1.Programın dili 

Türkçe

2.Programın süresi (Yıl)

2 Yıl

3.Programın azami süresi (Yıl)

2 yıl

4.Bölüm başkanı

Program Başkanı Doktoralı Öğretim Üyesi Abdullah Oraj Hüseyniklioğlu

5.Tarihçe

SHGM Onaylı Eğitim Kuruluşu (OEO/ATO) olan Antalya Bilim Üniversitesi Praxis Havacılık ve Uzay Programları tarafından, ICAO Doc. 7192-AN/857 PART D-3 dokümanına uygun olarak hazırlanan Dispeçer Eğitim El Kitabı (DEEK) 2020 tarihinde SHGM tarafından onaylanmasına müteakiben, Uçuş Harekât Yöneticiliği Programı 2020-2021 akademik yılında eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamıştır.

6.Kazanılan derece

YÖK onaylı Uçuş Harekât Yöneticisi (UHY) diploması.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) onaylı uluslararası Uçuş Harekât Uzmanı (UHU) / (Dispeçer) Sertifikası/Lisansı.

7.Kabul ve kayıt koşulları

SHGM tarafından UHU sertifikası almak isteyen adaylarda Sivil Havacılık Yönetmeliği (SHY) Uçuş Harekât Uzmanlığı (UHU) md.19 gereği aşağıdaki nitelikler aranır:

21 yaşından gün almış olmak.

En az ön lisans programlarının birinden mezun olmak.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan veya denkliği belirlenen İngilizce sınavlarının birinden en az 50 veya eş değeri puan almak.

Genel Müdürlük tarafından yetkilendirilmiş havacılık tıp merkezlerinde yapılan muayene sonucunda, uçuş harekât uzmanı görevlerini yerine getirmeye engel teşkil edebilecek herhangi bir fiziksel ya da akli hastalığa sahip olmadığını, merkezi sinir sisteminin normal olduğunu, gözlüklü ya da gözlüksüz en az 6/9 görme keskinliğine sahip olduğunu, yeterli işitme kapasitesine sahip olduğunu, kulak, burun ve boğaz fonksiyonlarının normal olduğunu belgeleyen sağlık kaydına sahip olmak.

SHGM’nin koyduğu ilave şartlar (SHY-1 Md.16) başlığı altında yer alan suç ve cezaları, işlememiş ve almamış olmak.

İhtiyaç duyulması halinde ilave kabul koşullarının uygulanması, SHGM Onaylı Eğitim Kuruluşu (OEO/ATO) Antalya Bilim Üniversitesi Praxis Havacılık ve Uzay Programları tasarrufundadır.

8.Önceki öğrenmenin tanınması hakkında kurallar

Üniversiteler arası yapılacak transferlerde SHGM’nin değerlendirmesine tabi olan sertifika kazanımına yönelik derslerin, başka bir ATO tarafından sayılması, kabulü SHGM’nin onayına tabidir.    

Kazanılmış Tecrübelerin Kredilendirilmesi (SHY-UHU Md.21)

Genel Müdürlük tarafından bu Yönetmelik kapsamında yetkilendirilmiş veya ICAO Doc. 7192-AN/857 PART D–3 dokümanında belirtilen uçuş harekât uzmanı temel eğitimi için gerekli eğitim programını (müfredatını) uygulayan üniversitelerin sivil havacılık ile ilgili bölümlerinden lisans veya ön lisans derecesi ile mezun olanların asgari teorik eğitimi tamamladıkları kabul edilir ve doğrudan teorik ve uygulama sınavına kabul edilirler.

Asgari CPL lisansı sahibi olan pilotlar veya geçerli hava trafik kontrolörü lisansına sahip olanlar için talep etmeleri durumunda, uçuş harekât uzmanı eğitimi vermeye yetkili kuruluş tarafından, ICAO Doc. 7192-AN/857 PART D–3 dokümanında belirtilen önceden tecrübesi olanlara yönelik teorik ve uygulamalı eğitim programları uygulanır.

Görev yaptığı işletmenin uçuş harekât biriminde, yine aynı işletmede görevli FDI gözetiminde asgari 2 yıl süresince çalışan adaylar için talep etmeleri durumunda, uçuş harekât uzmanı eğitimi vermeye yetkili kuruluş tarafından ICAO Doc. 7192-AN/857 PART D–3 dokümanında belirtilen önceden tecrübesi olanlara yönelik teorik ve uygulamalı eğitim programları uygulanır.

