ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEZLİ –TÜRKÇE YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ

 

1.Programın Dili 

Türkçe.

2.Programın Süresi

Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kaydolduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın 4 (dört) yarıyıldır.

3.Programın Azami Süresi

Program en çok 6 (altı) yarıyılda tamamlanır.

4.Bölüm Başkanı

Prof. Dr. Necati AĞIRALİOĞLU.

5. Tarihçe

İnşaat Mühendisliği Tezli Türkçe Yüksek Lisans programı 2020 yılında başlamıştır. 

6.Kazanılan Derece

İnşaat Mühendisliği Türkçe Tezli Yüksek Lisans Diploması.

7.Kabul ve Kayıt Koşulları

 İnşaat Mühendisliği Tezli Türkçe Yüksek Lisans Programı müfredatı, yarıyıl esasına göre hazırlanmış olduğu için, güz ve bahar yarıyıllarında programa öğrenci kabul edilmektedir.

Başvurular Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün internet sitesi üzerinden veya elden yapılabilmektedir.  Programa başvuru yapacak olan adaylardan aşağıdaki belgeler talep edilmektedir:

  • Ön Başvuru Formu

  • Lisans Diploması veya Mezuniyet Belgesi (İnşaat Mühendisliği lisans programından mezun olan öğrenciler kayıt yapabilir. Diğer mühendislik ve mimarlık bölümlerinden lisans mezunu olan öğrenciler için ise hazırlık dersleri almak koşuluyla programa kayıt yaptırabilir.)

  • Transkript

  • Dört (4) adet Vesikalık Fotoğraf

  •  Kimlik İbrazı ve Fotokopisi

  • Askerlik Durum Belgesi (Erkekler için)

  • ALES (SAY  puan türünde en az 55 puan)

  • Öz geçmiş

Akademik takvimde belirlenen ön başvuru süreci sona erdiğinde sözlü veya yazılı mülakat şartı olan programlarda ana bilim dalı tarafından adayların başvuru formunda belirtmiş oldukları iletişim bilgileri aracılığı ile (telefon, mail) adaya mülakat günü ve saati bildirilir.

Değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra sonuçlar web sitesinde ilan edilir. Adayın akademik takvimde belirtilmiş olan kayıt tarihleri içinde asıl başvuru evrakı ve fotokopileri ile Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne gelerek kayıt yaptırması gerekir. Kayıt süreci ödeme ile tamamlanır.

8. Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Programa kabul edilen öğrenciler, kayıt yaptırmadan önce kayıtlı oldukları lisansüstü programlarından başarılı oldukları derslerin enstitü tarafından ders müfredatına intibak ettirilmesini talep edebilirler. Bu talep, öğrencinin programda öğrenim görmeye başlayacağı akademik yılın başında enstitü müdürlüğüne yazacağı bir dilekçe ile yapılır. Talepte bulunan öğrencinin, dilekçesine onaylı bir not döküm (transkript) belgesinin aslını ve ders içeriklerini eklemesi gereklidir.

İntibak işlemi, Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla Ana Bilim Dalı Başkanlığınca belirlenen intibak komisyonu tarafından yönetmelik ve yönerge çerçevesinde gerçekleştirilir. İntibak işlemlerinde ders içerikleri ve AKTS yükü gözetilir. İntibak işlemlerinde ayrıca öğrencinin önceden kayıtlı olduğu programdan edinmesi mümkün olan bilgi birikimi de değerlendirilerek bir karar verilir.

Kurumlar arası yurt dışı yatay geçişle programımıza kayıt yaptıran öğrencilerin intibak taleplerinin değerlendirilmesinde ise, yurt dışından alınan derslerin programa ilişkin ulusal yeterliliklere uygun olarak belirlenen program yeterliliklerine uygun olması esası gözetilir.

