ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ KAMU HUKUKU TEZSİZ –TÜRKÇE YÜKSEK LİSANS PROGRAMI    DERS BİLGİ PAKETİ

1.Programın Dili 

Türkçe.

2.Programın Süresi

Yarıyıl esasına dayalı olan Kamu Hukuku Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nın süresi en az 2,  en fazla 3 (üç) yarıyıldır.

3.Programın Azami Süresi

Program en çok 3 (Üç) yarıyılda tamamlanır.

4.Bölüm Başkanı

Prof. Dr. Halit YILMAZ.

5. Tarihçe

Antalya Bilim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne bağlı bir tezsiz yüksek lisans programı olan Kamu Hukuku Tezsiz Yüksek Lisans Programı, 2017-2018 öğretim yılından itibaren öğrenci kabul etmekte ve mezun vermektedir.

6.Kazanılan Derece

Kamu Hukuku Tezsiz Yüksek Lisans Diploması.

7.Kabul ve Kayıt Koşulları

Kamu Hukuku Tezsiz Yüksek Lisans Programı müfredatı, yarıyıl esasına göre hazırlanmış olduğu için, güz ve bahar yarıyıllarında programa öğrenci kabul edilmektedir.

Başvurular Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün internet sitesi üzerinden veya elden yapılabilmektedir. Kamu Hukuku Tezsiz Yüksek Lisans Programı’na başvuru yapacak olan adaylardan aşağıdaki belgeler talep edilmektedir:

  1. Ön Başvuru Formu (Enstitü internet sitesinde yer almaktadır).

  2. Lisans Diploması veya Mezuniyet Belgesi (Yurt içindeki bir üniversiteden mezun ise aslının ibraz edilmesi halinde fotokopisi kurumumuzca onaylanır. Yurtdışındaki bir üniversiteden mezun ise diplomanın Noter onaylı Türkçe tercümesi ibraz edilmelidir)

  3. Transkript (Not Dökümü) (Yurt içindeki bir üniversiteden mezun ise aslının ibraz edilmesi halinde fotokopisi kurumumuzca onaylanır. Yurtdışındaki bir üniversiteden mezun ise diplomanın Noter onaylı Türkçe tercümesi ibraz edilmelidir)

  4. Dört (4) adet vesikalık fotoğraf

  5. Kimlik İbrazı ve fotokopisi

  6. Askerlik Durum Belgesi (Erkek adaylar için)

  7. Özgeçmiş (CV)

Başvuru tarihleri, değerlendirme süreci, kayıt yaptırmaya hak kazanan adaylar ve kayıt süreci Antalya Bilim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü internet sitesinde ilan edilmektedir.

8. Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Programa kabul edilen öğrenciler, kayıt yaptırmadan önce kayıtlı oldukları lisansüstü programlarından başarılı oldukları derslerin enstitü tarafından ders müfredatına intibak ettirilmesini talep edebilirler. Bu talep, öğrencinin programda öğrenim görmeye başlayacağı akademik yılın başında enstitü müdürlüğüne yazacağı bir dilekçe ile yapılır. Talepte bulunan öğrencinin, dilekçesine onaylı bir not döküm (transkript) belgesinin aslını ve ders içeriklerini eklemesi gereklidir.

İntibak işlemi, Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla Ana Bilim Dalı Başkanlığınca belirlenen intibak komisyonu tarafından yönetmelik ve yönerge çerçevesinde gerçekleştirilir. İntibak işlemlerinde ders içerikleri ve AKTS yükü gözetilir. İntibak işlemlerinde ayrıca öğrencinin önceden kayıtlı olduğu programdan edinmesi mümkün olan bilgi birikimi de değerlendirilerek bir karar verilir.

Kurumlar arası yurt dışı yatay geçişle programımıza kayıt yaptıran öğrencilerin intibak taleplerinin değerlendirilmesinde ise, yurt dışından alınan derslerin programa ilişkin ulusal yeterliliklere uygun olarak belirlenen program yeterliliklerine uygun olması esası gözetilir.

