapı: kültürel farklılıklar ve benzerlikler, gelenek ve görenekler, kültürel yapılar, tutumlar, önyargılar ve ayrımcılıklar, sağlık, hastalık ve kültürel etkileşim, kültürlerarası bakımda modellerin kullanımı ve kültürü temel alan sağlık bakım modeller, transkültürel sağlık ve ebelik modelleri, küresel sağlık sorunları, göç ve göçün kültürel etkisi, farklı kültürlerde kadın ve ebe ilişkisi, kültür ve değişim ilişkisi, kültürel özellikleri tanılama rehberi (değişik kültürel uygulamalar), türkiye de gebelik ve lohusalık dönemine yönelik geleneksel/kültürel uygulamalar, türkiye de yenidoğan dönemine yönelik geleneksel/kültürel uygulamalar konularını içermektedir.

3. Sınıf- (5.Yarıyıl) Güz Dönemi 

Zorunlu Dersler

EBE 301 Normal Doğum ve Doğum Sonu Dönem (5-10-10) 10 AKTS (Devam Koşulu: EBE202)

Bu ders kaynakların sunumu ve doğum eyleminde rol oynayan faktörler, doğum eyleminde rol oynayan faktörler (fetüs-doğum kanalı), doğum eyleminde rol oynayan faktörler (doğumun hormonal işleyişi), doğum eyleminde rol oynayan faktörler (uterin kontraksiyonlar,maternal psikolojik uyum, pozisyonlar), doğumun fizyolojisi-doğumun evreleri, anne vücudunun/ fetüsün doğum eylemine tepkisi (doğumhaneye kabul), doğumhaneye kabul, eylemin birinci evresinde izlem ve bakım-partograf kullanımı, doğum ağrısına ilaç dışı yöntemlerle yaklaşım, eylemin ikinci evresinde izlem ve bakım, eylemin üçüncü/ dördüncü evrelerinde izlem ve bakım, perineal hasar ve perinenin korunması- özel gereksinimli bireylerde doğum ve doğum sonu dönem, doğum sonu dönem ve ebelik bakımı- anne sütü ve emzirme, normal doğum ve doğum sonu dönem vaka çalışmaları  konularını içermektedir.

EBE 303 Yenidoğan Sağlığı ve Hastalıkları (3-4-5) 5 AKTS

Bu ders Dünya'da ve Türkiye'de çocuk ve yenidoğan sağlığı, Dünya'da ve Türkiye'de yenidoğan takibi, yenidoğana özgü terminoloji, çocuğa/yenidoğana özgü uygulamalar, normal yenidoğan ve özellikleri- yüksek riskli yenidoğan ve özellikleri, yenidoğanın ekstrauterin yaşama uyumu- yenidoğanın fizyolojik fonksiyonları (kardiovasküler sistem, hematolojik sistem, solunum sistemi, üriner sistem, endokrin sistem, gastrointestinal sistem, karaciğer fonksiyonları, oto-immün sistem, doku sistemi, üreme sistemi, nörolojik sistem), yeni doğanın davranışsal durumu, yenidoğanın ilk bakımı, yenidoğanın değerlendirilmesi ve bakımı, yenidoğan döneminde sık karşılaşılan sağlık sorunları, yenidoğanda acil bakım gerektiren durumlar,  ebeveynlerin eğitim gereksinimlerinin karşılanması (bulantı-kusma, kolik, sünnet ve sünnet bakımı, diaper rash (pişik)), ebenin tanıması ve sevk etmesi gereken yenidoğan. doğum travmaları, hiperbilüribinemi (Rh uyuşmazlığı-AB0 uyuşmazlığı, anne sütü sarılığı), prematürite, SGA (gestasyon yaşına göre doğum tartısı düşük bebek), LGA (gestasyon yaşına göre doğum tartısı fazla bebek), doğumsal anomaliler, merkezi sinir sistemi anomalileri, kas iskelet sistemi anomalileri, GİS sistemi anomalileri, kardiovasküler sistemi anomalileri, genitoüriner sistem anomalileri, SIDS (ani bebek ölüm sendromu), yenidoğan döneminde beslenme, yüksek riskli yenidoğanlarda beslenme, sıvı elektrolit dengesizlikleri, ng/og uygulaması, bulaşıcı hastalıklar ve bağışıklama, konjenital enfeksiyonlar (TORCH-AIDS-sepsis-gonore), neonatal tetanoz. intrauterin enfeksiyonlar ve yenidoğan üzerine etkileri, yenidoğanda ilaç uygulamaları, oksijen ve buhar uygulaması konularını içermektedir.         