9.Sınavlar, ölçme ve değerlendirme

Programda sınavlar ara sınav ve final sınavından oluşmaktadır. Sınavlara girmek için öğrenci kimlik kartlarının ibrazı zorunludur. Ara sınav, program müfredatında bulunan bir dersin verildiği yarıyıl içinde yapılan sınavdır. Her dersin bir yarıyılda en az bir ara sınavı yapılır veya ders içerisinde yapılan ödev, proje ve benzeri çalışmalar, dersin öğretim üyesi takdirinde bir ara sınav yerine kullanılabilir. Final sınavı ise, dersin okutulduğu yarıyıl sonunda akademik takvimde belirtilen tarihler içinde yapılan sınavdır. Final sınavlarına katılabilmek için derslere %70 devam mecburiyetinin tamamlanması gerekmektedir. Dönem sonu başarı notları sınav performansına ek olarak ödev, proje, sunum, sınıf katılımı ve derslere devam durumu gibi çeşitli ölçme ve değerlendirme kriterleri nezdinde belirlenir

 

10.Mezuniyet Koşulları

Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği gereğince öğrencinin İnşaat Mühendisliği Türkçe Tezli Yüksek Lisans programından  mezun olabilmesi için birisi Bilimsel Araştırma Teknikleri dersi olmak üzere en az yedi dersi,  seminer dersi ve tez çalışmasını başarı ile tamamlaması, ağırlıklı genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,50 ve en az 120 AKTS kredisini tamamlamış olması gerekir.

11.Mezun İstihdam Olanakları

İnşaat Mühendisliği Türkçe Tezli Yüksek Lisans Programı mezunları; Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Demiryolları, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Belediyeler gibi kamu kuruluşlarında ve inşaat sektöründe taahhüt ve proje danışmanlığında hizmet veren özel kuruluşlarda çalışabilirler. Statik proje, müteahhitlik ve danışmanlık için kendi işletmelerini kurabilirler ve üniversitelerde akademik kariyer yapabilirler.

12. Üst Derece Programlara Geçiş

Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar daha sonra müracaat etmeleri ve başarılı görülmeleri halinde doktora programlarında öğrenimlerine devam edebilirler.

13. Program Yeterlilikleri (Çıktıları)

1.Temel matematik ve fen bilimlerinde ve temel mühendislikte yeterli altyapıya sahip olma; mühendislik çözümlerinde bu disiplinlerden edinilen teorik ve pratik bilgileri kullanma becerisi.
2. İnşaat Mühendisliği özel konularındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisi.
3. Özel ihtiyaçları ve gereksinimleri karşılayacak bir sistem tasarlayabilme.
4. İnşaat Mühendisliği uygulamalarında teknik ekipman kullanma becerisi.
5. İnşaat Mühendisliğinde deney yapabilme ve analiz edebilme becerisi.
6. İlgili literatürü inceleyerek doğru bilgiye ulaşma ve veri tabanında arama yapabilme becerisinin yanı sıra bilimsel araştırma ve yazım dilini kullanabilme.
7. Tek tek ve çok disiplinli alanlarda çalışan ekiplerde etkili bir şekilde çalışarak inisiyatif kullanma ve sorumluluk alma.
8. Türkçe ve İngilizce iletişim kurma ve kendini ifade etme becerisi.
9. Hayat boyu öğrenme ihtiyacının farkında olarak, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme becerisi.
10. Mühendislik yaklaşımlarında meslekî ve etik açıdan farkındalık kazanma.
11. İnsana ve doğaya duyarlı mühendislik çözümleri geliştirmek için etkili becerilere sahip iş yeri uygulamaları hakkında bilinç sahibi olma.
12. Modern dünyanın sorunları hakkında bir farkındalık gösterme ve mühendislik çözümleri ile uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlar üzerindeki etkilerini anlama.