9.Sınavlar, ölçme ve değerlendirme

Programda sınavlar ara sınav ve final sınavından oluşmaktadır. Sınavlara girmek için öğrenci kimlik kartlarının ibrazı zorunludur. Ara sınav, program müfredatında bulunan bir dersin verildiği yarıyıl içinde yapılan sınavdır. Her dersin bir yarıyılda en az bir ara sınavı yapılır veya ders içerisinde yapılan ödev, proje ve benzeri çalışmalar dersin öğretim üyesi takdirinde bir ara sınav yerine kullanılabilir. Final sınavı ise, dersin okutulduğu yarıyıl sonunda akademik takvimde belirtilen tarihler içinde yapılan sınavdır. Final sınavlarına katılabilmek için derslere %70 devam mecburiyetinin tamamlanması gerekmektedir. Dönem sonu başarı notları sınav performansına ek olarak ödev, proje, sunum, sınıf katılımı ve derslere devam durumu gibi çeşitli ölçme ve değerlendirme kriterleri nezdinde belirlenir.

10.Mezuniyet Koşulları

Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek ve tezini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

11.Mezun İstihdam Olanakları

Kamu  Hukuku Tezsiz Yüksek Lisans Programından mezun olanlar avukatlık, noterlik, hâkimlik/savcılık, bürokratlık gibi çeşitli mesleklerde çalışma fırsatı edinirler.

12. Üst Derece Programlara Geçiş

Kamu Hukuku Tezsiz Yüksek Lisans Programı’ndan mezun olan öğrenciler, başvuru şartlarını sağlamaları halinde, özel hukuk veya kamu hukuku tezli yüksek lisans programlarında eğitimlerine devam edebileceklerdir.

13. Program Yeterlilikleri (Çıktıları)

Kamu Hukukuna ilişkin sorunlarda disiplinler arası çalışma yetisi kazanmak.

Kamu Hukukuna ilişkin bilgilere karşılaştırmalı hukuk ekseninde sahip olma yetisi kazanmak.

Lisans döneminde elde ettiği bilgilere dayalı olarak, Kamu Hukuku alanındaki bilgisini uzmanlık düzeyinde geliştirmek.

Kamu Hukukuna ilişkin hukuki problemleri çözme yetisi kazanmak.

Kamu Hukuku alanında bilimsel kurallara riayet edecek tarzda akademik çalışmalar yürütebilmek.

Kamu Hukukuna ilişkin teorik ve normatif bilgileri elde edip değerlendirme, yorumlama ve elde ettiği bu bilgileri somut hukuki uyuşmazlıklara uygulayarak çözüm üretebilme becerisini kazanmak.

Kamu hukukuna ilişkin akademik çalışmalarda bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme yetkinliği kazanmak.

Kamu hukukuna ilişkin akademik çalışmalarda öğrenme yetkinliği kazanmak.

Kamu hukukuna ilişkin akademik çalışmalarda iletişim ve sosyal yetkinlik kazanmak.

Kamu Hukukuna ilişkin akademik çalışmalarda teorik ve normatif bilgileri elde edip değerlendirme, yorumlama ve elde ettiği bu bilgileri somut hukuki uyuşmazlıklara uygulayarak çözüm üretebilme becerisini kazanmak.

 

 

 

 

