ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ  KÜRESEL SİYASET TEZSİZ TÜRKÇE YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ

1.Programın Dili 

Türkçe.

2.Programın Süresi

Yarıyıl esasına dayalı olan Küresel Siyaset Tezsiz-Türkçe Yüksek Lisans Programı’nın süresi en az 2,  en fazla 3 (üç) yarıyıldır.

3.Programın Azami Süresi

Program en çok 3 (Üç) yarıyılda tamamlanır.

4.Bölüm Başkanı

Dr. Öğr. Üyesi Didem ÇAKMAKLI İŞLER.

5.Tarihçe

Antalya Bilim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne bağlı bir tezsiz yüksek lisans programı olan Küresel Siyaset Tezsiz-Türkçe Yüksek Lisans Programı, 2014-2015 öğretim yılından itibaren öğrenci kabul etmekte ve mezun vermektedir.

6.Kazanılan Derece

Küresel Siyaset Tezsiz-Türkçe Yüksek Lisans Diploması.

 7.Kabul ve Kayıt Koşulları

Küresel Siyaset Tezsiz-Türkçe Yüksek Lisans Programı müfredatı, yarıyıl esasına göre hazırlanmış olduğu için, güz ve bahar yarıyıllarında programa öğrenci kabul edilmektedir.

Başvurular Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün internet sitesi üzerinden veya elden yapılabilmektedir. Küresel Siyaset Tezsiz-Türkçe Yüksek Lisans Programı’na başvuru yapacak olan adaylardan aşağıdaki belgeler talep edilmektedir:

 

 

 

  1. Ön Başvuru Formu (Enstitü internet sitesinde yer almaktadır).

  2. Lisans Diploması veya Mezuniyet Belgesi (Yurt içindeki bir üniversiteden mezun ise aslının ibraz edilmesi halinde fotokopisi kurumumuzca onaylanır. Yurtdışındaki bir üniversiteden mezun ise diplomanın Noter onaylı Türkçe tercümesi ibraz edilmelidir)

  3. Transkript (Not Dökümü) (Yurt içindeki bir üniversiteden mezun ise aslının ibraz edilmesi halinde fotokopisi kurumumuzca onaylanır. Yurtdışındaki bir üniversiteden mezun ise diplomanın Noter onaylı Türkçe tercümesi ibraz edilmelidir)

  4. Dört (4) adet vesikalık fotoğraf

  5. Kimlik İbrazı ve fotokopisi

  6. Askerlik Durum Belgesi (Erkek adaylar için)

  7. Özgeçmiş (CV)

 

Yabancı uyruklu öğrencilerden Türkçe yeterlilik belgesi talep edilecektir.

Başvuru tarihleri, değerlendirme süreci, kayıt yaptırmaya hak kazanan adaylar ve kayıt süreci Antalya Bilim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü internet sitesinde ilan edilmektedir.

8. Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Programa kabul edilen öğrenciler, kayıt yaptırmadan önce kayıtlı oldukları lisansüstü programlarından başarılı oldukları derslerin enstitü tarafından ders müfredatına intibak ettirilmesini talep edebilirler. Bu talep, öğrencinin programda öğrenim görmeye başlayacağı akademik yılın başında enstitü müdürlüğüne yazacağı bir dilekçe ile yapılır. Talepte bulunan öğrencinin, dilekçesine onaylı bir not döküm (transkript) belgesinin aslını ve ders içeriklerini eklemesi gereklidir.

İntibak işlemi, Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla Ana Bilim Dalı Başkanlığınca belirlenen intibak komisyonu tarafından yönetmelik ve yönerge çerçevesinde gerçekleştirilir. İntibak işlemlerinde ders içerikleri ve AKTS yükü gözetilir. İntibak işlemlerinde ayrıca öğrencinin önceden kayıtlı olduğu programdan edinmesi mümkün olan bilgi birikimi de değerlendirilerek bir karar verilir.