EBE 305 Ebelikte Mesleki Değerler ve Etik (2-0-2) 3 AKTS

Bu ders,meslek tanımı ve meslekleşme kriterleri, ebelikte mesleki değerler          etik, ahlak, hukuk ve meslek etiği (araştırma etiği), ebeler için etiğin önemi, ebelikte etik kodlar, etik karar verme süreci, etik ikilemler ve çözüm önerileri, kadın sağlığı ve savunmasında genel konular (kadına karşı şiddet, tıbbi olmayan amaçlar için cinsiyet seçimi, vajinal muayene, hymen muayenesi, kadın sünneti), genetik ve preembriyo araştırma konuları (embriyo araştırması, gamet ve embriyoların doldurulması ve bağışlanmasında etik, sperm bankacılığı ve yumurtaların dondurulması, embriyo ya da fetüs dokularının kullanımı), konsepsiyon ve reprodüksiyonla ilgili konular (çoğul gebelikler konusunda etik ilkeler, taşıyıcı annelik, fetüs hastalıklarının prenatal tanısı ile ilgili etik konular, infertilite ve etik), gebelik ve maternal/fetal konular (sezaryen doğum ve etik, adölesan gebelikler ve etik, ciddi malformasyonlu fetüslerin yönetimindeki etik görüşler etik, güvenli annelik), yenidoğanlarla ilgili konular (kordon kanı toplanması ile ilgili etik ilkeler, yenidoğanın canlandırılmasındaki etik ilkeler, şiddetli derecede malformasyonları olan yenidoğan infantların yönetimindeki etik, bebeğin ihmal ve istismarı), kontrasepsiyon ve abortusta sorunlar (sterilizasyonda etik, kadın için kontraseptif yöntemlerin sunulmasının etik yönleri, abortus etik, acil kotraseptif yöntemler ve etik) konularını içermektedir.

EHP 201 Sağlık Profesyonelleri İçin İngilizce I (3-0-2) 3 AKTS

Bu ders Course Overview and Introduction, Introducing Oneself & Asking and Answering Questions. Present form of To Be. (Positive, Negative and Question Forms), Alphabet, Jobs and Numbers. Basic adjectives, Vocabulary: Hospital Staff (Who is who at the hospital?) Hospital departments, Imperatives: lift your leg, bend your   arm, rotate your hand, Grammar: Imperatives, Subject and Object Pronouns, Speaking: Giving instructions using imperatives, giving directions in the hospital. Vocabulary: Parts of the body The vocabulary items: examine, deliver (a baby), treat, check patients’ blood pressure, Grammar: Simple Present Tense, Frequency words, time expressions, Speaking: Talking about daily routines, talking about hospital staff’s daily routines, Symptoms, Adjectives to describe pain, Grammar: Simple Present Tense, Frequency words, time expressions, Speaking: Registering at the hospital – Role – Play, Vocabulary: Setting goals and giving encouragement, abduction, adduction, circumduction, extension, flexion, rotation, medication, swollen, pain, nauseous, bruised, Comparative Adjectives, Speaking: Explaining the benefits of exercise, setting the goals and encouraging the patient (Role-play), Vocabulary: commode, dentures, glasses, grabber, hearing aid, walking frame, Giving advice Should / Shouldn’t (Speakout Elementary Unit 11 Page 109), Offering advice and making suggestions, Speaking: Role-play activity, Case Study (Giving advice and making suggestions), Speaking Activities, General Review – Role Play activities, (Daily routines, Registering at the hospital, Explaining the benefits of an exercise or diet, encouraging the patient, Giving advice and making suggestions), Vocabulary: Hospital Food and Beverages, Measurements and quantities, chew, swallow, consist of (A soft diet consists of food that is easy to swallow), nutrition, diabetic, obesity, boil, grill, bake, fry, How much / How many, would like / like, should / shouldn’t, Speaking: Case Study (Helping a patient at mealtime), Vocabulary: Allergic, fatal, initial assessment, prescription, triage nurse, Irregular Verbs, Past Simple Tense and Past Progressive Tense, Speaking: Describing events in the past, taking history, Vocabulary: Blocked nose, raised temperature, tender over sinuses, tight chest, abdominal tenderness, wheeze, crampy abdominal pain, Grammar: Past Simple Tense and Present Perfect Tense, Speaking: Taking History Role-play, Grammar: Past Simple Tense, Speaking: Talking about symptoms, causes and treatment of a minor injury, Case Studies, Speaking Task  – Scheduling an appointment, talking about daily routines and habits, taking History, talking about medical emergencies, informing the patient about the procedure, giving advice and suggestions, putting a patient at ease konularını içermektedir.