14. Program Müfredatı

KODU

DERSİN ADI

S/Z

Kredi

AKTS

KHUK 817

BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ

Zorunlu

3

7,5

KHUK 826

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI

Seçmeli

3

7,5

KHUK 825

CEZA HUKUKUNDA KUSUR

Seçmeli

3

7,5

KHUK 811

İDARENİN HUKUKSAL SORUMLULUĞU VE TAM YARGI DAVALARI

Seçmeli

3

7,5

KHUK 816

ELEŞTİREL İNSAN HAKLARI TEORİSİ

Seçmeli

3

7,5

KHUK 823

ETİK VE İNSAN HAKLARI

Seçmeli

3

7,5

KHUK 824

KARŞILAŞTIRMALI ANAYASA YARGISI

Seçmeli

3

7,5

KHUK 801

CEZA HUKUKUNDA KORUMA TEDBİRLERİ

Seçmeli

3

7,5

KHUK 804

HAYATA KARŞI SUÇLAR

Seçmeli

3

7,5

KHUK 806

İDARİ YARGILAMA USUL HUKUKUNDA SÜRELER

Seçmeli

3

7,5

KHUK 807

SUÇUN UNSURLARI

Seçmeli

3

7,5

KHUK 808

İDARİ SÖZLEŞMELER HUKUKU

Seçmeli

3

7,5

KHUK 809

KAMU İHALE HUKUKU

Seçmeli

3

7,5

KHUK 810

DEMOKRATİK SİSTEMLERDE İNSAN HAKLARININ KORUNMASI YÖNTEMLERİ

Seçmeli

3

7,5

KHUK 812

TOPLUM FELSEFESİ PROBLEMLERİ

Seçmeli

3

7,5

KHUK 813

KARŞILAŞTIRMALI ANAYASA HUKUKU

Seçmeli

3

7,5

KHUK 814

HÜRRİYETE KARŞI SUÇLAR

Seçmeli

3

7,5

KHUK 815

HUKUK FELSEFESİ PROBLEMLERİ

Seçmeli

3

7,5

KHUK 818

MAL VARLIĞINA KARŞI SUÇLAR

Seçmeli

3

7,5

KHUK 819

CUMHURİYET ÖNCESİ DÖNEMDE DEVLET YÖNETİMİ

Seçmeli

3

7,5

KHUK 821

POST-POLİTİK TOPLUMLARDA İNSAN HAKLARI

Seçmeli

3

7,5

KHUK 893

BİTİRME PROJESİ

Seçmeli

 

45

KHUK 805

BİLİŞİM SUÇLARI

Seçmeli

3

7,5

KHUK 822

FEMİNİST HUKUK KURAMI VE UYGULAMALARI

Seçmeli

3

7,5

KHUK 830

KİŞİLERE KARŞI SUÇLAR

Seçmeli

3

7,5

KHUK 850

TÜRK DEMOKRASİ TARİHİ

Seçmeli

3

7,5

 

15.Ders İçerikleri

KHUK 801 Ceza Hukukunda Koruma Tedbirleri

Yargı usulleri yargı kararlarının doğuracağı hukuksal sonuçları güvence altına alacak tedbir usullerini içerir. Ceza usul hukuku da yakalama, gözaltı, tutuklama, adli kontrol, arama-elkoyma vs. şeklinde tedbirler öngörmektedir. Bütün bu tedbirlerin şüpheli ya da sanığın haklarıyla dengeli bir şekilde işletilmesi ceza adaletinin tesisi bakımından son derece hassas ve önemli bir konudur. Bu ders koruma tedbirlerini; araç olma, geçici olma, takdire bağlı bir yetki ile uygulanma, kişi hürriyetini kısıtla ve kanunla öngörülme özellikleri çerçevesinde ele almaktadır.

KHUK 803 Karşılaştırmalı Hukukta Bireysel Başvuru

İnsan Hakları son derece dinamik ve bu nedenle de pozitif hukukla tam anlamıyla kuşatılması güç bir kategoridir. Çok yönlü bir hukuksal kategori çok yönlü bir koruma sistemini de beraberinde getirmiştir. İnsan haklarının korunmasının en etkin yolu yargı güvencesini sağlamak olmakla birlikte zaman içinde geleneksel ve olağan yargısal güvencelerin insan haklarının korunması açısından yetersiz kalmıştır. Bu kapsamda anayasa yargısı sistemleri içinde anayasa şikâyeti ya da bireysel başvuru gibi adlar altında hukuk sisteminin olağan işleyişi içinde sağlanamayan güvence ve denetimin sağlanması yöntemi ulusal hukuk sistemlerinin benimsediği bir yöntem olmuştur. Bu ders insan haklarının ulusal ölçekte etkin koruma yollarından birisi olan bireysel başvuru yöntem ve esaslarını karşılaştırmalı hukuk perspektifinden ele almaktadır.

KHUK 804 Hayata Karşı Suçlar

Uluslararası ceza hukuku kavramı, yabancılık unsuru taşıyan suçlara ilişkin Milletlerarası Ceza Hukuku- Devletlerarası Ceza Hukuku ayrımı gibi yapılan alt ayrımlar. Sınır aşan suçlardaki artışlara bağlı olarak uluslararası adli yardımlaşmanın geçirdiği gelişim, uluslararası suçlulukla mücadele, uluslararası ceza mahkemelerinin kurulması süreci ve uluslararası ad hoc ceza mahkemelerinden Uluslararası Ceza Divanına geçiş, uluslararası suçların tasnifi, bu suçların kovuşturulmasında ulusal mahkemelerle Uluslararası Ceza Divanının ilişkileri. Gerek mesafe suçları ve gerekse uluslararası suçlar konusunda Türk hukukunun değerlendirilmesi.