Meteoroloji eğitimi veren üniversitelerin en az ön lisans programlarından mezun olanlar için talep etmeleri durumunda, uçuş harekât uzmanı eğitimi vermeye yetkili kuruluş tarafından, ICAO Doc. 7192-AN/857 PART D–3 dokümanında belirtilen önceden tecrübesi olanlara yönelik teorik ve uygulamalı eğitim programları uygulanır.

Sivil havacılık alanında eğitim veren üniversite ve yüksekokulların ilgili bölümlerinden mezun olmuş adaylar için talep etmeleri durumunda, uçuş harekât uzmanı eğitimi vermeye yetkili kuruluş tarafından, ICAO Doc. 7192-AN/857 PART D–3 dokümanında belirtilen önceden tecrübesi olanlara yönelik teorik ve uygulamalı eğitim programları uygulanır.

 Yukarıdaki kredilendirmelerin geçerli olması için, başvuru sahibi adayın, aktif deneyimini yazılı olarak kanıtlaması gerekir. Adayların deneyimlerini gösterir Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları veya ek belgeler, talep edilir.

2 yıl ve daha fazla süre uçuş harekât uzmanlığı görevi yapmayan kişilerin mevcut lisansları geçerliliğini yitirir. Uçuş harekât uzmanı lisansının yeniden geçerlilik kazanabilmesi için, eğitim kuruluşunda veya kendi uçuş harekât uzmanı personeli için eğitim vermeye yetkilendirilmiş havayolu işletmesinde, ICAO Doc. 7192-AN/857 PART D–3 dokümanında belirtilen önceden tecrübesi olanlara yönelik teorik ve uygulamalı eğitimlerin tamamlanması gerekir.

İlk defa lisans almış olanların, lisans veriliş tarihinden itibaren ilk 2 yıl içerisinde uçuş harekât uzmanlığı görevi yapmamaları durumunda, lisansları geçerliliğini yitirir. Lisanslarının yeniden geçerlilik kazanabilmesi için, uçuş harekât uzmanı eğitim kuruluşunda veya kendi uçuş harekât uzmanı personeli için eğitim vermeye yetkilendirilmiş havayolu işletmesinde, ICAO Doc. 7192-AN/857 PART D–3 dokümanında belirtilen önceden tecrübesi olanlara yönelik teorik ve uygulamalı eğitimlerin tamamlanması ve 30 iş günü mesleki staj yapılması gerekir.

 

9.Sınavlar, ölçme ve değerlendirme

Eğitim- öğretim, YÖK onaylı diploma ve SHGM onaylı sertifika (lisans) alımına yönelik olmak üzere iki farklı koldan yürütülmektedir. Sertifika almaya hak kazanamayan öğrencilerin mezun olmaları, diploma almaları söz konusu değildir.

Akademik program içindeki Sertifika alımına yönelik dersler, SHGM’nin yetkilendirdiği ATO mahiyetinde, ATO Öğretmenleri ve SHGM dokümanları referans alınarak hazırlanmış, SHGM tarafından onaylanmış ATO eğitim el kitapları üzerinden yapılır. ATO bünyesinde verilen eğitimin değerlendirilmesi neticesinde başarılı olan öğrenciler SHGM sınavlarına girmeye hak kazanırlar.

Akademik Sınavlar

Akademik; zorunlu, ortak ve seçmeli derslerden geçme notu Lisans ve Önlisans Eğitim ve Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine tabidir.

ATO Sınavları

Akademik program içinde yer alan sertifika dersleri ise ATO’nun SHGM tarafından onaylanmış Dispeçer Eğitim El Kitabı (DEEK) hükümlerince değerlendirilmektedir.  Bu değerlendirmeler neticesinde başarılı olan öğrenciler SHGM’nin sınav merkezlerinde sınava tabi tutulacaklardır.

Adayın; becerisi, gerçek veya benzetilmiş koşullar altında ders alt başlıklarında açıklanan görevi yerine getirmesindeki performansıyla, bilgisi, sözlü veya yazılı sınavlarla, tutum ve davranışları ise gerçek veya benzetilmiş koşullar altındaki yaklaşım performans gözlemleri ile değerlendirilir.

Eğitim kurumunda yapılan (ATO) sınavlardan geçme notu 100 tam puan üzerinden en az 85 puandır.

