Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokul

Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü

OPTİSYENLİK PROGRAMI

 

1. Programın Dili 

Türkçe

2. Programın Süresi (Yıl)

2 yıl

3.Programın Azami Süresi (Yıl)

4. Bölüm Başkanı

5. Tarihçe

T.C. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın 14.04.2021 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu Toplantısı'nda, 2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, Meslek Yüksekokulu bünyesinde Optisyenlik Programı'nın kurulması uygun görülmüştür.

6.Kazanılan Derece

Ön Lisans

7.Kabul ve Kayıt Koşulları

Optisyenlik programına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin  (ÖSYM) yaptığı Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) sonucuna göre TYT puan türünden kabul edilirler

8. Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Öğrenciler, daha önce aldıkları ve başarılı oldukları derslerle aynı ya da benzerlik gösteren derslerden, programın intibak kurulunun onayına istinaden muaf sayılabilirler. Kabul prosedürleri, üniversitemizde kullanılmaktadır. 

 

9.Sınavlar, ölçme ve değerlendirme

(1) Bir ders için yarıyıl/yıl içi değerlendirme araçları ara sınav, ödev, proje, laboratuvar, uygulama ve diğer çalışmalardan oluşur.

(2) Staj, dönem projesi, bitirme projesi, bitirme tezi ve seminer dersi ve benzeri dersler hariç, bir ders için yarıyıl/yıl içi değerlendirmesinde en az bir ara sınav yapılması zorunludur.

(3) Her bir yarıyıl/yıl içi değerlendirme aracı (ara sınav, ödev, proje, laboratuvar, uygulama ve diğer çalışmalar) 100 puan üzerinden notlandırılır. Bu değerlendirme araçlarının notlandırılmasında herhangi bir başarı değerlendirme yöntemi (BDS, DDS vb.) kullanılmaz ve harfli başarı notu verilmez. Harfli başarı notu verme işlemi, yarıyıl/yılsonu sınavı dâhil tüm değerlendirme araçları notlandırıldıktan sonra gerçekleştirilir.

(4) Öğrencilerin sorumlu oldukları ara sınav, ödev, uygulama ve diğer çalışmaların başarı notuna katkı oranları (ağırlıkları) ders izleme programında belirtilir. Bu oranlar, ilgili dersin değerlendirilmesinde esas alınır.

 (5) Yarıyıl/yıl içi değerlendirmesinde belirlenmiş ara sınav(lar)ın başarı notuna toplam katkısı en az %20’dir.

(6) Yarıyıl/yıl içi değerlendirme araçları ve ağırlıkları Birim Kurulunca belirlenir veya belirleme yetkisi Birim Kurulu kararıyla öğretim üyelerine/görevlilerine verilir. a) Öğretim üyelerine/görevlilerine Birim Kurulunca yetki verilmesi durumunda, her bir ders için yarıyıl/yıl içi değerlendirme araçları ve ağırlıkları o yarıyıla/yıla ait kayıt yenileme döneminin başlamasından 15 gün öncesine kadar ilgili öğretim üyesi/görevlisi tarafından belirlenip ders izleme programında belirtilir. b) Yetki verilmemesi durumunda; yarıyıl/yıl içi değerlendirmesine ilişkin esas alınacak araçlar ve ağırlıkları Birim Kurulu kararınca belirlenir. Bu kararda, birime ait tüm derslerde uygulanacak olan tek tip değerlendirme araç ve ağırlık esasları tanımlanır.

 

Doğrudan Dönüşüm Sistemi

 

Başarı Notu Aralığı

 

Harfli Başarı Notu

 

Başarı Katsayısı

 

Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulları

Enstitüler

Yüksek Lisans Programları

Doktora Programları

Başarı Değerlemesi

Başarı Değerlemesi

Başarı Değerlemesi

-

A+

4,00

Başarılı

Başarılı

Başarılı

95-100

A

4,00

Başarılı

Başarılı

Başarılı

85-94

A-

3,70

Başarılı

Başarılı

Başarılı

80-84

B+

3,30

Başarılı

Başarılı

Başarılı

75-79

B

3,00

Başarılı

Başarılı

Başarılı

65-74

B-

2,70

Başarılı

Başarılı

Geçer

60-64

C+

2,40

Başarılı

Geçer

Başarısız

55-59

C

2,20

Başarılı

Geçer

Başarısız

50-54

C-

2,00

Başarılı

Başarısız

Başarısız

45-49

D+

1,70

Geçer

Başarısız

Başarısız

40-44

D

1,50

Geçer

Başarısız

Başarısız

0-39

F

0

Başarısız

Başarısız

Başarısız

--

FX

0,00

Devamsız (başarısız)

Devamsız (başarısız)

Devamsız (başarısız)

--

EX

--

Muaf

Muaf

Muaf

--

S

0,00

Yeterli (başarılı)

Yeterli (başarılı)

Yeterli (başarılı)

--

U

0,00

Yetersiz (başarısız)

Yetersiz (başarısız)

Yetersiz (başarısız)

--

W

--

Çekilme

Çekilme

Çekilme

--

I

--

Eksik

Eksik

Eksik

--

P

--

Devam ediyor

Devam ediyor

Devam ediyor

--

AU

--

Dinleyici

Dinleyici

Dinleyici

 

10.Mezuniyet Koşulları

Resmi gazetede yayınlanan Antalya Bilim Üniversitesi Ön Lisans Ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği 40. maddesine göre; “İki yıl süreli meslek yüksekokullarının program müfredatında yer alan tüm dersleri başarı ile tamamlayan, genel not ortalaması en az 2,00 ve tamamladığı toplam kredi en az 120 AKTS kredisi olan, ilgili birim tarafından belirlenen staj ve benzeri yükümlülüklerini yerine getiren öğrenciler, ön lisans diploması almaya hak kazanırlar.”