 

14. Program Müfredatı

 

DERSİN KODU

DERSİN ADI

TÜRÜ

KREDİSİ

AKTS’si

LUET 500

MÜHENDİSLİK MATEMATİĞİ

Zorunlu

3

7.5

LUET 501

BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE ETİK

Zorunlu

3

7.5

LUET 502

AKADEMİK YAZMA OKUMA VE SUNMA TEKNİKLERİ

Seçmeli

1

3

İNŞ 501

İLERİ YAPI DİNAMİĞİ

Zorunlu/Seçmeli

3

7.5

İNŞ 502

İLERİ YOL MALZEMELERİ

Zorunlu/Seçmeli

3

7.5

İNŞ 503

BİLGİSAYARLA HİDROLİK

Zorunlu/Seçmeli

3

7.5

İNŞ 504

TRAFİK AKIM KURAMI

Zorunlu/Seçmeli

3

7.5

İNŞ 505

BETON DAYANIKLILIĞI *

Zorunlu/Seçmeli

3

7.5

İNŞ 506

İLERİ ZEMİN MEKANİĞİ

Seçmeli

3

7.5

İNŞ 507

SONLU ELEMANLAR YÖNTEMLERI

Seçmeli

3

7.5

İNŞ 508

AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ

Seçmeli

3

7.5

İNŞ 509

İLERİ HİDROLOJİ

Seçmeli

3

7.5

İNŞ 510

YEŞİL YAPILAR

Seçmeli

3

7.5

İNŞ 511

AKARSU MÜHENDİSLİĞİ

Seçmeli

3

7.5

İNŞ 512

İLERİ KAPLAMA TASARIMI

Seçmeli

3

7.5

İNŞ 513

KIYI MÜHENDİSLİĞİ-1

Seçmeli

3

7.5

İNŞ 514

KIYI MÜHENDİSLİĞİ-2

Seçmeli

3

7.5

İNŞ 515

İLERİ YOL TASARIMI

Seçmeli

3

7.5

İNŞ 516

DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI

Seçmeli

3

7.5

İNŞ 517

İLERİ BETONARME YAPILAR

Seçmeli

3

7.5

İNŞ 518

ULAŞIM COĞRAFYASI

Seçmeli

3

7.5

İNŞ 519

YAPISAL OPTİMİZASYON

Seçmeli

3

7.5

İNŞ 520

İLERİ MALZEME BİLİMİ

Seçmeli

3

7.5

İNŞ 521

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE MAKİNE ÖĞRENMESİ

Seçmeli

3

7.5

İNŞ 522

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE NANOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI

Seçmeli

3

7.5

İNŞ 523

İLERİ SU VE ATIKSU ARITIMI

Seçmeli

3

7.5

İNŞ 524

İLERİ ÇELİK YAPI TASARIMI

Seçmeli

3

7.5

İNŞ 589

SEMİNER

Zorunlu

0

7,5

İNŞ 590

YÜKSEK LİSANS TEZİ

Zorunlu

0

60

 

 

15.Ders İçerikleri

 

CIVE 511

İleri Malzeme Bilimi

3 0 3 7.5

Atomik yapı ve atomlar arası bağlar. Mühendislik malzemelerinin elastik, plastik ve viskoelastik davranışı. Seramikler, metaller, polimer ve kompozitlerin içyapıları ve mekanik özellikleri arasındaki ilişki. Mühendislik sistemlerin tasarımında malzeme davranış ve özelliklerinin uygulamaları.

 

CIVE 512

Betonarme Yapıların Durabilitesi

3 0 3 7.5

Beton bozulmalarının mekanizmaları. Sahada ve laboratuvarda beton yapılarının muayene yöntemleri. Beton onarımı tasarım ve planlaması. Beton yapıların onarım ve bakımı için malzemeler ve yöntemler.

 

CIVE 513

Yapı Malzemelerinde İleri Araştırma Yöntemleri

3 0 3 7.5

Araştırma metodolojisi ve temel istatistik bilgilerinin tanımlanması. Teori ve uygulamayla bağlantılı araştırma yöntemleri. Uygulama çalışmalarına yönelik standartlar ve diğer dokümanlar. Karışım tasarımı parametreleri. Karıştırma ve şekillendirme. Taze hal özelliklerinin tayini. Sertleşmiş hal özeliklerinin saptanması.