Kurumlar arası yurt dışı yatay geçişle programımıza kayıt yaptıran öğrencilerin intibak taleplerinin değerlendirilmesinde ise, yurt dışından alınan derslerin programa ilişkin ulusal yeterliliklere uygun olarak belirlenen program yeterliliklerine uygun olması esası gözetilir.

9.Sınavlar, ölçme ve değerlendirme

Programda sınavlar ara sınav ve final sınavından oluşmaktadır. Sınavlara girmek için öğrenci kimlik kartlarının ibrazı zorunludur. Ara sınav, program müfredatında bulunan bir dersin verildiği yarıyıl içinde yapılan sınavdır. Her dersin bir yarıyılda en az bir ara sınavı yapılır veya ders içerisinde yapılan ödev, proje ve benzeri çalışmalar, dersin öğretim üyesi takdirinde bir ara sınav yerine kullanılabilir. Final sınavı ise, dersin okutulduğu yarıyıl sonunda akademik takvimde belirtilen tarihler içinde yapılan sınavdır. Final sınavlarına katılabilmek için derslere %70 devam mecburiyetinin tamamlanması gerekmektedir. Dönem sonu başarı notları sınav performansına ek olarak ödev, proje, sunum, sınıf katılımı ve derslere devam durumu gibi çeşitli ölçme ve değerlendirme kriterleri nezdinde belirlenir.

 

 

 

10.Mezuniyet Koşulları

Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği gereğince öğrencinin Küresel Siyaset Tezsiz-Türkçe Yüksek Lisans Programı’ndan mezun olabilmek için birisi Bilimsel Araştırma Teknikleri dersi olmak üzere en az on ders ve dönem projesinin azami süreler içerisinde başarıyla tamamlanması gerekir.

11.Mezun İstihdam Olanakları

Tezsiz yüksek lisans programları, özellikle iş dünyasında yer alan, akademik kariyer hedefleri bulunmasa da, alanlarında uzmanlaşmak isteyen profesyoneller (bürokrat, asker, polis) tarafından tercih edilmektedir.  İş dünyasında, dünya politikasını ve ekonomisini anlayıp analiz edebilen kalifiye elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu program, bu alanlarla ilgili ve kendisini geliştirmek isteyen özel sektör çalışanları için de uygundur.  Program, ülkemizdeki insan kaynaklarının geliştirilmesi, iş gücünün uzmanlık kazanması ve nitelikli hale gelmesine katkıda bulunmayı hedefler.

12. Üst Derece Programlara Geçiş

Küresel Siyaset Tezsiz-Türkçe Yüksek Lisans Programı’ndan mezun olan öğrenciler, başvuru şartlarını sağlamaları halinde,  Tezli Yüksek Lisans programlarında eğitimlerine devam edebileceklerdir.

13. Program Yeterlilikleri (Çıktıları)

 

14. Program Müfredatı

 

 

15.Ders İçerikleri

 

 

16.AKTS Ders Tanıtım Formları

ÜY-FR-0444 POLS 508 Avrupa Birliği Dış ve Güvenlik Politikası

ÜY-FR-0444 POLS 551 Uluslararası İlişkiler Teorileri

ÜY-FR-0444 POLS 552 Küresel Siyasette Güncel Sorunlar

ÜY-FR-0444 POLS 553 Sosyal Bilimlerde Araƒtìrma Yöntemleri

ÜY-FR-0444 POLS 554 Küresel Politik Ekonomi

ÜY-FR-0444 POLS 556 Küresel Siyasette Yükselen Güçler

ÜY-FR-0444 POLS 557 Barış ve Güvenlik Çalışmaları

ÜY-FR-0444 POLS 559 Dış Politika Analizi

ÜY-FR-0444 POLS 562 Milliyetçilik Teoriler ve Vakalar

ÜY-FR-0444 POLS 563 Göç Politikası

ÜY-FR-0444 POLS 564 Siyasal İletişim

ÜY-FR-0444 POLS 567 Türk Dış Politikasì