SHGM Onaylı Eğitim Kuruluşu (OEO/ATO) Antalya Bilim Üniversitesi Praxis Havacılık ve Uzay Programları tarafından ICAO Doc. 7192-AN/857 PART D-3 dokümanına uygun olarak hazırlanan ve SHGM tarafından onaylanan (Dispeçer Eğitim El Kitabı) DEEK'te belirtildiği şekilde eğitimlerini gerçekleştirir.

Uçuş harekât uzmanı eğitimi, ICAO Doc. 7192-AN/857 PART D-3’te belirtilen teorik ve uygulamalı eğitimlerin ve sınavların kapsamından daha az içerikte ve sürede olamaz.

Eğitimler, geçerli lisansa sahip FDI’lar (Uçuş Dispeçer Öğretmenleri) ve SHGM tarafından uygun görülen eğitmenler tarafından verilir ve değerlendirilir.

Eğitim kuruluşu (ATO), müfredat dâhilindeki DGR, CRM/DRM gibi uzmanlık gerektiren derslerin uçuş harekât uzmanı adayı tarafından başarıyla tamamlanmasını müteakip ilgili sertifikaları düzenler.

Eğitim kuruluşu (ATO), uçuş harekât uzmanı eğitimini başarıyla tamamlayan her bir aday için belge verir, fakat bu belge SHGM tarafından düzenlenecek uçuş harekât uzmanı lisansının yerine geçmez.

SHGM sınavları

UHU lisans sınavları her takvim yılı içerisinde dört kez yapılır ve sınav tarihleri, başvuru tarihleri ve sınav yerleri Ocak ayı içerisinde SHGM internet sayfasından yayınlanır.

Sınavlar, SHGM tarafından oluşturulan sınav komisyonu tarafından yürütülür.

Sınav soruları, sınav komisyonu tarafından uçuş harekât uzmanı soru bankasından seçilir.

Sınavlarda, öğrencilerin eğitim notlarını kullanmasına izin verilmez.

Sınav sorularının en az %40’ı İngilizce olarak sorulur.

Teorik sınavda adaylara, çoktan seçmeli 120 soru sorulur ve toplam 2 saat 30 dakika süre verilir. Uygulama sınavında adaylara 10 adet yazılı (klasik) soru sorulur ve toplam 90 dakika süre verilir.

 Adayların sınavlarda başarılı kabul edilebilmeleri için 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almaları gerekir.

Teorik sınavda başarılı olamayan adaylar uygulama sınavına alınmaz.

Teorik ve uygulamalı eğitimin tamamlanmasını takiben en geç 6 ay içerisinde teorik veya uygulamalı sınavlara girilmesi zorunludur.

 Sınavlarda başarılı olan adayların, sınav bitimini takiben 6 ay içinde uçuş harekât uzmanı görevlerinin yapıldığı bir işletmede 30 iş günü staj yapmaları zorunludur.

 Aday en fazla 4 sınav döneminde teorik veya uygulamalı sınava girebilir. Her bir döneme ait teorik veya uygulamalı sınavlar bir diğer dönemle birleştirilemez. Girmiş olduğu sınavlarda 4 sınav dönemi sonunda da başarılı olamayan aday, “önceden tecrübesi olmayanlara yönelik eğitimi” tekrar almadan yeniden sınavlara giremezler.

10.Mezuniyet Koşulları

Eğitim, öğretim YÖK onaylı diploma ve SHGM onaylı sertifika (lisans) alımına yönelik olmak üzere iki farklı koldan yürütülmektedir. Sertifika (lisans) almaya hak kazanamayan öğrencilerin mezun olmaları, diploma almaları söz konusu değildir. 

11.Çift Anadal

Yandal öğrenimine ilişkin usul ve esaslar YÖK’ün “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine göre ve Antalya Bilim Üniversitesi Çift Anadal ve Yandal Yönergesi çerçevesinde yapılır.

12.Yandal

Yandal öğrenimine ilişkin usul ve esaslar YÖK’ün “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine göre ve Antalya Bilim Üniversitesi Çift Anadal ve Yandal Yönergesi çerçevesinde yapılır.