 

CIVE 521

İleri Akışkanlar Mekaniği

3 0 3 7.5

Matematiksel tanımlar, Temel Denklemler, Potansiyel Akış Teorisi, Sıkıştırılamaz Vicöz Akışkanların Türbülanslı Akışı, Sınır Tabakası Teorisi, Difüzyon ve Dispersiyon ders kapsamında gösterilmesi planlanmaktadır.

 

CIVE 522

Altyapı Planlaması

3 0 3 7.5

Bu ders büyük ölçekli şehirlerde minimum kaynak kullanımıyla maksimum sürdürülebilir servisin elde edilebilmesi için altyapı planlaması ve yönetimi bilgilerinin edinilmesini hedeflemektedir. Ders altyapı sistemlerinin ve tesis varlıklarının yönetimi için analitik metotlar, elemanlar, veriler, teknolojiler, politik ve finansal çerçeveyle kısıtlamaları kapsamaktadır. Dersin konularında durum değerlendirmeleri, bozulma modellemesi, mühendislik ekonomisi, farklı altyapı system alternatiflerinin değerlendirilmesi, optimizasyon ve değerlendirme, sürdürülebilirlik, altyapı karar verme mekanizmasında stratejik çevre değerlendirmesi bulunmaktadır. DSS ve MCA gibi bazı yazılımlar ders kapsamında kullanılmaktadır.

 

CIVE 523

Su Kaynakları Yöntemi

3 0 3 7:5

Bu ders, sınırlı kısıtlı ve fazla kullanılan su kaynaklarının nasıl idare edileceği konusunda öğrencileri eğitmeyi amaçlamaktadır. Sıra dışı koşullarda su kaynaklarının yönetimiyle ilgili araçlar gösterilecektir. Su kaynakları problemlerini anlama, konsept, suyun kontrol ve kullanımı için işlevsel elemanların ve tesislerin planlanması ve tasarımı, temel su kaynakları yönetimi konuları dersin içeriğindedir. Ders aynı zamanda su kaynaklarına karşı küresel tehditler ve riskler, su politikaları konsepti ve paylaşılan akarsular üzerindeki haklar konularını da kapsamaktadır.

 

CIVE 524

İleri Kirlenmiş Araziler

3 0 3 7.5

Bu ders kirlenmiş alanların yönetimi için araçlar ve muhtemel teknikler sağlamaktadır. Ayrıca kirlenmiş alanlara risk temelli yaklaşım tanıtılmaktadır. Dünyanın değişik yerlerindeki karasal kirliliğin giderilmesi, arazi ve yeraltı suyu ıslahı, saha araştırmaları, risk değerlendirmesi ve yerel vaka incelemeleri için güncel ve yenilikçi teknolojiler gösterilecektir. Bu teknolojilerden bazıları, geçirimli reaktif bariyer ve biyolojik arıtmadır. Aynı zamanda toprak ve su kirleticiler tanıtılacaktır. Yayılım modeli ve kirlenmenin üç temel öğesi kaynak yayılım yolu ve alıcı da dahil olarak. Alan karakterizasyonu ve risk tabanlı modeller için yenilikçi yöntemler gösterilecektir.

 

CIVE 525

İleri Yüzey Akım Hidrolojisi

3 0 3 7.5

Bu ders yüzey suyu hidrolojisinin prensiplerini tanıtmak ve bu prensiplerin hidrolojik problemleri çözmek adına uygulamalarını hedeflemektedir. Yağışı kontrol eden prensipler, buharlaşma, yüzey akış oluşumu, akış, jeomorfoloji ve yüzey akımındaki jeokimyasallar. Drenaj havzası karakteristikleri, nehirler, doğal yüzey akımının geçici ve konumsal değişkenleri ve çevre üzerine etkileri. Tatlı su kaynakları üzerinde insan etkileri ve verilen hasarın geri döndürülmesi çalışmaları.