KHUK 805 Bilişim Suçları

Ceza hukuku insanlık tarihi içinde en köklü geçmişe sahip hukuk düşüncesini ifade eder. Belki de bu yüzden yine tarihsel olarak en köklü değişimlerin izlerini ceza hukuku düşüncesinde buluruz. Toplumun ahlaki değerleri, üretim ilişkileri, tüketim biçimi, inançlar, teknoloji vs. değiştikçe ceza hukuku alanı da değişmektedir. Özellikle teknolojik gelişmelerle kanun koyucunun geleneksel suç tanımları birçok fiilin suç niteliği bakımından yetersiz kalmaktadır. Teknoloji ilerledikçe kişiye ve topluma karşı işlenen suçların hem araçları hem de işleniş biçimleri farklılaşmaktadır. Bu ders bilişim alanında işlenen suç tiplerini, bu suçların maddi ve manevi unsurlarını ve bu alandaki suçların görünüş biçimlerini, ağırlaştırıcı sebepleri konu edinmektedir.

KHUK 806 İdari Yargılama Usul Hukukunda Süreler

İdari yargılama usulünün en sorunlu başlıklarından birisi “süreler” konusudur Özellikle dava açma sürelerin görece kısa tutulmuş olması ve bu sürelerin hak düşürücü süre olarak nitelendirilmesi hak arama özgürlüğü ve adil yargılanma hakkı bakımından konuyu daha da önemli kılmaktadır. Bu derste özellikle dava açma sürelerinin hukuksal niteliği ve Danıştay içtihatları çerçevesinde süreler ilişkin uygulamalar yine bireysel başvuruya konu olmuş vakıalar ele alınmaktadır.

KHUK 807 Suçun Unsurları

Sadece kanunla tanımlanabilecek olan suç fiili maddi unsur, manevi unsur ve hukuka aykırılık unsurlarından oluşur. Bunlar, her suçta bulunması gereken zorunlu unsurlardır. Bu derste suçun unsurları hem teorik olarak hem de uygulama açısından ele alınmaktadır.

KHUK 808 İdari Sözleşmeler Hukuku

İdare idare hukukuna tabi “idari sözleşmeler”in tarafı olabileceği gibi özel hukuk sözleşmelerinin de tarafı olabilir. Bu ders her şeyden özde idarenin taraf olduğu sözleşmelerin hangi ölçütler dairesinde, hangi hukuksal niteliğe sahip olduğunu ele almaktadır. Liberalleşen ekonomik sitemler içinde idarelerin taraf olduğu idari sözleşmeler de fevkalade çeşitlenmiş olup özel hukuk sözleşmesi idari sözleşme ayrımı da güçleşmiştir. Bu ders özellikle idarenin kamu hizmetini özel kişilere devretmesine ilişkin sözleşmeleri esas alarak idari sözleşme kategorisinde güncel gelişmeleri konu edinmektedir.

KHUK 809 Kamu İhale Hukuku

Piyasanın en büyük ve güvenilir alıcılarından birisi devlet ve diğer kamu tüzel kişileridir.  Kamu harcamaları denetime açık ve şeffaf usuller dairesinde gerçekleşmelidir. Aynı özellik kamu gelirleri açısından da geçerlidir. Kamu otoritelerinin harcamalarında şeffaflık ve rekabeti sağlamak üzere son derece detaylı usul kuralları kanunla ve ikincil mevzuatla düzenlenmiştir. Bu ders bu mevzuat ve yargı kararlarına yansıyan uyuşmazlıklar çerçevesinde kamu ihalelerinin güncel sorunları üzerinde durmaktadır.