13.Mezun İstihdam Olanakları

Günümüzde hızla büyüyen havacılık sektöründe nitelikli eleman ihtiyacı artmaktadır. Program havacılık sektöründe faaliyet gösteren kamu kuruluşları, özel havacılık işletmeleri ile havayollarının, ihtiyaç duyduğu uçuş harekât yönetimi için gerekli olan yöntem ve teknikleri bilen ara iş gücüne yönelik, tüm dünyada geçerliliği bulunan akredite eleman yetiştirmeyi amaçlamaktadır. İstihdam imkanları tüm dünyada olduğu gibi havayolları sektörünün büyümesine paralel, ilgili iş kolundaki teknolojik gelişim ile ters orantılıdır.

 

 

Uçuş harekât yöneticisi (UHY), havayolu şirketlerinin operasyonlarına yönelik olarak faaliyetlerinin yürütüldüğü tüm havalimanlarında ihtiyaç duyulmakta olup SHGM’nin yıllık faaliyet raporlarına göre lisanslı teknik personel sayısı aşağıda belirtildiği şekildedir.

Yıl                                 UHY Lisans sayısı            Değişim

2020 yılı                       408 kişi                                -2,4

2019 yılı                       418 kişi                                +5,2

2018 yılı                       397 kişi                                -0,2

2017 yılı                       398 kişi                                -0,2

2016 yılı                       399 kişi                                   -

14.Üst Derece Programlara Geçiş

Bölümü başarı ile bitirip DGS’de yeterli puanı alanlar havacılıkla alakalı 4 yıllık hava trafik kontrol, pilotaj ve havacılık yönetimi bölümlerine başvurabilirler. Bu bölümlerden farklı olarak; Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Uluslararası İlişkiler, Maliye, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İktisat, Kamu Yönetimi ve İşletme ve Konaklama İşletmeciliği bölümlerine giriş imkânı bulunmaktadır. Sertifika derslerinin saydırılması SHGM tasarrufundadır.

15.Program Yeterlilikleri (Çıktıları)

Temel sivil havacılık bilgilerine sahip olmak.

Uçuş harekât yönetimi ile ilgili bilgilere sahip olmak.

Ulusal havacılık kuruluşları hakkında bilgi sahibi olmak.

Sivil havacılık alanında kullanılan terminolojiye hâkim olmak.

Uçak temel yapısı hakkında bilgi sahibi olmak.

Uçuşun her aşamasında harekât operasyonu hakkında bilgi sahibi olunması.

Uçak aerodinamiği konusunda bilgi sahibi olmak.

Uçak seyrüsefer sistemlerinin detaylı olarak öğrenilmesi.

Meteoroloji ve uçuş operasyonuna etkileri hakkında bilgi sahibi olmak.

Havacılıkta kullanılan genel haberleşme ve seyrüsefer sistemlerini bilmek.

Hava trafik yönetimi konusunda bilgi sahibi olmak.

Havacılıkta emniyetin önemine hâkim olmak.

Uçak ağırlık ve balans konusunda gerekli donanıma sahip olmak.

Havacılık hukuku hakkında bilgi sahibi olmak.

SHGM tarafından onanmış uluslararası geçerliliği olan akredite uçuş harekât uzmanı yetki belgesine sahip olmak.

 

16.Program Müfredatı

MESLEK YÜKSEKOKULU UÇUŞ HAREKÂT YÖNETİCİLİĞİ PROGRAMI DETAYLI MÜFREDATI

1. YIL 1. DÖNEM (GÜZ)

SHGM için min. ders saati

Dönem içi toplam ders saati

T

U

L

AKTS

Statüsü

ING 101

İngilizce I

 

42

3

0

0

4

YÖK (Z)

TURK 101

Türk Dili I

 

28

2

0

0

2

YÖK (Z)

HIST 101

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

 

28

2

0

0

2

YÖK (Z)

KPL 101

Kariyer Planlama (OL)

 

14

1

0

0

2

YÖK (Z)

UHY 121

Havacılık Öğretisi

12

28

2

0

0

3

(SZ)

UHY 129

Sivil Havacılık Hukuku ve Düzenlemeleri

30

42

3

0

0

4

(SZ)

UHY 125

Meteoroloji

42

56

4

0

0

5

(SZ)

UHY 127

Uçak Kütle ve Performans

27

42

3

0

0

5

(SZ)

UHY 131

Emniyet Yönetim Sistemi (SMS)

6

28

2

0

0

3

(AS)

 

Toplam 9 Ders

 

 

22

0

0

30

 

 

1. YIL 2. DÖNEM (BAHAR)

 

 

T

U

L

AKTS

Statüsü

ING 102

İngilizce II

 