Alan Seçmeli Dersleri

EBE 307 Araştırma Yöntemleri (2-0-2) 3 AKTS

Bu ders bilimsel yöntem, veri, ölçüm işlemleri ve ölçekler, ebelik disiplini ve araştırma, ebelik araştırmalarında etik, araştırma süreci, araştırma tasarımı ve çeşitleri, makalelerin araştırma yönteminin analizi/tartışılması, araştırmalarda yapılan hatalar örnekleme yöntemi, makalelerin örnekleme yönteminin analizi/tartışılması, veri toplama yöntem, teknik ve araçları, makalelerin veri toplama yöntemlerinin tartışılması/analizi, verilerin analize hazırlanması, ebelik araştırmalarının değerlendirilmesi ve kullanımı konularını içermektedir.

EBE 309 Doğuma Hazırlık Eğitimi (2-0-2) 3 AKTS

Bu ders doğuma hazırlık eğitiminde felsefeler, doğum kasları ve doğumun hormonal mekanizması, doğum korkusu ve korkunun doğuma etkileri          doğum ağrısı ve baş etme yöntemleri, gevşeme egzersizleri ve masaj-doğum pozisyonları ve ıkınma, suda doğum-hipnozla doğum, evde doğum, doğuma hazırlık sınıfları, doğum destek ekibinin oluşturulması, doğum akışını engelleyen uygulamalar, doğum sonu dönemde güncel yaklaşımlar, doğuma hazırlık sınıflarının çalışma sistemi ve vaka çalışması konularını içermektedir.

EBE 311 Anne Sütü ve Emzirme Danışmanlığı (2-0-2) 3 AKTS

Bu ders danışmanlık ve emzirme danışmanlığının önemi dinleme ve öğrenme emzirmede özyeterlilik, memenin anatomisi laktasyonun fizyolojisi ve süt üretimi-hormonlar, emzirme öyküsü alma emzirmeye annenin hazırlanması emzirmeyi değerlendirme, emzirme teknikleri-emzirilen bebeğin izlenmesi, meme sorunları ve baş etme konusunda danışmanlık meme bakımı -özel durumlarda emzirme ve danışmanlık, çalışma hayatı ve emzirme danışmanlığı sütün sağılması ve saklanması, emzirmeyi destekleyen uygulamalar (erken emzirme, kanguru bakımı, ten tene temas vb.), emzirme uygulamalarında geleneksel yaklaşım, süt annelik ve sütü arttıran uygulamalar, emzirmenin sonlandırılması- tamamlayıcı beslenme-emzirme ve laktasyonda kanıt temelli uygulamalar, emzirme politikaları ve süt bankacılığı-mama kodu ve rol play ve sunum becerileri konularını içermektedir.