Bu durumda öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, F, FX ya da U notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 akts kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

11.Çift Anadal

Çift Anadal Programı

 

Başvuru koşulları

 

(1)Öğrenci ikinci anadal diploma programına, anadal önlisans diploma programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir.

(2) Öğrencinin çift anadal programına başvurduğu yarıyıla kadar kayıtlı bulunduğu programın öğretim programında yer alan tüm derslerini almış ve başarıyla tamamlamış olması gerekir. Ancak, üst yarıyıllardan alınmış olan derslerde başarı şartı aranmaz.

(3) Birimlerin önerileri ile senato tarafından belirlenen kurallara göre öğrencinin Önlisans programlarının Çift Anadal Programına katılmaları için 3,00 GANO (Genel Ağırlıklı Not Ortalaması)'ya sahip olması gerekir. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu programları dışındaki önlisans programlarına kayıt yaptırmak isteyenlerin ise 3,25 GANO'ya sahip olması gerekir

(4) Lisans programlarında kayıtlı öğrenciler önlisans programlar ile de çift anadal / Yandal yapabilirler ancak önlisans programlarında kayıtlı öğrenciler lisans programları ile çift anadal / yandal yapamazlar.

(5) Kısmen ya da tamamen yabancı dille eğitim yapılan programlara, çift anadal başvurularında, anadal programının eğitim dilinin başvurulan programın eğitim dilinden farklı olması durumunda veya kısmen yabancı dille eğitim veren programlardan tamamen yabancı dille eğitim veren programlara başvurulması halinde Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan yabancı dil sınavından başarılı olmak ya da eşdeğerliği Senato tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarından asgari yeterlik puanını başvuru sırasında belgelemek şarttır

(6) Çift anadal programlarına başvurular eğitim-öğretim yılı başında, akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır.

(7) En fazla üç “çift anadal programına” başvuru yapılabilir. Başvuru formunda tercih sırası belirtilir.

(8) Başvuru anında anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olan ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde bulunan öğrenciler ikinci anadal diploma programına başvurabilirler.

*Anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olan ancak anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilirler.

12.Yandal

Optisyenlik programında yandal programı yoktur.

13.Mezun İstihdam Olanakları

Mezun öğrencilerimiz, optisyenlik ile ilgili kamu ve özel kurumlarda tekniker veya mesul müdür olarak görev yapabilecekleri gibi serbest gözlük mağazası açıp işletebilirler.

14. Üst Derece Programlara Geçiş

Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülmektedir.

 

15. Program Yeterlilikleri (Çıktıları)

Bu programın başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

1. Optisyenlik mesleği ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgi donanımına sahiptir. Optisyenlik terminolojisi, sağlık mevzuatı, sağlık hukuku konularında bilgi ve donanımına sahiptir.

2.Optisyenlik mesleğini etik kurallar çerçevesinde, görev ve sorumluluklarını yerine getirerek icra eder.

3. Program mezunları, özel sektörde optisyenlik müesseselerinde mesul müdürlük yapabilirler ya da bir Optisyenlik müessesesi açma hakkına sahip olur.

4. Temel epidemiyolojik kavramları öğrenme ve mesleki uygulamalarda bu kavramları uygun biçimde kullanabilme, mesleki yetki ve sorumlulukları hakkında bilgi sahibidir.

 5. Gözlük, kontak lens ve az görme cihazları (teleskopik ürünler vb.) gibi temel görme cihazlar hakkında bilgilere sahiptir.

 6. Temel görme cihazlarının reçeteye göre seçimi, satışı ve hazırlanmasıyla kullanıcıya adaptasyonunu sağlayabilir.

 7. Numaralı gözlük camlarını ve kontak lenslerin diyoptrisini ölçebilme ve bunların montajı için gerekli ayarları yapabilir.

8. Göz, Göz Anatomisi, Göz Fizyolojisi, Göz Hastalıkları, Görme Sağlığı ve Genel Halk Sağlığı alanlarında temel bilgilere sahip olur.

9. Temel optik aletler hakkında yeterli bilgiye sahip olur.

 10. Genel ve mesleki yazılım programlarını, hastane otomasyon sistemlerini kullanabilir.

11. Özel gözlüklerin yapımı kullanımı hakkında bilgilendirme yapabilir.

12. Müşteri ile ilgili sorunları çözebilme mesleki bilgilendirme yapabilir.