42

3

0

0

4

YÖK (Z)

TURK 102

Türk Dili II

 

28

2

0

0

2

YÖK (Z)

HIST 102

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II

 

28

2

0

0

2

YÖK (Z)

UHY 122

Ağırlık ve Denge Kontrolü

27

42

3

0

0

4

(SZ)

UHY 124

Haberleşme

18

28

2

0

0

3

(SZ)

UHY 126

Hava Trafik Yönetimi

39

56

4

0

0

6

(SZ)

UHY 128

Seyrüsefer

24

42

3

0

0

5

(SZ)

UHY 132

Havaalanı Sistemi ve Yönetimi 

 

42

3

0

0

4

(AS)

 

Toplam 8 Ders

 

 

22

0

0

30

 

 

2. YIL 3. DÖNEM (GÜZ)

 

 

T

U

L

AKTS

Statüsü

UHY 221

Uçuş Planlama

18

28

2

0

0

3

(SZ)

UHY 223

Tehlikeli Maddelerin Havadan Taşınması

9

28

2

0

0

3

(SZ)

UHY 225

İnsan Faktörü

15

28

2

0

0

3

(SZ)

UHY 227

Güvenlik Yönetimi

8

28

2

0

0

2

(SZ)

UHY 229

Uçuş Takip

16

28

2

0

0

3

(SZ)

UHY 231

Havayolu Yönetimi ve İşletmeciliği

 

42

3

0

0

5

(AS)

UHY 233

Lojistik ve Hava Kargo

 

42

3

0

0

5

(AS)

UHA 230

Meslek Etiği

 

42

3

0

0

3

(ADS)

UHA 231

Halkla İlişkiler ve Mesleki İletişim

 

42

3

0

0

3

(ADS)

 

Toplam 9 Ders

 

 

22

0

0

30

 

 

2. YIL. 4. DÖNEM (BAHAR)

 

 

T

U

L

AKTS

Statüsü

UHY 222

Uygulamalı Pratik Uçuş Operasyonları

25

42

1

2

0

4

(SZ)

UHY 224

Simülatör Gözlemi ve Sentetik Uçuş Eğitimi

4

14

1

0

0

2

(SZ)

UHU 222

Saha Uygulaması I (Teorik)

 

14

1

0

0

2

(SZ)

UHU 224

Saha Uygulaması II (Pratik)

 

 

0

12

0

15

(SZ)

UHU 226

Saha Uygulaması I (Rota Alıştırmaları - Türkiye)

 

14

0

1

0

2

(SZ)

UHU 228

Saha Uygulaması II (Rota Alıştırmaları - Uluslararası)

 

56

0

4

0

5

(SZ)

 

Toplam 6 Ders

 

 

3

19

0

30

 

 

Genel Toplam 32 Ders

 

 

69

19

0

120

 

 

 

KODU

1. Dönem Alan Seçmeli Ders Havuzu

 

 

T

U

L

AKTS

Statüsü

UHY 131

Emniyet Yönetim Sistemi (SMS)

 

 

2

0

0

3

(SS)

UHY 133

Uyumluluk İzleme Sistemi (CMS)

 

 

2

0

0

3

(SS)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KODU

2. Dönem Alan Seçmeli Ders Havuzu

 

 

T

U

L

AKTS

Statüsü

UHY 132

Havaalanı Sistemi ve Yönetimi 

 

 

3

0

0

4

(AS)

UHY 134

Terminal Hizmetleri ve İşletmeciliği

 

 

3

0

0

4

(AS)

UHY 136

Hava Trafik Kuralları ve Hizmetleri

 

 

3

0

0

4

(AS)

UHY 138

Haberleşme ve Seyrüsefer Sistemleri

 

 

3

0

0

4

(AS)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KODU

3. Dönem Alan Seçmeli Ders Havuzu

 

 

T

U

L

AKTS

Statüsü

UHY 231

Havayolu Yönetimi ve İşletmeciliği

 

 

3

0

0

5

(AS)

UHY 233

Lojistik ve Hava Kargo

 

 

3

0

0

5

(AS)

UHY 235

Havacılıkta Stratejik Yönetim ve Sürdürülebilirlik

 

 

3

0

0

5

(AS)

UHY 237

Havayolu Filo Planlaması ve Uçuş Ağı Yönetimi

 

 

3

0

0

5

(AS)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KODU

3. Dönem Alan Dışı  Seçmeli Ders Havuzu

 