EBE 313 Sağlık Sosyolojisi (2-0-2) 3 AKTS

Bu ders sosyolojinin tanımı, özellikleri ve diğer bilimlerle ilişkisi, bir bilim olarak sosyoloji, a-sosyolojinin konusu ve alanı, sosyolojinin dalları, toplum ve toplumsal yapıyı oluşturan öğeler, sağlık açısından hasta ve hastalık. sosyolojik açıdan hasta ve hastalık, hasta statüsü ve rolü, türkiye'nin toplumsal yapısı ve sağlık politikaları, hastalıkların toplumun sosyal yapısıyla ilişkisi, kültür, sağlık-hastalık ilişkisi, aile ve aile kavramı, hasta ailesi, aile hekimliği, koruyucu hekimlik, halk sağlığı kavramları, sağlık eğitimi ve sisteminin sosyal yapı içerisindeki yeri, yoksulluk, işsizlik, boşanma, şiddet gibi sosyal olguların sağlık-hastalıkla  ilişkisi, yaş ve cinsiyetin sağlık ve hastalıkla ilişkisi, sosyal statüler ve sosyal roller, engelli ve sakat bireylerin sağlığı ve izlenimlerinin sosyolojiyle ilişkisi ve günümüzde etkin olan başlıca kronik hastalıkların sosyal boyutları konularını içermektedir.

3. Sınıf- (6.Yarıyıl) Bahar Dönemi 

Zorunlu Dersler

EBE 302 Riskli Doğum ve Doğum Sonrası Dönem (5-10-10) 10 AKTS (Devam Koşulu: EBE301)

Bu ders ders müfredatının açıklanması, dersle ilgili gerekli bilgilerin verilmesi, ebelikte risk yönetimi, doğum objesi ile ilgili distosi, doğum kanalı ile ilgili distosi, annenin psikolojisi ile ilgili distosi, fetal distres, annenin sistemik hastalıklarına bağlı gelişebilecek riskli durumlar, çoğul gebelik, amniotik mayi ile ilgili riskli durumlar, plasental anomaliler, umblikal kord anomalileri, uterus rüptürü, müdahaleli doğumlar, preterm eylem-postterm eylem, laserasyonlar, doğum sonu kanamalar ve bakım, doğum sonu enfeksiyonlar ve bakım romboembolik, durumlar ve bakım, doğum sonu emosyonel sorunlar ve yaklaşım, meme sorunları ve bakımı ve riskli doğum süreci vaka çalışmaları konularını içermektedir.

EBE 304 Kadın Sağlığı ve Hastalıkları (3-0-3) 4 AKTS

Bu ders dersin tanıtılması, kadın hayatının evreleri, cinsellik ve üreme sağlığı, jinekolojide tanı tedavi yöntemleri ve ebenin rolü, üreme sistemi enfeksiyonları ve cybh,üreme siklusu anomalileri (menstrüel düzensizlikler, premenstrül sendrom), üreme organlarının yapısal ve fonksiyonel bozuklukları, bening jinekolojik hastalıklar, jinekolojik kanserler, toplumsal cinsiyet ve kadın sağlığı, kadına yönelik şiddetin kadın sağlığına etkisi, sağlık politikaları ve kadın sağlığı, meme neoplazileri ve özel gereksinimli kadınlarda ebelik bakımı konularını içermektedir.

KPL 101 Kariyer Planlama (1-0-1) 2 AKTS

Bu ders kariyer nedir, kariyer planlama nedir, temel iletişim becerileri-1, temel iletişim becerileri-2, diksiyon ve beden dili, özgeçmiş ve kapak sayfası hazırlama, etkili mülakat teknikleri, etkili iletişim ve sunum teknikleri, zaman ve stres yönetimi, özel sektör alanında kariyer olanaklarının tanıtılması, cumhurbaşkanlığı insan kaynakları ofisi, ulusal ve uluslararası staj fırsatları, ulusal ve uluslararası değişim fırsatları konularını içermektedir.

EHP 202 Sağlık Profesyonelleri İçin İngilizce II (3-0-2) 3 AKTS

Bu ders bir dil öğretim ya da gramer dersi olmayıp, İngilizce gramer bilgisine sahip öğrencilerin, Ebelik ile ilgili metinleri okuyarak, kelime dağarcıklarını geliştirmeyi amaçlamaktadır. Yöntem; Hemşireliğin çeşitli alt dalları üzerine İngilizce olarak yazılmış makale ya da kitap bölümlerinin sınıf içerisinde çevirisi temeline dayalıdır.

EBE 306 Ebelikte Klinik Uygulamalar II (1-8-5) 5 AKTS (Devam Koşulu: EBE 301, EBE302)

Bu ders dersin tanıtılması, beklentilerin paylaşılması, yaz stajı uygulama yönergesi, ebelik mezuniyet kriter defterini nasıl doldurmaları gerektiği ve klinik uygulama konularını içerir.