 

CIVE 526

İleri Su ve Atık Su Arıtma

3 0 3 7.5

Bu ders en son standart ve kurallara göre tüm güncel ve yenilikçi su ve atık su arıtma tekniklerini tanıtır. Ders İçme suyu ve atık su kirleticilerini, arıtma tesislerini ve arıtma işlemlerinin incelenmesini hedefler. Koagülasyon, flokülasyon, sedimentasyon, filitreleme, biyolojik arıtma, katı partiküllerin ayrıştırılması, dezenfekte ve ileri arıtma tekniklerindeki ileri kimyasal işlemlerde yaşanan bazı öne çıkan sorunlar ele alınmaktadır.

 

CIVE 527

Çevresel Etki Değerlendirme

3 0 3 7.5

Bu ders çevre yönetimi ve karar verme mekanizmasında hayati bir araç olarak çevre etki değerlendirmesini (ÇED) açıklamaktadır. Ders konseptler, metotlar, problemler ve ÇED işlemlerinde kullanılan çeşitli formları ele almaktadır. Çeşitli alanlardaki ÇED gelişimlerinin Avrupa ve İngiltere standartlarında değerlendirmesini yapar. Gelişmekte olan ülkelerde dahil olmak üzere farklı ülkelerde çeşitli vaka incelemelerinde ÇED işlemlerine odaklanır. Farklı yaklaşımların ÇED üzerindeki etkilerinin altını çizmek adına çeşitli seviye ve sistemlerdeki ÇED’lerin incelenmesi. Bu ders öğrencilere karar verme mekanizmalarında konuyu ÇED açısından değerlendirme yeteneği kazandıracaktır.

 

CIVE 528

Altyapı Sistemlerinin Sürdürülebilirlik Yönetimi

3 0 3 7.5

Bu ders öğrencilerin modern ve profesyonel uygulamalara aşina olmalarını sağlayıp deneyimli uygulama yapan mühendislerden yararlanmalarını amaçlamaktadır. Ders aynı zamanda konuşma ve iletişim kurma yeteneklerinin önemini açıklar ve öğrencilerin araştırma yazıları yazarak, yapılacak olan sürdürülebilir altyapı sistemlerinin yönetiminde mühendislik ve endüstriyel bakış açısından araştırmalarla; öğrencilerin araştırma becerilerinin gelişmesine olanak sağlanacaktır. Öğrencilerin gelecekte endüstriye dahil olabilmeleri için ders endüstriden konuk konuşmacılarla zenginleştirilecektir. Bu ders aynı zamanda sürdürülebilir gelişim konularında öğrencilere sürdürülebilir bir dünya yaratılmasında mühendislik uygulamalarının ve mühendislerin rolünü keşfetmelerine olanak tanır. Ders ana odak noktası olarak çevre koruma ve altyapı mühendisliği olan inşaat mühendisi perspektifini öğrencilere kazandırmayı hedeflemiştir.

 

CIVE 529

İnşaat Mühendisliğinde Programlar

3 0 3 7.5

Bu derste İnşaat Mühendisliğinin gerektirdiği bazı temel bilgisayar programlarının öğrencilere öğretilmesi hedeflenmiştir. Büyük veriler, projeler, haritalar tasarım ölçütleri ve kıstasları dikkate alınarak ders kapsamı ele alınacaktır. WaterCad, SeweCad, GIS, vb. Bilgisayar kullanımı gerektiren bir ders olduğu için bilgisayar laboratuvarlarının kullanılması düşünülmektedir.

 

CIVE 531

İleri Temel Mühendisliği

3 0 3 7.5

Temel çeşitleri ve tasarım ilkeleri. Sığ temeller, düşey ve eğik yükler için genel taşıma kapasitesi denklemleri, yerleşim hesabı, kum, kaya ve reaktif killerin temelleri. Yer basıncı, istinat yapıları. Kazık kapasitesi ve kazıkların ileri analizleri.