 

T

U

L

AKTS

Statüsü

UHA 230

Meslek Etiği

 

 

3

0

0

3

(ADS)

UHA 231

Halkla İlişkiler ve Mesleki İletişim

 

 

3

0

0

3

(ADS)

UHA 232

Turizm Seyahat Endüstrisi

 

 

3

0

0

3

(ADS)

UHA 233

Havacılık Tarihi

 

 

3

0

0

3

(ADS)

UHA 234

Girişimcilik

 

 

3

0

0

3

(ADS)

UHA 235

İnsan Kaynakları Yönetimi

 

 

3

0

0

3

(ADS)

UHA 236

Yer Hizmetleri

 

 

3

0

0

3

(ADS)

 

17.Ders İçerikleri

Ders Kodu 

Ders Adı 

İçeriği

UHY 133

Uyumluluk İzleme Sistemi (CMS)

Havacılık alanında gerçekleştirilen faaliyetlerin, ilgili ulusal/uluslararası mevzuat ve işletme prosedürlerine uygunluğunu sistematik olarak izlemek üzere, Yönetim Sistemi kapsamında oluşturulan “Uyumluluk İzleme Fonksiyonunun” uygulanmasına ilişkin usul ve esasları hakkında bilgi edinimini sağlamak.

UHY 131

Emniyet Yönetim Sistemi (SMS)

Emniyet yönetim sistemi (SMS), belirlenen hedeflere ulaşmak için gerçekleştirilen faaliyetler sırasında ortaya çıkan emniyet tehlikelerinin tanımlanmasını, risklerin hesaplanmasını, gerekli iyileştirme çalışmalarının uygulanarak bu risklerin kabul edilebilir  seviyelere indirilmesini, emniyet performansının  sürekli gözlenmesi,  aksaklıkların düzeltilmesi ve gerektiğinde geribildirimlerin üretilmesini sağlayan bir yönetim sistemi olup bir işyerinde emniyet riskini yönetmek için tasarlanmış, iş güvenliği riskinin makul şekilde uygulanabilir en düşük seviyeye indirilmesi ve insanların zarar görmesini önleyici faaliyetlerin tümünü kapsamaktadır. Emniyet risklerinin yönetimi, havacılık sektörünün temel gereksinimleri arasında yer alır. Havacılıkta emniyetin sürekli olarak iyileştirilebilmesi ve havacılık faaliyetleri sırasında sunulan hizmetlerin geliştirilebilmesi ancak havacılık alanında faaliyet gösteren kurumların emniyet konusunda hassasiyet göstermesi ile mümkün olmakta olup dersimiz bu konuları içermektedir.

UHY 121

Havacılık Öğretisi

Havacılık mevzuatı, havacılık terminolojisi ve kuralları, uçuş teorisi ve uçuş işlemleri, uçak sevk sistemleri ve uçak sistemleri konularını içermektedir

UHY 129

Sivil Havacılık Hukuku ve Düzenlemeleri

Uluslararası hava taşıtı operasyonlarının güvenliğini, düzenliliğini ve verimliliğini sağlamak için uygulanan sivil havacılık hukuku ve düzenlemeleri açıklanmaktadır.

UHY 125

Meteoroloji

Atmosferik olayların nasıl meydana geldiği, uçak, personel ve operasyonlarını nasıl etkilediği, meteorolojinin nasıl raporlandığı, nasıl tahmin edildiği hakkında bilgi verilecektir.

UHY 127

Uçak Kütle ve Performans

Uçuş güvenliği için temel ilkeler, temel kütle (ağırlık) ve hız sınırlamaları, kalkış için pisti gereksinimleri, tırmanış performansı, iniş için pist gereksinimleri, vuruntu hız limitleri konularını içermektedir.

UHY 122

Ağırlık ve Denge Kontrolü

Kütle ve dengeye giriş, yük planlaması, yük ve yük tablosunun hazırlanması, uçak dengesi ve boyuna kararlılık, momentum ve denge, uçak yüklemesinin yapısal yönleri, tehlikeli madde ve diğer özel yükler ile yükleme talimatlarını içermektedir.

UHY 124

Haberleşme

Uluslararası havacılık telekomünikasyon hizmetleri, temel radyo teorisi, sabit havacılık servisleri, mobil havacılık servisleri, radyo seyrüsefer hizmeti ve otomatik havacılık servisleri konularını içermektedir.