Alan Seçmeli Dersleri

EBE 308 Biyoistatistik (2-0-2) 3 AKTS

Bu ders tanımlar, veri türleri, frekans dağılımları ,frekans dağılımları örnekler, sınıfların yüzdelerinin hesaplanması, tanımlayıcı veriler, ortalama, aşırı değer ortalama ile ilgili örnekler ortanca, tepe değeri, geometrik ortalama, harmonik ortalama, ağırlıklı ortalama, çeyreklik ve yüzdelikler, örnek problemler, percentil cetvelleri, dağılımın yaygınlık ölçüleri sınıflanmış verilerde standart sapma, standart hata, varyans, varyasyon katsayısı, tablo ve grafik yapımı, örnekler teorik dağılımlar, alan hesapları, hipotez testleri, hipotez örnekleri, parametrik testler, non- parametrik testler, ki- kare testi, non- parametrik testler ve laboratuvar çalışması konularını içermektedir.

EBE 312 Ebelikte Kanıt Temelli Uygulamalar (2-0-2) 3 AKTS

Bu ders kanıt, kanıta dayalı tıp ve tarihçesi, kanıta dayalı uygulamaların tanımı, kanıta dayalı ebeliğin önemi, ebelikte kanıta dayalı uygulamalarda engeller, kanıta dayalı uygulama basamakları, kanıt tiplerinin tanımlanması, araştırmaların kanıt değerleri ve kanıt kategorileri örnek araştırmalar ile kanıt değerlerinin incelenmesi, kanıta dayalı uygulama rehberleri, elektronik kütüphane veri tabanlarının kullanımı ve kaynak tarama, sistematik inceleme (systematic reviews)         aile planlamasında kanıt temelli çalışma sonuçlarına örnekler, doğum öncesi dönem kanıt temelli çalışma sonuçlarına örnekler, doğum eyleminde kanıt temelli çalışma sonuçlarına örnekler, doğum sonu dönem kanıt temelli çalışma sonuçlarına örnekler, alternatif doğum yöntemlerinin kanıta dayalı uygulamalar ile incelenmesi, doğum ağrısının giderilmesinde farmakolojik yöntemlerin kanıta dayalı uygulamalar ile incelenmesi, doğum ağrısının giderilmesinde nonfarmakolojik yöntemlerin kanıta dayalı uygulamalar ile incelenmesi anne bebek bağlanmasının kanıta dayalı uygulamalar ile incelenmesi, doğum ağrısının giderilmesinde nonfarmakolojik yöntemlerin kanıta dayalı uygulamalar ile incelenmesi ve anne bebek bağlanmasının kanıta dayalı uygulamalar ile incelenmesi konularını içermektedir.

EBE 314 Proje Geliştirme ve İzleme (2-0-2) 3 AKTS

Bu ders proje yönetimine giriş, proje yönetiminin ne olduğu, proje yönetimi süreçleri, proje aşamaları, proje başlangıç süreçleri, proje planlama süreçleri, proje yürütme süreçleri, proje izleme ve kontrol süreçleri, proje kapanış süreçleri, avrupa birliği fonları ve kriterler, tübitak, kosgeb fonları ve kriterler, örnek projelerin incelenmesi konularını içermektedir.

EBE 316 Hasta ve Çalışan Güvenliği (2-0-2) 3 AKTS

Bu ders hasta güvenliğinde temel kavramlar ve kapsamlar   hasta veçalışan güvenliğinin hukuki boyutu ve yasal sorumluluklar , hasta güvenliği standartlarıhasta güvenliği göstergeleri ve izleme yöntemleri çalışan güvenliği standartlarıçalışan güvenliği göstergeleri ve izleme yöntemleri, güvenli ilaç uygulamaları, hastaların kısıtlanmasında güvenlik, hasta kimliğinin doğrulanması ve renkli kodlar, hasta güvenliğinde enfeksiyonların kontrolü ve izolasyon önlemleri, hasta güvenliğinde düşmeler , güvenli cerrahi, hastane hijyenik plan, atık yönetimi ve hasta güvenliğinde etkili iletişim ve doğru hasta teslimi konularını içermektedir.