KHUK 810 Demokratik Sistemlerde İnsan Haklarının Korunması Yöntemleri

İnsan Hakları son derece dinamik ve bu nedenle de pozitif hukukla tam anlamıyla kuşatılması güç bir kategoridir. Çok yönlü bir hukuksal kategori çok yönlü bir koruma sistemini de beraberinde getirmiştir. İnsan haklarının korunmasının en etkin yolu yargı güvencesini sağlamak olmakla birlikte zaman içinde bunun yetersizliği fark edilerek yürütme içinde ve yasama denetimi yoluyla da insan haklarını koruma mekanizmaları geliştirilmiştir. Yine zaman içinde iç hukuk düzeni bakımından geliştirilen koruma sistemlerine uluslararası koruma sistemleri eşlik etmiştir. Bu ders hukuksal olarak insan hakları kavramının dinamik ve çok yönlü niteliğinden kaynaklanan aynı nitelikteki koruma sistemlerini ele almaktadır.

KHUK 811 İdarenin Hukuksal Sorumluluğu ve Tam Yargı Davaları

İdarenin yargısal denetiminin bir yönü idari işlemlerin yargısal denetimiyken diğer bir yönü idarenin eylem ve işlemlerinden doğan zararların tazmin edilmesidir. İdarenin eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödeme yükümlülüğü hukuk devleti ilkesinin olağan bir sonucudur. İdarenin sorumluluğuna dair ilkeler tamamen içtihadi bir niteliğe sahip olup kanunla düzenleme pratiği son derece istisnaidir. Bu ders idarenin hangi hallerde ne tür bir sorumluluk altında tazmin yükümlülüğü altında olduğunu özellikle idari yargının içtihat birikimi çerçevesinde ele almakla yetinmez; aynı zamanda tam yargı davalarına ilişkin usul sorunlarını da ele alır.

KHUK 812 Toplum Felsefesi Problemleri

Dersin içeriğini, “toplum/devlet/siyaset felsefesi” konularının ve problem alanının tespit edilmesi ve öğrencilere aktarılması oluşturur. Bu derste öncelikle toplumun ortaya çıkış koşulları farklı kuramsal ve ampirik çalışmaların ışığında ele alınacaktır. Batı düşüncesindeki “utopia” örnekleri Platon, Morus ve Campanella’da görüldükten sonra 19. yüzyılın “ütopik sosyalist”(Fourier, Saint-Simon) ve “sosyalist”(Marx, Engels) düşünürleri irdelenecektir. Sosyoloji biliminin kurucuları olan Auguste Comte, Emile Durkheim ve Max Weber’in ana düşünceleri ele alınacaktır. 20. yüzyılın evrimci ve çatışmacı toplum kuramlarının yanı sıra İslam dünyasından da İbni Haldun ve Ziya Gökalp’in görüşleri irdelenecektir. Son olarak da Türkiye Cumhuriyeti’nin “Batılılaşma” ve “çağdaşlaşma” serüveni toplum felsefesi açısından büyüteç altına alınacak; tüm konular, seçme metinler okunmak suretiyle detaylandırılacaktır.

KHUK 813 Karşılaştırmalı Anayasa Hukuku

Bu derste anayasal sistemlerin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi temelinde bir dizi konuya değinilecektir. Buna göre, öncelikle Anayasa Yargısına sahip bazı ülke örnekleri üzerinden Anayasa Yargısı yapan mahkemelerin yapısının nasıl oluştuğu, hâkimlerinin nasıl seçildiği, anayasa yargısına ilişkin otoritenin kaynağı ve meşruiyeti gibi konular karşılaştırmalı bir şekilde ele alınacaktır. Yine Yasamanın belirli işlemlerini denetleme yetkisine sahip bir Anayasa Yargısını barındıran devletlerde bu yargısal yapı ile diğer devlet organları arasındaki ilişkiler karşılaştırmalı bir şekilde ele alınacaktır. Bunun dışında Başkanlık, Yarı Başkanlık ve Parlamenter sistemlerde yürütmenin anayasadan kaynaklanan olağanüstü ve istisnai düzenleme yetkisinin anayasal sınırları konusu ele alınıp, karşılaştırmalı bir şekilde incelenecektir. Üniter, Bölgesel ve Federal devlet biçimlerinde Anayasanın varlığı ve fonksiyonunun ne anlam ifade ettiği de karşılaştırmalı bir şekilde incelenecek konular arasındadır. Temel hak ve özgürlüklerden ifade özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü, seçme ve seçilme hakkı, sosyalekonomik ve kültürel haklar, azınlık hakları, kolektif haklar, direnme hakkı, pozitif ayrımcılık, siyasal partiler ve hukuk devleti gibi konuların farklı devlet biçimlerine sahip ülkelerde hangi normatif esaslar ve hukuk ilkeleri doğrultusunda anayasal güvenceye kavuşturulduğu hususları doktrinden, mahkeme içtihatlarından ve uygulamadan örneklerle ve karşılaştırmalı ve eleştirel bir bakış açısıyla ele alınacaktır.