 

CIVE 532

Sismoloji

3 0 3 7.5

Sismoloji ve depremler, Sallanma şiddeti, Yer sarsıntısı ivmesi, Deprem enerjisi, Sismik dalgalar: Depremlerde sismik dalgaların türleri, dinamik zemin özelliklerinin ölçülmesi, depremlerden kaynaklanan tehlike ve deprem riskinin azaltılması.

 

CIVE 533

Saha ve Zemin İyileştirmesi

3 0 3 7.5

Zemin iyileştirme kavramları, sıkışma teorisi, kireç, kireç uçucu külü, çimento, asfalt, kimyasal katkı maddeleri, yerinde zemin özelliklerini iyileştirme, dinamik sıkıştırma, vibroflotasyon, vibrodisplasement gibi katkı maddeleriyle zeminlerin modifikasyonu.

 

CIVE 540     

Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği

3 0 3 7.5

Bu ders, bilimsel yöntemin ilkelerini, yasalar ve teoriler arasındaki farkı, etik bir araştırma projesinin özelliklerini, bilim insanlarının ve bilim camiasının topluma karşı sorumluluklarını kapsar.

 

CIVE 541

Kompozit Malzemelerin İleri Mekaniği

3 0 3 7.5

Kompozitlerin mekaniği ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Polimer matris kompozitler, metal matris kompozitler, seramik matris kompozitler, karbon-karbon kompozitler, geri dönüşüm fiber takviyeli kompozitler, bir laminanın makromekanik analizi, mukavemet yetersizliği teorileri, bir laminanın mikromekanik analizi, laminatların makromekanik analizi, analiz ve laminatların tasarımı ve kirişlerin bükülmesi.

 

CIVE 542

İleri Yapı Dinamiği

3 0 3 7.5

Depreme dayanıklı yapıların özellikleri incelenmiş ve sismik tasarımı ele alınmıştır. Devam eden konular şu şekildedir: hareket denklemleri, serbest titreşim, dinamik dönüşün sayısal hesaplanması, doğrusal ve elastik olmayan sistemlerin deprem tepkileri, sönümlenme, temel izole edilmiş binaların deprem dinamiği, çok katlı binaların tasarımı.

 

CIVE 543

İleri Malzeme Mekaniği

3 0 3 7.5

Malzemelerin mekaniği derinlemesine incelenmiştir. Gerilme ve gerinim teorileri, gerilme gerilimi-sıcaklık ilişkileri, elastik olmayan malzeme davranışı, enerji yöntemleri uygulamaları, düz kirişlerin simetrik olmayan bükümleri, ince cidarlı kiriş kesitleri için kesilme merkezi, eğimli kirişler, kolonların elastik ve elastik olmayan kararlılığı, düz plakalar, gerilme konsantrasyonları, kırılma mekaniği, temas gerilmeleri ve yorgunluk.

 

CIVE 544

Ön Gerilmeli Beton Köprülerin Tasarımı

3 0 3 7.5

Ön gerilmeli beton köprülerin teorisi ve tasarımı öğrenilmiştir. Bu konular şunlardır: Köprü tasarımı kavramları, betonarme bükülme ve kırma, ön gerdirme ve gerdirme, ön gerilme kuvvetinin hesaplanması, kablo profili, ön gerilme, ankraj, bağlanmış ve bağlanmamış kabloların kayıpları, kayma kuvvetine karşı ön gerilme etkisi, sürekli kirişler için ön gerilme, köprü eklemleri ve alt yapı tasarımı, beton güverte tasarımı, prefabrik kirişler, katı levhalar, boşluklu levhalar, kutu kirişler, oluklu levhalar, ölçeklendirme metodu üzerindeki etkisi ve kablo destekli güverte.

 

CIVE 545

Yapı Mekaniğinde Matris Yöntemleri

3 0 3 7.5

Matris-Deplasman Yöntemi, 2 ve 3 Boyutlu Kafes Sistem Uygulamaları, Kiriş ve Çerçevelerin Matris-Deplasman Yöntemi ile Çözümü, Düzlemlerine Dik Yükleme Halinde Yapıların Çözümlemesi, Bilgisayar Uygulamaları.