4.yıl- (7.Yarıyıl) Güz Dönemi 

Zorunlu Dersler

EBE401 Ebelik ve Toplum Sağlığı Hizmetleri (2-0-2) (AKTS:3)

Bu ders toplum sağlığı kavramı ve toplum sağlığında ebenin yeri, demografi ve toplum sağlığı, sağlık ölçütleri ve sağlığın sosyal belirleyicileri, sağlık hizmetleri sunumu ve sağlık politikaları, toplum ve hastane tabanlı ebelik hizmetleri, kadın sağlığı ve toplum sağlığı hizmetleri, gebelik ve toplum sağlığı hizmetleri, doğum ve doğum sonu dönem ve toplum sağlığı hizmetleri, yenidoğan (0-28 gün) sağlığı ve toplum sağlığı hizmetleri, çocuk sağlığı ve toplum sağlığı hizmetleri, bulaşıcı olmayan hastalıklar, sağlık eğitimi ve sağlık eğitimi uygulama konularını  içermektedir.

EBE 403 Klinik Saha Uygulamaları I (1-24-13) (AKTS: 18) (Ön Koşul: EBE212, EBE306)

Bu ders mesleki uygulama yönergesi kapsamında dersin tanıtılması, beklentilerin paylaşılması, klinik uygulama ve öğrenci klinik uygulamalarının değerlendirilmesi konularını içermektedir.

Alan Seçmeli Dersleri

EBE 405 Ebelikte Sağlık Eğitimi (2-0-2) (AKTS: 3)

Bu ders sağlık hizmetlerinde ebenin eğitimci rolü, sağlık eğitimine ilişkin temel kavramlar (eğitim, öğretim ve öğrenme kavramları), sağlık eğitimi ve öğrenme kuramları, sağlık eğitimi yöntemleri (bireysel, grup, toplumsal ve hizmet içi eğitim), sağlık eğitimini etkileyen temel faktörler, eğitimde kullanılan araç-gereçler ve önemi, etkili sunum tekniklerini kullanma, eğitim ve öğretimde etik, sağlık eğitiminin planlanması (eğitim gereksinimlerinin saptanması, eğitim planının hazırlanması, eğitim planının programlaştırılması, eğitim programının uygulanması, eğitimin değerlendirilmesi), öğrenci sağlık eğitimi uygulaması, öğrenci sağlık eğitimi uygulamalarının değerlendirilmesi konularını içermektedir.

EBE 407 İnfertilite ve Ebelik (2-0-2) (AKTS: 3)

Bu ders infertilitenin tanımı Dünya’da Ve Türkiye’de infertilite oranları, doğurganlığı etkileyen faktörler, kadın/erkek infertilitesinin nedenleri, infertilite teşhisinde kadınlara/erkeklere uygulanan yöntemler   yardımcı üreme teknikleri ile tedavi, yardımcı üreme teknikleri ile tedavi sürecinde ortaya çıkan komplikasyonlar ve ebelik yaklaşımı, infertil çiftlerde eğitim ve danışmanlık süreci, ebelik yaklaşımı İnfertilitenin psikolojik, psikososyal ve psikoseksüel etkileri İnfertilitede kanıta dayalı uygulamalar infertilitede kanıta dayalı uygulamalar, yardımcı üreme tekniklerinde etik sorunlar ve yasal düzenlemeler, infertilite de ebelerin değişen rolleri ve eğitim gereksinimleri ve vaka tartışması konularını içermektedir.

EBE409 Etkili Sunum Teknikleri (2-0-2) (AKTS:3)

Bu ders sunum kavramı-iyi bir konuşmacı ve iyi bir konuşmanın özellikleri, sunum korkusu-sunum korkusunu aşmak için alınması gereken tedbirler, sunum konusunun belirlenmesi, dinleyici analizinin gerçekleştirilmesi, sunum yeri ve sunum zamanlamasının planlanması, sunum türleri-sunum biçimine karar verilmesi, genel sunum planının hazırlanması, sunumun gelişme bölümünün hazırlanması, sunumun sonuç bölümünün hazırlanması, sunumda soru sorma ve sorulara yanıt verme, sunum notları /kartları hazırlanması ve kullanılması, sunumda sesin ve beden dilinin etkili kullanımı ve sunumun değerlendirilmesi konularını içermektedir.