KHUK 814 Hürriyete Karşı Suçlar

Bu derste “hürriyete karşı suçlar” kavramı, Ceza Kanunu’nda “Hürriyete Karşı Suçlar” başlığı altındaki suçların tasnifi, hürriyete karşı suçlar başlığı altındaki suçların aralarındaki farklar ele alınmaktadır.

KHUK 815 Hukuk Felsefesi Problemleri

Hukuk Felsefesi'nin temel sorusu ontolojiktir: ” Hukuk nedir?”. Bu soruyla bağlantılı olarak, bu derste, hukuk hakkında bilgi edinme yöntemleri ve hukukun başka düşün ve pratik evrenleriyle ilişkisi ele alınır. Varlık (normatif düzenin belirmesi ve uygulanması) ve dil sorunları (hukukun belirliliği- belirsizliği): bir sistem olarak hukukun unsurları (norm ve ilkeler) ve ilişkileri (normatif sistemlerin birbirleriyle ilişkileri): ve son olarak, hukukta değer sorunu (adalet, özgürlük gibi kavramlar kapsamında doğal hukuk) konu edinilerek tartışılır. Bu tartışmalar, kronolojik sıçramalarla ve güncele ağırlık verilerek, düşünce tarihindeki bağlantılarıyla birlikte değerlendirilir; konuyla ilgili seçme metinlerden okumalar yapılarak detaylandırılır.

KHUK 816 Eleştirel İnsan Hakları Teorisi

Bu derste öncelikle kısaca İnsan Haklarının felsefi temellerine ilişkin genel bir değerlendirme ve bu bağlamda Doğal Hukuk anlayışının İnsan Haklarına bir kavram olarak katkısı anlatıldıktan sonra, modern zamanlardan İnsan Haklarının doğumu ve gelişimi tarihsel ve eleştirel bir perspektifle ele alınacaktır. Derste İnsan Haklarının ulusal ve uluslararası bağlamda korunmasına ilişkin var olan metinler ve kurumlar (Özellikle Avrupa İnsan Hakları Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) ele alınacaktır. Dersimizde İnsan Hakları kavramına ilişkin interdisipliner bir bakış açısı geliştirilip, özellikle İnsan Haklarına ilişkin geç modern zamanlarda geliştirilen eleştirel yaklaşımlar (Eleştirel Kuram, Feminizm, Post Yapısalcılık, Post Modern görüşler vs…) ele alınacaktır.

KHUK 817 Bilimsel Araştırma Teknikleri

Yüksek lisans akademik çalışmanın ilk adımıdır. Yüksek lisans programları araştırma ve elde edilen verilerin paylaşılmasına ilişkin evrensel akademik yöntemleri ve etik kuralları bilmeyi gerektiren programlardır. Bu ders, bilimin anlamı ve bilime dair temel kavramları (olgu, bilgi, mutlak, doğru, yanlış, evrensel bilgi v.b.), bilim tarihine ilişkin temel bilgileri, bilimsel araştırmanın yapısını, bilimsel yöntemleri ve bu yöntemlere ilişkin farklı görüşleri ve bilimsel etik kurallarını bu kuralların akademik çalışmalara ne şekilde yansıdığını konu edinir.

KHUK 818 Malvarlığına Karşı Suçlar

Bu ders kapsamında malvarlığına karşı suçlar incelenecektir.