UHY 126

Hava Trafik Yönetimi

Hava trafik yönetimine giriş, kontrollü hava sahası, uçuş kuralları, uçuş planları için, uçak raporlar, uçuş bilgi servisi (FIS), uyarı servisi ve arama kurtarma, İletişim hizmetleri (mobil, sabit), havacılık bilgi servisi (AIS), havaalanı ve havaalanı hizmetleri konularını içermektedir.

UHY 128

Seyrüsefer

Konum ve mesafe; zaman, harita projeksiyonları, harita bilgisi, hız bilgisi ve radyo seyrüsefer bilgisi ile hesaplamalarını içermektedir.

UHY 221

Uçuş Planlama

Turbo jet uçak seyir kontrol yöntemleri, turbo jet uçaklar için uçuş planlama çizelgeleri ve tabloları, uçuş süresi ve asgari yakıtın hesaplanması, rota seçimi, uçuş planlaması, tehditler, uçak kaçırma, seyir kuralları konularını içermektedir.

UHY 223

Tehlikeli Maddelerin Havadan Taşınması

Tehlikeli mallar, acil ve anormal durumlar, kaynak belgeler, sorumluluklar ve acil durum prosedürlerini içermektedir.

UHY 225

İnsan Faktörü

İnsan faktörünün manası, uçuş harekât uzmanı ekip yönetimi, farkındalık, uygulama ve geribildirim ile destekleme (takviye) konularını içermektedir.

UHY 227

Güvenlik Yönetimi

Havayolları tarafından alınan güvenlik önlemleri, tehditleri ele alma yöntemleri, uçak kaçırma, tehlike madde nedeni ile karşılaşılan acil durumlar ve uygulanacak prosedürler, ile kişisel güvenlik konularını içermektedir.

UHY 229

Uçuş Takip

Konum, rotalarda yeniden yönlendirilmenin etkileri, uçuş ekipmanı arızaları, rota hava durumu değişikliklerinin uçuşa etkileri, acil durumlar, pozisyon raporları, uçuş izleme ve yer sistemleri konularını içermektedir.

UHY 222

Uygulamalı Pratik Uçuş Operasyonları

Bir uçuş operasyonun pratiği ve işleyişi konularını içermektedir. 

UHY 224

Simülatör Gözlemi ve Sentetik Uçuş Eğitimi

Zaman akışlı hat eğitimi ve sentetik uçuş eğitimini ile süreçler hakkında farkındalık oluşturulmasını içermektedir.

UHY 132

Havaalanı Sistemi ve Yönetimi 

Havayolu İşletmeciliği ile ilgili temel kavramlar, dünyadan ve Türkiye’den örnekler, havayolu iş modelleri, havayolu gelir analizi, yolcu hakları hakkında bilgi vermektedir.

UHY 231

Havayolu Yönetimi ve İşletmeciliği

Havayolu İşletmeciliği ile ilgili temel kavramlar, dünyadan ve Türkiye’den örnekler, havayolu iş modelleri, havayolu gelir analizi, yolcu hakları

UHY 233

Lojistik ve Hava Kargo

Lojitik ve tedarik zinciri yönetimi ile alakalı temel kavramları, stok, depo, taşıma, pazarlama, dağıtım, müşteri ilişkileri, uygulamaları, tanımları ve kullanılan belgeler. Hava taşımacığını meydana getiren usurlar ile uygulamalar.

UHA 230

Meslek Etiği

Etik kavramı, tanımı, kökeni, etik ve ahlak ilişkisi; Ahlaki değerler, ahlaki gelişim süreci, ahlak ve meslek ahlakı; Etik kuralları; Etik toplum ilişkisi; Etik sorgulama, toplumsal yozlaşma; Etik ilkeler, etik türleri; Mesleki etik kavramı; Mesleki etik ilkeler: doğruluk, yasallık, yeterlik, güvenirlik, mesleğe bağlılık; Meslek etik kodları; İş hayatında etik ilkeler, Sosyal sorumluluk kavramı; Etik değerlere uygun davranışların sonuçları; Mesleki yozlaşma ve etik dışı davranış sonuçları.

UHA 231

Halkla İlişkiler ve Mesleki İletişim

Havayolu İşletmeciliği ile ilgili temel kavramlar, dünyadan ve Türkiye’den örnekler, havayolu iş modelleri, havayolu gelir analizi, yolcu hakları