EBE 411 Gebelik ve Doğum Farmakolojisi (2-0-2) (AKTS: 3)

Bu ders doğum kontrol yöntemlerine farmakolojik yaklaşım, normal gebelikte farmakolojik ajanlar, patoloji ile seyreden gebelikte kullanılan farmakolojik ajanlar, doğumda kullanılan farmakolojik ajanlar ve kullanım ilkeleri, doğum sonrası dönemde kullanılan farmakolojik ajanlar ve kullanım ilkeleri konularını içermektedir.

EBE 413 Fetal Monitörizasyon (2-0-2) (AKTS: 3)

Bu ders; fetal monitorizasyonun tanımı ve tarihçesi, antepartum dönemde EFM ilkeleri Nonstres test, kontraksiyon stres test, biyofizik profil ve değerlendirme intra partum dönemde intermittant oskültasyon, intrapartum dönemde elektronik fetal monitorizasyon, fetal monitör şeritlerinin yorumlanması, fetal kalp hızındaki değişkenlikler, varyabilite değişikliklerinde girişimler, FKH'daki Temel Değişikliklerin Özellikleri, Periyodik Ve Periyodik Olmayan Şekiller, Fetal Asit Baz Dengesi Ve Yapılması Gerekenler, Ritm Bozukluğu Tesbiti Ve Alınacak Önlemler, EFM’un kanıta dayalı olarak değerlendirilmesi, trase yorumlama konularını içermektedir. 

4.yıl- (8.Yarıyıl) Bahar Dönemi 

Zorunlu Dersler

EBE 402 Ebelikte Yönetim ve Lİderlik (2-0-2) (AKTS: 3)

Dersin amacı Yönetim bilimi ve ebelikte yönetimine ilişkin temel kavramların öğrenilmesi ve öğrencilerin liderlik becerilerini kazanmasını sağlamaktır. Bu ders, Ebelik mesleğinde yönetimin önemi, Toplam Kalite Yönetimi, ISO 9000 Kalite, Güvence Sistemi, Ekip Kavramı, Liderlik, Yöneticilik, Yönetim biçimleri, Yönetici tipleri, Değişim, İletişim, Çağdaş Hastane yöneticiliği, Motivasyon, İş doyumu, Zaman yönetimi, Ebelik mevzuatları konularını içermektedir.

EBE 404 Klinik Saha Uygulamaları II (1-24-13) (AKTS: 18) (Ön Koşul: EBE403)

Bu ders mesleki uygulama yönergesi kapsamında dersin tanıtılması, beklentilerin paylaşılması, klinik uygulama ve öğrenci klinik uygulamalarının değerlendirilmesini içerir.

Alan Seçmeli Dersleri

EBE 406 Ebelikte Tamamlayıcı Tedaviler (2-0-2) (AKTS:3)

Bu ders tamamlayıcı ve alternatif tedaviler, Dünya’da ve Türkiye’de tamamlayıcı ve alternatif tıbbın kullanımı ve yasal düzenlemeler, tamamlayıcı ve alternatif tedavilerde manipulatif yaklaşımlar, tamamlayıcı ve alternatif tedavilerde biyolojik yaklaşımlar, tamamlayıcı ve alternatif tedavilerde enerji yaklaşımları, tamamlayıcı ve alternatif tedavilerde biyolojik yaklaşımlar, kadınların jinekoljik sorunlarında tamamlayıcı yaklaşımlar, meme ve jinekolojik kanserlerde tamamlayıcı yaklaşımlar, menopoz semptomlarında tamamlayıcı yaklaşımlar, infertilite ve tüp bebekte tamamlayıcı yaklaşımlar, gebelik semptomlarına yönelik tamamlayıcı yaklaşımlar, ağrı/doğum ağrısına yönelik tamamlayıcı yaklaşımlar ve kadın sağlığına yönelik yapılmış araştırma örnekleri ve bunların değerlendirilmesi konularını içermektedir.