KHUK 819 Cumhuriyet Öncesi Dönemde Devlet Yönetimi

Her toplumun kamu hukuku kavrayışı belli ölçüde devlet adı verilen siyasal olguyu kavrayışıyla çok yakından ilgilidir. Türklerin köklü bir devlet geleneği vardır. Bu bakımdan Cumhuriyet dönemi bu köklü geleneğin son halkası olarak bu geleneğin izlerini taşır ve ondan bağımsız anlaşılamaz. Bu ders bir siyasal oluşum ve olgu olarak devlet kavramından yola çıkarak Türk devlet geleneğinin izini sürmektedir.

KHUK 821 Post-Politik Toplumlarda İnsan Hakları

Post-politik toplumlar özellikle post-Marxist ve post-yapısalcı literatürde günümüzde yaygın olarak tartışılan toplumlardır. Buna göre, post-politik toplumlar politik alanın hukukileştirilmek suretiyle etikleştirildiği, politik olan’ın devre dışı bırakıldığı, toplumsal ve politik antagonizmalarının biçimsel bir uzlaşma fetişizmiyle çözülmeye çalışıldığı toplumlar olarak adlandrılmaktadır. Bu toplum tipinin geç modern zamanların en tipik ve yaygın ‘politik’ toplum modeli olduğu ileri sürülmektedir. Buna göre bu spesifik politik toplumda biyopolitika, biyoiktidar, yönetimsellik, yönetişim, disiplin ve denetim unsurları öne çıkmaktadır. Tüm bu içeriğiyle post-politik toplumlarda politik mevzular insan hakları terminolojisine adapte edilmeye çalışılmakta, insan hakları kavramının da içeriği boşaltılmaktadır. Dersimizin amacı tüm bu hususları ayrıntılarıyla ve eleştirel bir bakışla ele almaktır.

KHUK 822 Feminist Hukuk Kuramı ve Uygulamaları

Derste çağdaş hukuk düzeninin normatif yapısına içkin eril tahakkümün değerlerini, kurumlarını ve inançlarını ortaya koyacak şekilde, hukuk düşüncesi eleştirel bir okumaya tabi tutulacaktır. Bu eleştirel okumada Klasik ve Çağdaş Feminist kuramın yanında, toplumsal cinsiyet rolleri, eril tahakkümün toplumsal kodları ve bunların aşılması üzerinde durulacaktır.

KHUK 823 Etik ve İnsan Hakları

İnsan Hakları konusu genellikle hukuk bağlamında ele alınmaktadır. Oysa insan haklarının felsefi temelleri anlaşılmadan konunun neden önemli olduğu anlaşılamaz. Bu ders, felsefenin en önemli sistematik disiplini olan etiğin insan haklarına nasıl temel oluşturduğunu ortaya koyar. Saygı, onur, özgürlük, erdem gibi felsefi kavramların insan haklarıyla ilişkisini açıklar.

KHUK 824 Karşılaştırmalı Anayasa Yargısı

Özellikle II. Dünya Savaşından sonra yasama organın yargısal denetiminin hukuk devleti kavrayışı açısından bir ihtiyaç olduğu düşüncesi bütün dünyada yaygınlaşmış ve 20. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren özellikle kanunların anayasaya uygunluğunun denetimi ulusal hukuk sistemlerince yaygın olarak benimsenmiştir. Türkiye’de de 1961 Anayasası ile birlikte kanunların anayasaya uygunluğunun denetimi kabul edilmiştir. Dünyada kanunların anayasaya uygunluğunun denetimi ile ilgili olarak kurulan yargısal sistemler oldukça farklı özellikler gösterebilmektedir. Bu ders karşılaştırmalı bir yöntemle anayasa yargısını ele almaktadır.

KHUK 825 Ceza Hukukunda Kusur

Bu ders kusurluluk kavramını, kusur türlerini, suçun unsurlarında kusurluluğun yerini, kusurluluğu kaldıran nedenleri konu edinmektedir.

KHUK 826 Kişisel Verilerin Korunması

Kişisel verilerin korunması hukuku kapsamında özellikle de bilişim sistemleri üzerinden yapılabilecek ihlallerin neler olduğunu, bunlara karşı mevzuatın nasıl olduğunu değerlendireceğiz. Bu kapsamda yapay zeka teknolojileri gibi teknolojilerin önemi de değerlendirilecektir.