 

CIVE 546

Betonarme Sistemlerinin Davranışı ve Analizi

3 0 3 7.5

Moment-Eğrilik İlişkisi, Akma Çizgileri Teoremi, Plastik Analiz, Kolonların Moment-Eksenel Kuvvet Taşıma Gücü Analizi, Perdeli Taşıyıcı Sistemlerin Analizi, Süneklik Düzeyi Yüksek Sistemlerin Tasarımı, Yapılardaki Hasarların Analizi, Onarım ve Güçlendirme.

CIVE 547

Yapısal Optimizasyon

3 0 3 7.5

Optimizasyon Nedir, Optimizasyonun Temel Tanımları, Tasarım Değişkenleri, Amaç fonksiyonları, Kısıtlayıcılar, Yapısal Tasarım/Optimizasyon Problemlerinin Matematiksel Modellemesi, Grafik Metot, Doğrusal Programlama, Simpleks Metot, Optimal Kontrol, Newton Metodu, Sezgisel Optimizasyon Yöntemleri ve Uygulamalar

 

CIVE 551

Depreme Dayanıklı Çelik Yapıların Tasarımı

3 0 3 7.5

Seçilmiş Deprem Mühendisliği kavramlarının tanımı, yapısal süneklik, sismik tepki modifikasyon faktörleri, moment dirençli, konsantrik geçmeli ve eksantrik geçmeli çerçevelerin eleman ve küresel tasarımında temel LRFD Yöntemleri, depreme dayanıklı tasarım ve kapasite.

 

CIVE 561

İleri Yol Malzemeleri

3 0 3 7.5

Bitüm, Bitümlü malzemeler, Asfalt, Asfalt Çimentosu, Sıvı Asfalt, Tar, Agrega, Esnek kaldırımlarla ilgili tanımlar, Bitümün tarihi, kaynakları, yapıları, kimyası ve bileşimi, bitümün fiziksel özellikleri, bitümün reolojisi, sıvı asfaltları ve özellikleri, Asfalt, Sıvı Asfalt, Süper Kaldırım Bağlayıcı ve Karışım Testleri, Agrega Çeşitleri, Fiziksel Özellikler, İlgili Testler, Agrega Karışımı ve Gradasyonları, Bitümlü Karışımlar, Karışım Özellikleri, Asfalt Beton Karışımı Tasarımı, Asfalt Betonun Yük Altındaki Davranışı, Sathi Kaplama ve Yüzey İşlemleri için kullanılan diğer karışımlar.

 

CIVE 562

İleri Yol Tasarımı

3 0 3 7.5

Karayolu tasarımına giriş; Karayolu sistemleri; Araçların ve sürücülerin özellikleri; Trafiğin özellikleri; Karayolu kapasitesi, Karayollarının geometrik özellikleri, Güzergah seçimi, Görme mesafesi ölçütü, Bileşik ve ters eğriler, Yatay hizalama, Geçiş uzunluğu ve süperelevasyon, Dikey hizalama, Tırmanma şeritleri; Kesit unsurları; Kesit hesaplamaları, Hacim hesaplamaları; Kütle diyagramı; Taşımacılık Maliyeti; Kaldırım türleri; Malzeme özellikleri; AASHTO 2002 tasarım yöntemi, Yüzey drenajı; Menfez tasarımı

 

CIVE 563

İleri Yol Kaplaması Tasarımı

3 0 3 7.5

Yol tasarımına giriş, araç yüklerinin belirlenmesi, Yol performansı, elastikiyet teorisine giriş, katmanlı elastik sistemler, tek katmanlı ve iki katlı sistem analizleri, plak yükleme testi, üç katmanlı ve çok katmanlı sistemler, eşdeğer tek tekerlek yükü Konsepti, Westergaard analizi, Rijit kaplama tasarımı, Rijit kaplamalarda gerilme, Düğüm tipleri ve yapıları, Dübel bar ve dübel grup eylem teorisi, California Tasarım metodu, Asfalt Enstitüsü esnek döşeme tasarım metodu, Esnek kabuk döşeme tasarımı metodu, Mühendislerin tasarım metodu, Esnek havaalanı yolları için Corp’s of Engineers dizayn metodu.