EBE408 Güvenli Annelik (2-0-2) (AKTS: 3)

Bu ders güvenli annelik yaklaşımı, güvenli anneliğin önemi, güvenli annelik programları ve projeleri, anne ve yenidoğan hakları ve etik konular, dünyada ve türkiye’de anne bebek verilerinin incelenmesi, istenmeyen gebelik ve güvenli olmayan düşükler, çözüm yolları, güvenli olmayan doğumlar ve çözüm yolları, aile planlaması hizmetlerinin kullanım durumu ve arttırmaya yönelik girişimler, Türkiye’de acil obstetrik bakım ve durum analizi, yenidoğan acillerinde durum analizi, anne sağlığının yükseltmeye yönelik girişimler, güvenli annelik kapsamında ebelerin rolü, proje geliştirme ve ders değerlendirmesi konularını içerir.

EBE 412 Ebelikte Adli Konular (2-0-2) (AKTS:3)

Bu ders adli ebelik ile ilgili temel kavramlar, adli ebeliğin Türkiye' de ve Dünya' da gelişimi, adli vakalarda ebelerin sorumlulukları ve adli ebenin rolleri, adli ebenin çalışma alanları, malpraktis, yasalara giriş ve yasal kavramlar, enjeksiyon uygulamalarında medikolegal sorumluluklarmekanik etki ile oluşan yaralanmalar gebelik ve doğumla ilgili adli tıp sorunlar, cinsel suçlara adli tıbbi yaklaşım, kadına yönelik şiddetin adli tıp boyutu, ölüm ve postmortem değişimler, yardımcı sağlık personelinin hukuki sorumlulukları ve adli olgularda ebenin etik yaklaşımı konularını içermektedir.

EBE414 Kadın Statüsü ve Sorunları (2-0-2) (AKTS:3)

Bu ders kadın kavramı ve kadın statüsü ve sorunları ile ebelik mesleğinin ilişkisi, tarihsel süreçte kadın algısı ve ebelik kadının insan hakları film gösterimi: demir çeneli melekler, kadın statüsünün belirleyicileri ve yasal düzenlemeler film gösterimi: soraya’yı taşlamak, kadına yönelik şiddet ve ebelerin rolleri- flört şiddeti, toplumsal cinsiyet eşitliği açısından dünyada ve ülkemizde durum: WEF küresel toplumsal cinsiyet eşitliği raporu, öğrenci sunumları: toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin eğitime yansımaları, öğrenci sunumları ve çözüm önerileri beyin fırtınası konularını içermektedir.

EBE 416 Yenidoğan Bakımında Aile Eğitimi (2-0-2) (AKTS: 3)

Bu ders  Dünyada Ve Türkiye'de 0-6 yaş çocuğun sağlık durumu ve ebenin yeri, ebeveyn eğitimi ve aile merkezli bakım, ev ortamında yenidoğan muayenesi ve ailenin bilgilendirilmesi, yenidoğan bakım uygulamaları, yenidoğan bakımında geleneksel uygulamalar ve yenidoğana etkileri, yenidoğan beslenmesi ve ek gıdaya geçiş süreci, yenidoğan dönemi tehlike belirtileri ve yenidoğan bakım uygulamalarında yenilikler konularını içermektedir.

EBE 400 Türk İşaret Dili (2-0-2) (AKTS: 3)

Bu ders işaret dili ve işitme engelli bireyin özelliklerini tanımaları parmak alfabesini tanımaları, kendimizi sınayalım (alfabe) + uygulama 1kendisi/aile ve akrabalar/çevre konusundaki işaretler, okul ve eğitim işaretleri sayılar/matematik işaretleri/ölçüler uygulama 2, gıda: yemek isimleri/meyveler- uygulama3, giyim: giyecekler/takılar ve renkler uygulama 4, tid dilbilgisi kavramları- fiiller ve dil bilgisi, tid dilbilgisi kavramları- sıfatlar, eşyalar/ev ve ev eşyaları/müzik aletleri, tid dilbilgisi kavramları- isimler trafik ve canlılar, iller, İstanbul ilçeleri, ülkeler uygulama 6, meslekler, sağlık ve vücut ve dersin genel değerlendirmesi konularını içermektedir.