KHUK 830 Kişilere Karşı Suçlar

Kişilere karşı suçlar, TCK’nın özel hükümler kitabının ikinci kısmında düzenlenmiştir. Bu suçlar, kişilere ait hukuki değerleri ihlal eden suçlardır. Bu ders kapsamında hayata karşı suçlar, vücut dokunulmazlığına karşı suçlar, cinsel özgürlüğe karşı suçlar, şerefe karşı suçlar, malvarlığına karşı suçlar incelenecektir.

KHUK 832 Parlamento Hukuku

Ders kapsamında TBMM’nin işleyişini düzenleyen Anayasa, İçtüzük, Kanun hükümleri, bu hükümlere dair Anayasa Mahkemesi kararları ve TBMM’deki yerleşik uygulamalar incelenecektir.

KHUK 834 Ceza Hukukunda Çocuk

Çocuğun korunmasına ilişkin uluslararası metinler, ceza muhakemesinde çocuğa ilişkin hükümler, çocuk fail veya mağdura ilişkin özel hüküm içeren suçlar, isnat yeteneği, mağdur çocuğun korunması.

KHUK 850 Türk Demokrasi Tarihi

Türkiye’de demokrasinin tarihsel süreci, ilk demokratik uygulamalar, Tanzimat ve Meşrutiyet dönemlerinde demokratik gelişmeler, İlk TBMM, Cumhuriyet ve Tek Parti dönemi, çok partili siyasal yaşam, darbeler ve anayasalar, temel haklar ve özgürlükler, Türk siyasal yaşamı.

 

 

16.AKTS Ders Tanıtım Formları

ÜY-FR-0020 KHUK 801 Ceza Hukukunda Koruma Tedbirleri

ÜY-FR-0020 KHUK 803 Karşılaştırmalı Hukukta Bireysel Başvuru

ÜY-FR-0020 KHUK 804 Hayata Karşı Suçlar

ÜY-FR-0020 KHUK 805 Bilişim Suçları

ÜY-FR-0020 KHUK 806 İdari Yargılama Usul Hukukunda Süreler

ÜY-FR-0020 KHUK 807 Suçun Unsurları

ÜY-FR-0020 KHUK 808 İdari Sözleşmeler Hukuku

ÜY-FR-0020 KHUK 809 Kamu İhale Hukuku

ÜY-FR-0020 KHUK 810 Demokratik Sistemlerde İnsan Haklarının Korunması Yöntemleri

ÜY-FR-0020 KHUK 811 İdarenin Hukuksal Sorumluluğu ve Tam Yargı Davaları

ÜY-FR-0020 KHUK 812 Toplum Felsefesi Problemleri

ÜY-FR-0020 KHUK 813 Karşılaştırmalı Anayasa Hukuku

ÜY-FR-0020 KHUK 814 Hürriyete Karşı Suçlar

ÜY-FR-0020 KHUK 815 Hukuk Felsefesi Problemleri

ÜY-FR-0020 KHUK 816 Eleştirel İnsan Hakları Teorisi

ÜY-FR-0020 KHUK 817 Bilimsel Araştırma Teknikleri

ÜY-FR-0020 KHUK 818 Malvarlığına Karşı Suçlar

ÜY-FR-0020 KHUK 819 Cumhuriyet Öncesi Dönemde Devlet Yönetimi

ÜY-FR-0020 KHUK 821 Post-Politik Toplumlarda İnsan Hakları

ÜY-FR-0020 KHUK 822 Feminist Hukuk Kuramı ve Uygulamaları

ÜY-FR-0020 KHUK 823 Etik ve İnsan Hakları

ÜY-FR-0020 KHUK 824 Karşılaştırmalı Anayasa Yargısı

ÜY-FR-0020 KHUK 825 Ceza Hukukunda Kusur

ÜY-FR-0020 KHUK 826 Kişisel Verilerin Korunması

ÜY-FR-0020 KHUK 830 Kişilere Karşı Suçlar

ÜY-FR-0020 KHUK 832 Parlamento Hukuku

ÜY-FR-0020 KHUK 834 Ceza Hukukunda Çocuk

ÜY-FR-0020 KHUK 850 Türk Demokrasi Tarihi