 

CIVE 564

Toplu Taşıma Yönetimi ve İşletmeciliği

3 0 3 7.5

Toplu taşımacılık ve eğilimler, toplu taşımacılığın rolü, ulaşım ve erişilebilirlik konularında toplu taşıma kullanıcıları olan sosyal dışlanma sorunları, ekonomik ve karşılaştırmalı ulaşım modlarının performansı. Mevzuat ve kurumsal çerçeve, tanımlar ve gerekçe, alternatif Pazar seçenekleri ve uygulamadaki örnekler.

 

CIVE 565

Gelişmekte Olan Ülkelerde Kentsel Ulaşım Yönetimi

3 0 3 7.5

Gelişmekte olan şehirlerde ve bölgede seyahat özellikleri, mevcut seyahat davranış mekanizmalarını, şehir yapılarını, gezginlerin sosyo-ekonomik özelliklerini, mevcut ulaşım imkanlarını, gelişen kentsel formları ve ulaşım uygulamalarını göz önüne çıkararak gelecekte öngörülen ulaşım modları ihtiyacı.

 

CIVE 566

Ulaştırma Coğrafyası

3 0 3 7.5

Bu ders, öğrencilere GIS, Küresel Konumlandırma Sistemleri GPS gibi coğrafi analizde devrim yaratan teknolojilerin çeşitliliğini öğretir. Ulaşım coğrafyasının gözden geçirilmesidir. Mekânsal organizasyon, ağ analizi, tahsis gibi temel fikir grupları tartışılacaktır.

 

CIVE 590

Yüksek Lisans Tezi

3 0 3 7.5

Öğrenci danışmanı tarafından önerilen ve Enstitü tarafından onaylanmış bir konuda araştırma görevini yerine getirir.

 

CIVE 591

Seminer

3 0 3 6

Her öğrenci, tez çalışmasına başlamadan önce, tez danışmanı tarafından seminer koordinatörü koordinasyonunda bir konu atanır. Öğrenci konuyu araştırır ve tez çalışmasının ilk aşamasında sunar.

 

CIVE 592

Danışmanlık

0 0 0 1

 

 

CIVE 593

Uzmanlık Alan

0 0 0 6

Uzmanlık Alan Dersi” yüksek lisans ve doktora öğrencilerine danışman öğretim üyesinin çalıştığı bilimsel alandaki spesifik bilgi ve deneyimlerinin aktarılması, öğrencilere bilimsel etik ve çalışma disiplininin, güncel literatürü izleyebilme ve değerlendirebilme yeteneğinin kazandırılmasına yönelik bilimsel temellerin oluşturulması amacıyla uygulanan teorik bir derstir.

 

 

 

 

 

 

16.AKTS Ders Tanıtım Formları

LUET 500 Mühendislik Matematiği

LUET 501 Bilimsel Araştırma ve Etik

LUET 502 Akademik Yazma Okuma ve Sunma Teknikleri

İNŞ 501 İleri Yapı Dinamiği

İNŞ 502 İleri Yol Melzemeleri

İNŞ 503 Bilgisayarla Hidrolik

İNŞ 504 Trafik Akım Kuramı

İNŞ 505 Beton Dayanıklılığı

İNŞ 506 İleri Zemin Mekaniği

İNŞ 507 Sonlu Elemanlar Yöntemleri

İNŞ 508 Akıllı Ulaşım Sistemleri

İNŞ 510 Yeşil Binalar

İNŞ 512 İleri Kaplama Tasarımı

İNŞ 520 İleri Malzeme Bilimi

İNŞ 522 İnşaat Mühendisliğinde Nanoteknoloji Uygulamaları

İNŞ 589 Seminer

İNŞ 590 Yüksek Lisans Tezi